TV 2 Echo-dokumentar går tæt på abortkampen på Færøerne

28. september 2023
Af: Jacob Panum, PR-konsulent
Mens vi i Danmark diskuterer om abortgrænsen skal hæves, så er debatten om fri abort igen blusset op på Færøerne. TV 2 Echo-dokumentaren 'Skam dig, kvinde!' går tæt på en færøsk debat, hvor der i den ene lejr tales om mord, mens der i den anden tales om kvindefrigørelse.

Færøske og danske kvinder har ikke de samme rettigheder, når det kommer til adgangen til abort. For da Danmark i 1973 indførte fri abort, valgte den færøske regering at beholde den gældende lov fra 1956. Det betyder, at færøske kvinder enten skal erklære sig uegnet til at varetage barnet, have været udsat for en voldtægt/incest, eller der skal være tale om, at fosteret lider af en alvorlig sygdom, hvis kvinden skal have lov til at få en abort.

Minidokumentarserien 'Skam dig, kvinde!' i to afsnit får premiere på TV 2 Play og TV 2 Echo søndag 1. oktober og følger abortforkæmperne fra organisationen Frítt Val på den ene side og abortmodstandere som Provita og den kristne influencer og blogger Dina Jensdóttir Norðberg på den anden.

Serien kommer også tæt på flere færøske kvinder, der er lykkedes med at få en abort med de gældende regler. Det gælder den anonyme kvinde, der fik en abort efter et seksuelt overgreb. Vi møder også politikeren Aimi Helbo, der satte abortspørgsmålet på den politiske dagsorden i Tórshavn, da hun stod frem og fortalte, at hun på trods af frygt for at blive kaldt morder faktisk havde fået en abort efter en uønsket graviditet. Også Heidi afslører i programmet, at hun 'smurte tykt på' overfor sin læge for at få en abort.

Alle kvinderne deler beretninger om skam, udstødelse og de traumer, som de har oplevet ved at få en abort eller ved at stå frem og fortælle om det. På den anden side står abortmodstanderne, som argumenterer for, at der ikke skal ændres i den nuværende lovgivning. De vil nemlig beskytte det ufødte barns rettigheder og betragter abort som mord. For dem er løsningen en stærkere velfærdsstat, hvor alle kan klare at blive mor - eller ultimativt bortadoption.

Første afsnit af 'Skam dig, kvinde!' får premiere på TV 2 Play og TV 2 Echo søndag 1. oktober, mens andet afsnit bliver tilgængeligt søndag 8. oktober.

Links

Billede {0} af {1}