’Go’ morgen Danmark’ – her værterne Adam Duvå Hall og Ida Wohlert – belyser i indslag i løbet af december, hvordan det er at leve som barn i en sårbar familie og give en stemme til en gruppe danskere, der sjældent bliver hørt. (Foto: Per Arnesen / TV 2)

’Go’ morgen Danmark’ – her værterne Adam Duvå Hall og Ida Wohlert – belyser i indslag i løbet af december, hvordan det er at leve som barn i en sårbar familie og give en stemme til en gruppe danskere, der sjældent bliver hørt. (Foto: Per Arnesen / TV 2)

TV 2 indsamler julehjælp til socialt udsatte børnefamilier

27. november 2020;
Af: Michael Hansen, TV 2 Kommunikation

’Go’ morgen Danmark’ og ’Go’ aften LIVE’ sætter for anden gang fokus på julehjælp og på livssituationen i børnefamilier i en socialt udsat situation. I år har corona-isolationen gjort tilværelsen vanskeligere – og hjælpen endnu mere kærkommen – for mange børn i udsatte familier.

Med hjælp fra blandt andet ’Go’ morgen Danmark’s seere blev i det i december 2019 muligt at sikre julehjælp fra Røde Kors til 12.200 udsatte børnefamilier. Samtidig dækkede TV 2s magasinprogrammer morgen og aften flere gange livssituation for børnefamilier i en udsat position, og redaktionen gav dermed indblik i livsvilkårene for tusindvis af danske børnefamilier.

Dette succesfulde resultat – både redaktionelt og indsamlingsmæssigt – vil ’Go’ morgen Danmark’ og ’Go’ aften LIVE’ gentage i julen 2020, og dækningen indledes søndag 29. november. TV 2s redaktør på Go’ morgen Danmark’ og ’Go’ aften LIVE’, Henriette Ladegaard-Pedersen, er meget tilfreds med, at TV 2 hermed sætter fokus på en sårbar befolkningsgruppe.

- Efterspørgslen efter julehjælp er stor, og når julen nærmer sig, vokser bekymringen – hos både børn og forældre i en socialt udsat position – for, om det bliver en god jul. Julehjælpen giver også mulighed for at bringe disse børnefamilier i kontakt med Røde Kors, der efterfølgende tilbyder støtte og fællesskaber, der rækker langt ud over julen. Det arbejde er vi glade for og stolte over at være med til at fortælle om. Samtidig kan vi belyse, hvordan det er at leve som barn i en sårbar familie og give en stemme til en gruppe danskere, der sjældent bliver hørt, siger Henriette Ladegaard-Pedersen.

Henriette Ladegaard-Pedersen er TV 2-redaktør for ’Go’ morgen Danmark’ og ’Go’ aften LIVE’. (Foto: Michael Langhoff / TV 2)

Henriette Ladegaard-Pedersen er TV 2-redaktør for ’Go’ morgen Danmark’ og ’Go’ aften LIVE’. (Foto: Michael Langhoff / TV 2)

Samarbejdet med Røde Kors foregår under overskriften ’Alle vores børn’. Gennem samarbejdet giver TV 2 som Danmarks mest sete public service-kanal seerne et indtryk af hverdagen for sårbare børn, deres familier, og de voksne, der frivilligt støtter op omkring dem. Det handler om at få flere med i fællesskabet og om at støtte børnene i deres hverdag, skoleliv og fritidsliv.

En vigtig døråbner til at invitere familierne ind i Røde Kors’ familieaktiviteter
Hos Røde Kors er man glad for, at TV 2 via ’Go’ morgen Danmark’ og ’Go’ aften LIVE’ igen i december sætter fokus på julen for de børn i Danmark, der lever i en socialt udsat position.

- Det er glædeligt og vigtigt, at TV 2 igen har lyst til at sætte fokus på de mange børn, som lever under svære vilkår – også i julen. Med julehjælpen giver vi børnene mulighed for at kunne tale med deres venner og klassekammerater efter juleferien og fortælle, at de også har haft en god jul med gaver, juletræ og julemad. Men julehjælpen er ikke kun med til at sikre, at børnene får en god jul. Den er også en vigtig døråbner til at invitere familierne ind i vores familieaktiviteter, som sikrer støtte til børn og voksne hele året, siger Anders Ladekarl, generalsekretær hos Røde Kors.

