På 25-årsfødselsdagen var 'Go' morgen Danmark'-værterne (fra venstre) Adam Duvå Hall, Heidi Frederikke Rasmussen, Ida Wohlert, Mikkel Kryger, Steen Langeberg og Michèle Bellaiche. (Foto: Per Arnesen / TV 2)

På 25-årsfødselsdagen var 'Go' morgen Danmark'-værterne (fra venstre) Adam Duvå Hall, Heidi Frederikke Rasmussen, Ida Wohlert, Mikkel Kryger, Steen Langeberg og Michèle Bellaiche. (Foto: Per Arnesen / TV 2)

25 år med morgen-tv – og 25 år som Danmarks største kulturprogram

01. december 2021;
Af: Michael Hansen, TV 2 Kommunikation

”Et program kan kun opnå at fejre 25 år med seerne og brugerne, hvis programmet hele tiden opleves som relevant og følger med tiden”, siger TV 2s programredaktør bag tv-fødselaren.

Det sker uhyre sjældent, at et tv-program kan fejre 25-årsfødselsdag med seerne og brugerne. Torsdag 2. december sker det for ’Go’ morgen Danmark’ – TV 2s flagskib om morgenen, som sammen med nyheds-, sports- og vejrredaktionerne klæder danskerne på til resten af dagen.

- Et program kan kun opnå at fejre 25 år med seerne og brugerne, hvis programmet hele tiden oplevet som relevant og følger med tiden, og det gør ’Go’ morgen Danmark’. Det er tydeligt, at TV 2s morgentilbud spiller en stor rolle i mange seeres og brugeres hverdag, siger Henriette Ladegaard-Pedersen, der er TV 2-redaktør på både ’Go’ morgen Danmark’ og ’Go’ aften LIVE’.

På selve fødselsdagen er alle nuværende ’Go’ morgen Danmark’-værter på job, og i dagens anledning sender redaktionen live fra ved 7-tiden og helt frem til klokken 11 – denne morgen og formiddag kun afbrudt af nyhedsudsendelser hver hele time. Programmet er blandt andet ude i landet hos nogle af ’Go’ morgen Danmark’s mange seere.

- Vores seere føler sig dagligt dedikeret til at kommentere programmet og dets indslag i en løbende dialog. Hver eneste dag er der hilsener til værter og forslag fra seerne og brugerne om indslag og tiltag. Seerne oplever, at ’Go’ morgen Danmark’ er deres program, siger Henriette Ladegaard-Pedersen.

Michael Meyerheim og Cecilie Frøkjær var de første værter på 'Go' morgen Danmark'. (Foto:  TV 2)

Michael Meyerheim og Cecilie Frøkjær var de første værter på 'Go' morgen Danmark'. (Foto: TV 2)

Rigtig stemning og god journalistik
Da ’Go’ morgen Danmark’ gik i luften i 1996 med værterne Cecilie Frøkjær og Michael Meyerheim, var der både spænding – og skepsis i visse kredse – om, hvorvidt der var seere til TV 2s nyheder og magasinprogrammer om morgenen. Det var der!

TV 2 var ikke engang kommet først med morgen-tv – og man siger ellers normalt, at dén, der kommer først, vinder. TV3 var gået i gang med morgen-tv en måned tidligere med blandt andre Reimer Bo Christensen som vært, men TV3 blev snart udkonkurreret af TV 2s valg af værter, af TV 2s måde at skabe stemning og af en journalistik baseret på væsentligheds- og oplevelseskriterier. Efter et år lukkede TV3 sit morgenprogram, og også DR har haft særlige morgentilbud i forskellige udgaver, som siden er blevet lukket.

TV 2s ’Go’ morgen Danmark’ ramte præcis den stemning, der passer til netop dette tidspunkt af døgnet, samt et populært programmix med en kombination af journalistik og muligheden for at lære noget nyt og blive underholdt. Fra ministerinterviews til ildsjæle og folk, der mærker dagsordenen på deres egen krop. Fra forfatterinterviews til kokkeindslag. Fra stærke dagsordener til musikindslag.

