TV 2-dokumentar åbner CPH:DOX

TV 2s programchef, Thomas Breinholt. (Foto: Miklos Szabo / TV 2)

Onsdag aften igangsættes 2018-udgaven af en af verdens største dokumentarfilmfestivaler CPH:DOX. TV 2 er en af hovedsponsorerne, og en spritny TV 2-dokumentar er valgt som åbningsfilm på festivalen. På TV 2 PLAY markeres CPH:DOX med et stort katalog af dokumentarfilm til brugerne.

Af Michael Hansen, TV 2 Kommunikation

Danske dokumentarer og fokus på aktuelle samfundsforhold er højt prioriteret hos TV 2. Derfor har TV 2s programchef, Thomas Breinholt, gennem flere år arbejdet benhårdt på et samarbejde med CPH:DOX, der er en af verdens største og meget respekterede dokumentarfilmfestivaler.

Samarbejdet blev indledt i 2017 og er videreudviklet siden. Og i år er en TV 2-dokumentar for første gang nogensinde udvalgt som åbningsfilm på CPH:DOX, der indledes i aften, onsdag, og fortsætter til og med 25. marts.

- Ledelsen af CPH:DOX vælger selv og helt uafhængigt en stærk og vigtig dokumentar, som skal åbne festivalen, og jeg er meget stolt over, at valget er faldet på første del af TV 2-dokumentaren ’De misbrugte filmbørn’. Dokumentarer er en vigtig og central del af TV 2s public service-indsats, hvor vi ønsker at igangsætte debat, engagere seere og brugere og gøre os klogere på relevante samfundsudfordringer, siger Thomas Breinholt.

’De misbrugte filmbørn’ er produceret af TV 2 og Impact TV i samarbejde med Politiken og med støtte fra Public Service Puljen. Med ’De misbrugte filmbørn’ åbnes festivalen i #MeToo- og #Time’s Up-bevægelsens tegn ved et skræddersyet arrangement på Det Kongelige Teaters Gamle Scene.

- Arbejdet med ’De misbrugte filmbørn’ blev sat i gang for to år siden – længe før #MeToo-bevægelsen satte seksuelle krænkelser i filmindustrien på dagsordenen over hele verden. Og #MeToo giver de nye TV 2-dokumentarer en ekstra relevans, siger Thomas Breinholt og fortsætter:

- De to dokumentarer dokumenterer samtidig, at senfølgerne af disse overgreb har været yderst alvorlige for ofrene, som har haft meget svært ved at stille sig frem. For mange af ofrene har det varet 40 år, inden de nu stiller sig frem og fortæller, hvad der skete dengang.

Anden del af ’De misbrugte filmbørn’ vises også på CPH:DOX, nemlig ved et debatarrangement i næste uge på Betty Nansen Teater, hvor nogle af ofrene fra dokumentarerne medvirker. Læs mere om ’De misbrugte filmbørn’ her.

I 'De misbrugte filmbørn' fortæller de krænkede, at de har været fyldt med skyld og skam, og flere har langt ind i deres voksentilværelse været psykisk ramt af deres oplevelser. (Foto: Impact TV / TV 2)

Flere TV 2-dokumentarer vises på CPH:DOX
Foruden ’De misbrugte filmbørn’ præsenteres yderligere fire nye TV 2-dokumentarer under de ti dages CPH:DOX.

De øvrige film, som præsenteres, er ’The Great Game’ om fædre og sønner i den særdeles eventyrlystne familie Haslund-Christensen og ’False Confession’ om et kynisk amerikansk retssystem med udgangspunkt i bl.a. sagen mod den danske pædagog Malthe Thomsen, der i USA blev anklaget – og senere frifundet – for en grundløs anklage om pædofili.

Også den sørgmuntre og livsbekræftende film ’De originale’ om venskabet mellem fire voksne mænd, der på hver på deres måde er outsidere, vises på CPH:DOX, hvor også seks kortfilm i serien ’Love Sex’ præsenteres og debatteres.

- Samarbejdet med CPH:DOX er en naturlig følge af TV 2s målrettede fokus på dokumentarer af høj kvalitet, og samtidig er CPH:DOX et sted, hvor vi kan præsentere TV 2 og TV 2s dokumentarer for en yngre, samfundsinteresseret målgruppe, siger Thomas Breinholt.

Fra TV 2-dokumentaren 'Mon de kommer om natten?', som i den kommende måneds tid kan ses på TV 2 PLAY i anledning af CPH:DOX. (Foto: Helle Moos / Made in Copenhagen / TV 2)

Mange dokumentarer på TV 2 PLAY
Også på TV 2 PLAY bliver den ti dage lange CPH:DOX-festival meget synlig. TV 2s streamingtjeneste samler et stort antal danske TV 2-dokumentarer, herunder en række prisbelønnede dokumentarfilm.

Blandt de film, som kan ses på TV 2 PLAY, er ’Ekstra Bladet – uden for citat’, ’Armadillo’, ’Jørgen vil dø’, de fire film i dokumentarserien ’Er du mors lille dreng?’, ’Mon de kommer om natten?’, ’Til døden os skiller’, ’Massakren i Dvor’, ’Adoptionens pris’ og ’Cirkusdynastiet’.

TV 2 PLAY præsenterer fra søndag 18. marts også kortfilmene ’Love Sex’, der er produceret med støtte af Det Danske Filminstitut. De seks oprindelige episoder vises både på CPH:DOX og TV 2 PLAY, mens yderligere otte episoder vises eksklusivt på TV 2 PLAY.

-----------