TV 2 må gerne vise skjulte optagelser fra dressurcenter

Morten Spiegelhauer og 'Operation X' undersøger, om der foregår dyremishandling på verdens førende træningscenter for dressurheste. (Foto: TV 2)

Morten Spiegelhauer og 'Operation X' undersøger, om der foregår dyremishandling på verdens førende træningscenter for dressurheste. (Foto: TV 2)

17. november 2023
Af: TV 2 Kommunikation
Ifølge både by- og landsretten er der ikke grundlag for at nedlægge et forbud mod TV 2s skjulte optagelser fra Helgstrand Dressage, og derfor vises ’Operation X: Hestemilliardærens hemmeligheder’ 22. november som planlagt.

Foregår der dyremishandling på verdens førende træningscenter for dressurheste? Det undersøger TV 2s ’Operation X’ ved at sende en journalist undercover som hestepasser med skjult kamera hos Helgstrand Dressage. En række eksperter har set de skjulte optagelser og vurderer, at de viser systematisk mishandling af hestene i strid med Dansk Rideforbunds etiske retningslinjer.

Direktør og medejer af Helgstrand Dressage er dressurstjernen og OL-medaljevinderen Andreas Helgstrand. Han har ikke ønsket at stille op til interview og forholde sig til kritikken. I stedet anlagde han en retssag mod TV 2, hvor han ønskede et forbud mod, at TV 2 kunne offentliggøre de skjulte optagelser. Både by- og landsret har nu behandlet spørgsmålet, og begge instanser er nået frem til samme resultat; at der ikke er grundlag for at nedlægge forbud.

- Vi er tilfredse med, at landsretten nåede frem til samme resultat som byretten. To retsinstanser har nu – ligesom os - vurderet, at der ikke skal være forbud mod publicering af de skjulte optagelser, og retten har i den forbindelse lagt vægt på, at dyreetik og dyrevelfærd er spørgsmål af væsentlig samfundsmæssig interesse, siger Michael Nørgaard, redaktionschef på TV 2, og fortsætter:

- Som journalister står vi en gang imellem i den situation, at vi ikke kan dokumentere kildernes påstande på traditionel vis. I de helt særlige tilfælde kan vi anvende skjult kamera, hvis det, vi ønsker at dokumentere, samtidig er af væsentlig samfundsmæssig interesse.

Tidligere ansatte bekræfter problematisk kultur
I programmet medvirker flere tidligere ansatte, som bekræfter den kultur, som TV 2s muldvarp dokumenterer under sin ansættelse. De tidligere ansatte bekræfter, at det var kutyme at bruge skosværte for at dække sporesår, og at piskemærker også blev skjult for udefrakommende. 

’Operation X’ har vist de skjulte optagelser fra ridehallen hos Helgstrand Dressage til en række danske og udenlandske eksperter. Det er eksperternes vurdering, at træningen er i strid med Dansk Rideforbunds etiske retningslinjer, og det bekræfter Dansk Rideforbund også selv i programmerne. Eksperterne betegner træningen som mishandling, tvang og vold mod hestene, og de vurderer, at optagelserne viser, at der er tale om en kultur i virksomheden.

Programmet ’Operation X: Hestemilliardærens hemmeligheder’, der vises i to afsnit, kan streames på TV 2 Play fra onsdag 22. november. Første afsnit sendes på TV 2 onsdag 22. november kl. 20.00.

Billede {0} af {1}