TV 2 morgentilbud bruges hver dag af cirka en halv million danskere, som hver ser ’Go’ morgen Danmark’ og nyheder på TV 2 i mere end en time om dagen. Hertil kommer TV 2 PLAY-sening live og on demand af ’Go’ morgen Danmark’.

”Danmarks største kulturprogram”
TV 2 har løbende fornyet sin morgenflade, og især to ting er nu højt prioriteret i den daglige dækning. Kulturdækning og dagsaktuel journalistik. Kulturstoffet har i alle årene haft en fremtrædende placering i ’Go’ morgen Danmark’, som jævnligt er omtalt som ”Danmarks største kulturprogram”.

- Danskernes kulturforbrug er med til at følge og spejle vores liv og fortælle, hvad der rører sig blandt danskerne. Hvilke bøger læser vi? Hvad ser vi i biografen, i teatret og på musicalscenen? Hvilken musik lytter vi til, og hvilke festivaler går vi til? Hvad følger vi på tv og streaming, og hvad lytter vi til i radioen og på podcast. Og hvordan er vores forhold til sociale medier? Kultur er en stor del af danskernes liv og dermed også afgørende for ’Go’ morgen Danmark’, siger Henriette Ladegaard-Pedersen.

I den årlige public service-redegørelse gengiver TV 2 en oversigt over de mange kulturindslag, som bringes i ’Go’ morgen Danmark’ og ’Go’ aften LIVE’ i to tilfældige forårsuger og to efterårsuger. Se eksempelvis oversigten i 2020-redegørelsen side 34-42 her.

Ida Wohlert og Mikkel Kryger fotograferet i 'Go' morgen Danmark' i 2015. De to er stadig blandt værterne i det populære program. (Foto: Per Arnesen / TV 2)

Ida Wohlert og Mikkel Kryger fotograferet i 'Go' morgen Danmark' i 2015. De to er stadig blandt værterne i det populære program. (Foto: Per Arnesen / TV 2)

Journalistik om store dagsordener og de dagsaktuelle temaer
Et andet vigtigt indsatsområde for ’Go’ morgen Danmark’ er stærk og aktuel journalistik, og ’Go’ morgen Danmark’ dækker dagligt de dagsordener og emner, som vil kendetegne resten af dagen. Det sker via dagsaktuelle interviews i den røde sofa.

- Den røde sofa har været både elsket og omdiskuteret, men man skal ikke lade sig snyde af det bløde møbel. Her laver vi fremragende interviews, som fra morgenen åbner dagen for seerne og fortæller, hvad der kommer til at røre sig i Danmark denne dag. De dagsaktuelle interviews er ligeledes en afgørende del af ’Go’ morgen Danmark’s dækning, som spejler danskernes liv, siger Henriette Ladegaard-Pedersen.

Hun fortæller, at ”den røde sofa” ikke længere skal tælles i ental. Redaktionen har fået produceret en ekstra rød sofa i transportabel udgave, som programmet kan tage med rundt i landet. Et ikonisk ’Go’ morgen Danmark’-møbel, som kan flytte sig sammen med danskerne og de aktuelle dagsordener.

’Go’ morgen Danmark’ vil – når det er muligt og relevant – komme endnu mere rundt i Danmark i forbindelse med store begivenheder og dagsordener, som det eksempelvis var tilfældet ved fejringen af Genforeningen, og som det sker under Knæk Cancer og ’Alle vores børn’-temaerne.

Seerne vil – blot for at nævne nogle eksempler – også møde ’Go’ morgen Danmark’ uden for studiet, når dronning Margrethes regentjubilæum fejres i januar, når kronprinsesse Mary fylder 50 år, og når Tour de France 2022 indledes med tre etaper i Danmark.

