Fra flaskepant til forskning - fra perleplader til patientstøtte

10-årige Mille-Mathilde Aabye Sørensen fra Vejby har indsamlet knap 20.000 kroner til Knæk Cancer ved at hente folks tomme flasker og indløse pant. (Privatfoto)

10-årige Mille-Mathilde Aabye Sørensen fra Vejby har indsamlet knap 20.000 kroner til Knæk Cancer ved at hente folks tomme flasker og indløse pant. (Privatfoto)

24. oktober 2018;
Af: TV 2 Kommunikation

Knæk Cancer har gjort kræftsagen til en folkesag og har gennem de seneste syv år givet mange millioner til forskning, patientstøtte og forebyggelse.

Når TV 2 og Kræftens Bekæmpelse i denne uge gennemfører den fælles Knæk Cancer-uge, handler det om oplysning og indsamling til indsatsen mod kræft. Og rundt omkring i hele landet handler det samtidig om et folkeligt fællesskab og et kæmpe engagement for at indsamle penge.

I Løgumkloster holder den 14-årige Tenna Lagoni loppemarked til fordel for Knæk Cancer. I Nyborg holdes indsamlingsshow og koncert med Søren Huss, 26-årige Sabine Sivebæk og Triangelklubben Nykøbing Falster laver indsamlings-arrangement på byens brandmuseum, de to 13-årige Olympia og Victoria i København har fået sponsorgaver til over 20.000 kroner til et stort lotteri, i Støvring sælger en ung pige flotte perleplader med Knæk Cancer-blomsten, 10-årige Mille i Vejby sælger flasker, i mange byer holder Stafet For Livet lys-events, i Hammerum løber de for Knæk Cancer, som ligeledes får støtte fra en indsamling i Galten Børnehave og Vuggestue.

I Aars laver de Danmarks største knæk Cancer-blomst på Vesthimmerlands Flyveplads og samler igen ind i stor stil, Kjellerup, Skjern og Videbæk gennemfører indsamlings-arrangementer til fordel for Knæk Cancer, i Taastrup sælges mad og lodder til fordel for Knæk Cancer, i Give slår børnene kolbøtter og tjener penge til Knæk Cancer, i Odense har Henning Duvander lavet 5353 armstrækninger og skaffet over 60.000 kroner, og også Lemvig og Thyborøn bakker op.

Brugsen i Give giver 10 procent af omsætningen torsdag 25. oktober til Knæk Cancer. Hotel Koldingfjord, der gennem de seneste år har indsamlet 5,2 millioner kroner, laver igen udsøgt mad og holder Knæk Cancer-fest med stor underholdning, og et lignende og ambitiøst spisearrangement gennemføres i Esbjerg. For blot at nævne nogle få af de mange, mange arrangementer, som har været omtalt i medierne i de seneste dage.

- Jeg er gang på gang blevet forbløffet – og glædeligt overrasket – over den kreativitet og det enorme engagement, som danskerne har givet Knæk Cancer, siger TV 2s indholdsdirektør, Anne Engdal Stig Christensen.

Hertil kommer talrige bidrag fra private og virksomheder i løbet af ugen og lørdag aften under ’Knæk Cancer Live’ på TV 2, hvor seerne også lærer nyt om behandlingen af kræft og om, hvordan patienter har det efter deres kræftbehandling.

Forskningschef i Kræftens Bekæmpelse, Mef Nilbert. (Foto: Tomas Bertelsen)

Pengene er i arbejde
Og der går en lige linje fra for eksempel flaskesamlerne til den forsker, der får støtte til sin kræftforskning, og til den kræftpatient, der deltager i forskningsprojektet. De er alle sammen med i Knæk Cancer.

Siden 2012 er Knæk Cancer-millionerne blevet fordelt på flere hundrede projekter inden for kræftforskning, patientstøtte og forebyggelse. Man kan læse om alle projekterne på detgårpengenetil.dk, og her kan du læse, hvad 2018-indsamlingen går til.

Nogle projekter er allerede meget synlige, for eksempel de særligt indrettede ungeafsnit på hospitalerne, som hver dag bliver brugt af unge kræftpatienter. Eller ’Røgfri Fremtid’ og ’Fuld af Liv’, som er kampagner, der skal skabe de første røgfri generationer og et mindre alkoholforbrug hos unge for at forebygge kræft i fremtiden.

Langt de fleste penge er i arbejde hos kræftforskerne, hvor hundredvis af kræftpatienter deltager i forskningsprojekter, som er finansieret af Knæk Cancer.

