Dokumentar: ’De misbrugte filmbørn’

En række tidligere børneskuespillere står nu for første gang frem og fortæller, at de blev udsat for seksuelle overgreb under tilblivelsen af nogle af dansk filmhistories mest ikoniske ungdomsfilm i 1970’erne. (Foto: Impact TV / TV 2)

Opsigtsvækkende dokumentarserie sendes på TV 2 onsdag 14. marts og torsdag 15. marts.

Af Lone Leth-Larsen, TV 2 Kommunikation

En række tidligere børneskuespillere står nu for første gang frem og fortæller, at de blev udsat for seksuelle overgreb under tilblivelsen af nogle af dansk filmhistories mest ikoniske ungdomsfilm i 1970’erne.

I den nye dokumentarserie ’De misbrugte filmbørn, som vises på TV 2 onsdag 14. marts og torsdag 15. marts klokken 20.00, fortæller flere af de krænkede, at de har gemt på deres hemmelighed i 40 år og ikke engang har fortalt deres allernærmeste om overgrebene. 

En af de medvirkende er Karl Wagner, der i 1976 spillede hovedrollen som Kim i ungdomsfilmen ’Måske ku’ vi’, som nærmest fik kultstatus herhjemme.

I første del af serien fortæller han, at der i forbindelse med filmen skete noget, som offentligheden ikke kendte til. 

Ofre fyldt med skyld og skam
I ”private øvesessions” hjemme hos instruktøren blev de unge lokket til at smide tøjet, posere nøgne og se pornofilm, fortæller flere tidligere børneskuespillere. 

I forbindelse med dokumentarserien har TV 2 kontaktet en række af de tidligere børneskuespillere, der spillede med i nogle af 70’ernes største ungdomsfilm. Uafhængigt af hinanden fortæller de nærmest identiske historier om, hvordan to filminstruktører, der også var pædagoger, udnyttede deres position til at forgribe sig på børneskuespillere.

De krænkede har været fyldt med skyld og skam, og flere har været psykisk ramt af deres oplevelser langt ind i deres voksentilværelse. Først nu har de været i stand til at stå frem med deres historie.

Karl Wagner spillede i 1976 hovedrollen som Kim i ungdomsfilmen 'Måske ku’ vi’, som nærmest fik kultstatus herhjemme. Nu fortæller Karl Wagner, at der bag kulissen skete ting, som offentligheden ikke kendte til. (Foto: Jakob M. Knudsen / TV 2)

Anklager om magtmisbrug
De opsigtsvækkende vidnesbyrd afsløres i dokumentarserien ’De misbrugte filmbørn’, som er resultatet af næsten to års arbejde, hvor en gruppe journalister har undersøgt anklager om magtmisbrug af seksuel karakter i visse kredse af den danske filmbranche. 

- Der var tale om grove overgreb, især over for et barn, fortæller en af hovedpersonerne.

I det første af dokumentarseriens to afsnit handler det om overgreb begået mod drenge, mens afsnit to handler om overgreb begået mod piger.  

Afsløringen af vidnesbyrdene er blevet til igennem et samarbejde mellem TV 2, Politiken og produktionsselskabet Impact TV. Dokumentarserien har modtaget støtte til produktionen fra Public Service Puljen.

Åbningsfilm på CPH:DOX
Det første program er blevet valgt som åbningsfilm til Københavns internationale dokumentarfilmfestival CPH:DOX. ’De misbrugte filmbørn' afsnit 1 bliver vist til festivalens åbningsgalla onsdag 14. marts i Det Kongelige Teater.

Læs mere om TV 2s engagement i CPH:DOX her.

Se long read om 'De misbrugte filmbørn' her.

Se trailer for 'De misbrugte filmbørn' herunder.