Livemusik er en del af programindholdet i 'Go' morgen Danmark'. Her spiller Magtens Korridorer i 2015, da programmet blev sendt fra studiet på Københavns Hovedbanegård. (Foto: Carsten Andersen / TV 2)

Livemusik er en del af programindholdet i 'Go' morgen Danmark'. Her spiller Magtens Korridorer i 2015, da programmet blev sendt fra studiet på Københavns Hovedbanegård. (Foto: Carsten Andersen / TV 2)

’Go’ morgen Danmark’ – set over en uge (uge 47)

Mangfoldigheden er tydelig, når man herunder ser de emner, som ’Go’ morgen Danmark’ har behandlet alene i den seneste uge:

Mandag
• Vinoth Paramasamy har skiftet juristjobbet ud med en karriere som folkeskolelærer - måske kan flere som ham afhjælpe lærermanglen.
• Kokkeindslag (gulerodsmoffins med valnødder, karamelsauce og frosting)
• Forfatterinterview om ny bog om Britta Nielsens tyveri af millioner fra Socialstyrelsen, der har rokket ved vores tillid til systemet.
• Der er dømt forbrugsfest på Black Friday, men nogle virksomheder tænker på bæredygtighed og går imod strømmen.
• Flere investorer og techgiganter satser på internettets næste æra ’metaverset’. Det kan give nye muligheder, men der er også grund til bekymring.
• Ordblindhed bliver nu taget alvorligt, mens det er ifølge forsker langt sværere at få hjælp til andre sproglige vanskeligheder hos børn.
• De emner, vi voksne diskuterer over middagsbordet, kan også være interessante for børn. De skal bare forklares rigtigt, og det vil ny podcast gøre.


Tirsdag
• Da Taliban overtog magten i Afghanistan, frygtede mange for de civile afghanere. Nu står landet overfor en humanitær katastrofe.
• Kokkeindslag (vegetarisk biksemad med marinerede rødbeder, løgkompot og spejlæg).
• I flere europæiske lande giver coronarestriktioner anledning til uroligheder. Det skyldes blandt andet mistillid til regeringerne, mener professor.
• Udviklingen af grøn luftfart flyver afsted. Inden for 10 år forventer man at have elfly til indenrigsflyvninger.
• På søndag skal det første lys i adventskransen tændes – inspiration til de hjemmelavede af slagsen.
• 23-årige Maximillian åbner op for sine følelser på nyt album. Han håber, hans åbenhed hjælper andre folk i svære situationer – og han spiller et nummer.
• Vi skal ruste os mod trusler fra det ydre rum. Ny NASA-mission undersøger, hvor meget vi kan påvirke en asteroides bane.

 

Onsdag
• Der findes mange bud på, hvordan vi holder os unge og spændstige. Men hvad siger videnskaben om kollagepulver, der trender lige nu.
• Inspiration til hjemmelavet juleslik i ’Go’ morgen Danmark’-køkkenet, hvor der laves pebermyntepastiller, sure appelsinbånd og en lakridskonfektrulle.
• I 1950'erne forsøgte Danmark at påvirke Grønland. Landet skulle ifølge historiker og forfatter blive mere dansk og bryde med egne traditioner.
• Med lidt over en måned til nytårsaften er det nu, at du skal begynde fyrværkeri-træning med din hund.
• Ny dokumentar om det norske band A-HA giver et billede af et band, der privat foretrækker at bruge så lidt tid sammen som muligt.
• Højskolesangbogen har været en tro følgesvend gennem sanger og sangskriver Katinka Bjerregaards liv. Hun interviewes og spiller sin fortolkning af Melodi Grand Prix-sangen ’Dansevise.
• Magnus Carlsen er et stort navn i skakkens verden. Vi varmer op til hans kamp om verdensmesterskabet med skak-talent og skak-træner.