- Knæk Cancer har især styrket den forskning, som er tæt på patienterne, samt forskning, der afprøver nye ideer. Det kan være en ny form for diagnostik, en mere skånsom form for kirurgi, en anden måde at opsætte stråleterapi på eller en mere individuel rehabiliteringsindsats, forklarer forskningschef i Kræftens Bekæmpelse, Mef Nilbert, til organisationens medlemsblad ’tæt på kræft’ og fortsætter:

- Der er mange spændende, innovative og ikke mindst relevante projekter. Knæk Cancer har givet forskerne en ny mulighed for støtte til forskning, som er tæt på patienterne.

På tværs af kræftsygdomme
Ser man ned over listen over de forskningsprojekter, der har fået støtte, er der mange projekter inden for lunge-, prostata- og brystkræft, som er de største kræftsygdomme i Danmark. Men der er også projekter inden for mange andre kræftformer.

- Knæk Cancer har også støttet forskning i sygdomme, hvor der mangler fremskridt, for eksempel bugspytkirtelkræft, kræft i de kvindelige kønsorganer, testikelkræft og sarkomer. Samtidig er der mange projekter på tværs af kræftformer, for eksempel inden for lindrende behandling og personlig medicin. Det er projekter, som kan komme mange patienter til gode uanset diagnose, og som søger de fælles træk og løsninger mellem kræftformer, siger Mef Nilbert.

Se trailer for Knæk Cancer 2018 ved at klikke på billedet herover.

Klar til partikelkanonen
En af de forskere, der har modtaget støtte fra Knæk Cancer, er Cai Grau, professor og overlæge ved kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

I 2014 fik Cai Grau og hans kolleger ni mio. kr. fra Knæk Cancer til at forske i partikelterapi, som er en ny form for skånsom og effektiv strålebehandling. Projektet er endnu ikke afsluttet, men ifølge Cai Grau har det allerede bidraget med vigtig viden, så de danske læger kan være godt forberedte på åbningen af det nye Dansk Center for Partikelterapi 1. januar 2019.

- Kun et fåtal af de kræftpatienter, der får stråleterapi i dag, vil have gavn af partikelterapi. Knæk Cancer-projektet har gjort landets stråleafdelinger klar til at henvise de rigtige patienter til behandling med den nye partikelkanon, fortæller Cai Grau, der er forskningsleder ved Dansk Center for Partikelterapi, til ’tæt på kræft’.

Verdens bedste strålebehandling
Sidste år stod Cai Graus navn øverst på endnu en stor bevilling fra Knæk Cancer – faktisk en af de største i Knæk Cancer-historien: 25 mio. kr. til etableringen af Kræftens Bekæmpelses Nationale Forskningscenter for Stråleterapi.

Det skal samle de fagfolk i hele landet, der arbejder med stråleterapi og gøre Danmark førende i verden inden for strålebehandling.

- Der findes ikke et lignende samarbejde i hele verden. Med forskningscentret kan vi hurtigt få ny viden ud til patienterne, og vi kan inspirere hinanden til at finde de områder, som vi skal forske mere i. Samtidig skal vi sikre, at alle patienter får tilbudt den bedste behandling og bliver tilbudt at medvirke i relevante forsøg – uanset hvor i landet de bor, siger Cai Grau.

Danskernes engagement i Knæk Cancer viser sig også, når de kreerer fantasifulde Knæk Cancer-blomster til for eksempel Instagram.

Tre nationale senfølgecentre
I 2017 blev der også givet en stor bevilling fra Knæk Cancer til at oprette nationale senfølgecentre på henholdsvis Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet i København. Senfølgecentrene skal i de kommende år give os ny viden om, hvordan man kan forebygge, identificere og behandle fysiske og psykiske senfølger hos voksne kræftoverlevere.

Udover de nationale forskningscentre for senfølger og stråleterapi har Knæk Cancer også betalt for etableringen af Nationalt Forskningscenter for Immunterapi, og det er planen, at yderligere to nationale forskningscentre skal etableres med penge fra Knæk Cancer 2018.

De nationale forskningscentre hører under et helt nyt initiativ, Danish Comprehensive Cancer Centre (DCCC), der er en af de største faglige satsninger inden for kræftforskning i Danmark nogensinde. Det er et landsdækkende kræftcenter, som skal samle alle fagfolk og al forskning inden for kræft i Danmark. Målet er, at alle kræftpatienter i Danmark til hver en tid får den bedst mulige behandling, uanset hvor i landet de bor.

----------------------

Læs også:

- Knæk Cancer er blevet en uge, hvor vi gør lidt ekstra for hinanden

TV 2 knækker cancer med to liveshows

• Læs mere om, hvad Knæk Cancer-indsamlingen 2018 går til her

• Følg Knæk Cancer på Facebook her

• Følg Knæk Cancer på Instagram her

 

 

Billede {0} af {1}