'Kometernes jul' - meget mere end en julekalender

Noor (Shireen Rasool), Elias (Bertil Karlshøj Smith), Mie (Anna Frederikke Heerulff Christiansen) og Johannes (Luca Reichardt Ben Coker) i ’Kometernes jul’. (Foto: Christian Geisnæs / TV 2)

Noor (Shireen Rasool), Elias (Bertil Karlshøj Smith), Mie (Anna Frederikke Heerulff Christiansen) og Johannes (Luca Reichardt Ben Coker) i ’Kometernes jul’. (Foto: Christian Geisnæs / TV 2)

Årets familiejulekalender er med til at åbne døren ind til videnskaben.

Traditionen tro lægger årets nye familiejulekalender fra TV 2, ’Kometernes jul’, op til en fælles hyggestund for hele familien med masser af spænding og eventyr, når vi følger fire børn, der deltager i en AstroCamp. På campen går noget dog galt, da to af børnene teleporteres til den fjerne Planet 9.

'Kometernes jul' er imidlertid meget mere end en god fortælling, for julekalenderen åbner også døren ind til naturvidenskaben, så vi alle kan blive lidt klogere på verden omkring os.

”En af TV 2s allerbedste og stærkeste traditioner”

- I 1994 udviklede TV 2 for første gang en dansk familiejulekalender, som børn og deres forældre kunne se sammen klokken 20.00. Det er en af vores allerbedste og stærkeste traditioner, hvor vi samler familierne om engagerende historier og fælles oplevelser frem mod julen. Familiejulekalendere er alt det vi deler – længe inden vi selv begyndte at bruge begrebet, siger TV 2s indholdsdirektør, Lotte Lindegaard, og fortsætter:

- Årets julekalender er samtidig public service i sin fineste form i kraft af et stort samarbejde bag projektet. Vi samler familierne, og vi sætter desuden fokus på naturvidenskab på en spændende måde, inden Danmark åbner Videnskabsår22, hvor målet er at løfte danskernes almene viden om videnskab.

Lotte Lindegaard understreger, at 'Kometernes jul' ikke længere – som ved familiejulekalenderpremieren i 1994 – kun kan ses klokken 20.00 eller ved den følgende dags genudsendelse. På TV 2 PLAY kan familierne sammen se julekalender på netop det tidspunkt, der passer dem bedst.

Universet Udenom med sjove aktiviteter og ekstra materiale

I forbindelse med premieren på 'Kometernes jul' udfoldes også Universet Udenom, som Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet står bag. Her venter masser af sjove aktiviteter og ekstra materiale, der relaterer sig til 'Kometernes jul, og som kan gøre os alle klogere på naturvidenskab.

Noor (Shireen Rasool) og Elias (Bertil Karlshøj Smith) på AstroCamp i ’Kometernes jul’.  TV 2s familiejulekalender er startskuddet på det nationale videnskabsår 2022, hvor det er 100 år siden, Niels Bohr modtog Nobelprisen i fysik. (Foto: Henrik Petit / TV 2)

Noor (Shireen Rasool) og Elias (Bertil Karlshøj Smith) på AstroCamp i ’Kometernes jul’. TV 2s familiejulekalender er startskuddet på det nationale videnskabsår 2022, hvor det er 100 år siden, Niels Bohr modtog Nobelprisen i fysik. (Foto: Henrik Petit / TV 2)

Jenny Lund Madsen, der har skabt 'Kometernes jul' og er hovedforfatter siger:

- Jeg håber først og fremmest, at børn og deres familier vil være godt underholdt. Dernæst håber jeg, at serien kan vække en nysgerrighed for naturvidenskab og for verden omkring os og få seerne til at stille nogle af de spørgsmål, som vi måske ikke tænker så meget over i hverdagen: Hvor kommer vi fra, hvordan hænger vi sammen med universet, hvordan fungerer den fysiske verden omkring os egentligt? Hvem ved – måske sidder den næste Niels Bohr eller Inge Lehmann (dansk seismolog, red.) blandt børnene, som ser med?

Lederen af Astrocampen, Bolette-Henriette (Søs Egelind), og Panda-Søren (Martin Greis-Rosenthal) i ’Kometernes jul’. (Foto: Christian Geisnæs / TV 2)

Lederen af Astrocampen, Bolette-Henriette (Søs Egelind), og Panda-Søren (Martin Greis-Rosenthal) i ’Kometernes jul’. (Foto: Christian Geisnæs / TV 2)

En jule-rummission

'Kometernes jul' foregår både på jorden og langt ude i rummet på Planet 9, og ifølge instruktør Ask Hasselbalch er omdrejningspunktet: sammenhold trods forskellighed.

- Fundamentet i 'Kometernes jul' er en stærk julefortælling om sammenhold trods forskellighed, og det tror jeg, de fleste mennesker vil kunne relatere til. Jeg håber, mange mennesker vil få øjnene op for, hvor fantastisk universet er. Der er meget mere derude, end man kan forstå, så hvis børn og voksne får interesse for naturvidenskab og samtidig er underholdt i alle 24 dage, er vores jule-rummission lykkedes, siger Ask Hasselbalch.

Julekalenderen og Universet Udenom er et stort projekt i samarbejde mellem TV 2, Nordisk Film Series og Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet. Projektet er støttet af VILLUM FONDEN, Novo Nordisk Fonden, Poul Due Jensens Fond og Bitten & Mads Clausens Fond.

Læs mere om 'Kometernes jul' her

Læs mere om Universet Udenom her

'Kometernes jul' har premiere på TV 2 PLAY og TV 2 onsdag 1. december. Julekalenderen vises på TV 2 hver dag kl. 20.00 med snigpremiere på TV 2 PLAY (fra morgenstunden).

Se trailer for 'Kometernes jul' herunder.

Billede {0} af {1}