Værterne Steen Langeberg og Puk Elgård på job i 'Go' morgen Danmark' i 2019. Puk Elgård er netop stoppet som morgenvært efter eget ønske. (Foto: Per Arnesen / TV 2)

Værterne Steen Langeberg og Puk Elgård på job i 'Go' morgen Danmark' i 2019. Puk Elgård er netop stoppet som morgenvært efter eget ønske. (Foto: Per Arnesen / TV 2)

Torsdag
• Antallet af alvorlige ulykker på cyklen stiger i Aarhus og København stiger. 90 procent af ulykkerne sker på grund af dårlig adfærd.
• Kokkeindslag (hvid fisk i ovn med porrer, jordskokker, søde kartofler og tomater).
• De pressede hospitaler mangler personale. Den studerende Johan Bay vil ikke være sygeplejerske under de vilkår, der er nu.
• Omtale og anmeldelse af det franske drama ’Alt gik godt’ om en familie, hvor faren ikke ønsker at leve mere.
• Onsdag aften blev vinderne af ‘Nybyggerne’ fundet. Vi hører, hvordan sejren føles morgenen derpå.
• Boris Johnson møder kritik efter tale med Gurli Gris-referencer, og han er ikke den første statsleder, der kommer på glat is med sin fremtræden. Debat med retoriker og politiker.
• Omtale og anmeldelse af gyseren ’Last Night in Soho’, hvor den unge tøjdesigner Eloise flytter til London og opdager en mystisk tidsportal.
• Der er koldere luft og nattefrost på vej. Det betyder nye overlevelsesstrategier i dyreverdenen, fortæller naturvejleder.
• Fra i dag skal valgplakaterne være pillet ned fra lygtepælene. To cofoundere af Relife Studio laver plakaterne om til lamper.

 

Fredag
• En gang om året forlader indbyggerne i Nuuk det moderne samfund for at drage ud på fangst og dræbe dyr i den grønlandske vildmark. Fotograf Carsten Egevang har fulgt dem bag en linse.
• Kokkeindslag (chokoladekage-donuts med crunch af rød-hvide pebermyntebolsjer).
• Musiker Trine Therkelsen skammede sig, da hun fik diagnosen borderline. Nu taler hun åbent om diagnosen for at fjerne fordomme.
• Det er sidste dag i proceduren i rigsretssagen mod Inger Støjberg. Interview med Politikens politiske redaktør i studiet.
• Debat i fredagspanelet: Selvom man gerne må holde julefrokoster, vælger flere firmaer at aflyse. Men er det det rigtige at gøre?
• Justin Bieber opfordres til at boykotte koncert i Saudi-Arabien. Fredagspanelet diskuterer, om popstjerner og andre kulturpersonligheder skal pålægges et moralsk ansvar.
• Skuespilleren Jeff Goldblum har været kræsen i sit valg af roller. Alligevel har han fået kultstatus og har i dag sit eget tv-program.

 

Lørdag
• Kokkeindslag (bagt torsk med stegte rødbeder, saltet friskost og brunet smør).
• ’Vild med dans’ er solgt til over 50 lande og har i Danmark kørt i 18 sæsoner. Vi ser på, hvorfor programmet er så populært
• 0.c. på Langelinieskolen har fået en mikroforskerpris for at undersøge snegles bevægelser. Vi ser på, hvad der gør sneglen til et sejt dyr.
• Kvindernes fodboldlandshold fortjener større opbakning og mere fokus, mener stifterne af ny fanklub
• Duoen Bremer/McCoy bruger ro og eftertænksomhed i deres musikalske univers. De fortæller i et interview, at der er et større publikum for ro end tidligere – og de spiller et nummer.

 

Søndag
• Søndagsgæst Ibi Støving har boet i USA og savner især vennerne omkring ’Thanksgiving’. I køkkenet laver kokken derfor kalkun, og hvad der ellers hører sig til.
• Klassisk musik er følelser, læring, kompleksitet og et særligt venskab. Det mener tre unge musikere, der går på en efterskole, hvor den klassiske musik dyrkes.
• Ballet, skuespil og vært på ’Paradise Hotel’. Vi ser på, hvad søndagsgæsten Ibi Støving drømte om som barn og ung.
• Det er 1. søndag i advent, og florist laver en krans til døren og en dekoration til julebordet.
• Den franske instruktør François Ozon står bag spillefilm som ‘Alt gik godt’ og ‘8 kvinder’. Hans talent har løftet fransk film over de senere år.

 

 

Billede {0} af {1}