Røde Kors' generalsekretær, Anders Ladekarl.

Røde Kors' generalsekretær, Anders Ladekarl.

Corona-nedlukninger har været ekstra svær for sårbare børn
Mindst 10 procent af alle danske børn lever i en socialt udsat situation. Børnene vokser op i familier, der kæmper med arbejdsløshed, dårlig økonomi eller fysiske og psykiske sundhedsproblemer. De mangler sociale netværk. Børnene lider afsavn, der kan få store konsekvenser, også når de bliver voksne.

For sårbare børn har corona-nedlukningen i perioder i 2020 af skoler, daginstitutioner og fritidstilbud været en særligt svær tid. De problemer, som børnene kæmper med til hverdag, er blevet forstærket.
I lange perioder har børnene ikke haft mulighed for at få de vigtige pusterum fra en presset hverdag. De har været afskåret fra de fællesskaber, som er så vigtige for dem. Fra kontakten til de voksne på skolen, fra fritidsaktiviteter og fra samværet med venner uden for skoletid.

Børnene har brug for at blive hjulpet tilbage i fællesskabet. Heldigvis kan en social indsats være med til at sikre, at det sker.

Det er andet år i træk, at TV 2 og Røde Kors gennemfører samarbejdet ’Alle vores børn’. Her belyser TV 2s magasinredaktioner, hvordan det er at være barn i en socialt udsat situation, hvilke afsavn børnene lider, og hvilke afgørende faktorer og indsatser der skal til for skabe en forskel for socialt udsatte børnefamilier.

Samarbejdet mellem TV 2 og Røde Kors gennemføres under overskriften ’Alle vores børn’.

Samarbejdet mellem TV 2 og Røde Kors gennemføres under overskriften ’Alle vores børn’.

Fakta om socialt udsatte børnefamilier
Der findes flere forskellige definitioner af, hvad det vil sige at være socialt udsat. Fælles for dem alle er, at det handler om at stå uden for fællesskabet og om at lide afsavn.

Forskning viser, at udsathed kan sætte sig igennem på mange forskellige måder, og der kan være mange årsager til, at man som familie befinder sig i en socialt udsat position. For nogle familier er det en langvarig og fastlåst livssituation, og for andre familier kan det være en pludselig hændelse som pludselig opstået sygdom eller sindslidelse, der ikke tages tilstrækkeligt hånd om. Det kan derfor skyldes forhold hos den enkelte og/eller manglende eller usammenhængende støtte til familien.

En stor dansk børneundersøgelse anslår, at mindst ti procent af danske børn og unge mellem 3 og 19 år lever i en socialt udsat position. Forskerne bag undersøgelsen definerer børn og unge som socialt udsatte, hvis de er marginaliserede på tre eller flere af i alt otte velfærdsdomæner: Materiel velfærd, Boligforhold, mobilitet og lokalområder, Helbred og sikkerhed, Dagpasning og uddannelse, Sociale relationer, Adfærd og livsstil, Fritid og medborgerskab og Subjektiv trivsel.

Tallet på mindst ti procent er fra 2010, og der er ikke siden udarbejdet analyser, der forsøger at give en samlet vurdering af, hvor mange udsatte børn der er i Danmark, eftersom dette er et stort og komplekst studie at foretage. Derfor henviser VIVE (Det Nationale Forskningscenter for Velfærd) fortsat til beregningerne fra 2010 som de mest præcise, hvis man ønsker at formidle ét samlet tal på antal af udsatte børn i Danmark.

 

Fakta om fattige børn i Danmark
I 2018 levede 61.200 børn under fattigdomsgrænsen. Et tal der steg kraftigt fra 2015 til 2017 med 21.000 børn, men i 2018 faldt fra 64.500 til 61.200 børn, sandsynligvis grundet et nyt midlertidigt børnetilskud, som har hjulpet nogle af børnene ud af fattigdom. Der findes stadig kommuner, hvor hvert 10. barn lever under fattigdomsgrænsen.

Danmarks Statistik har udarbejdet et fattigdomsmål (med afsæt i FN’s verdensmål om fattigdom), som er inspireret af den tidligere danske fattigdomsgrænse, der blev afskaffet i 2015. I dette mål er man fattig, hvis man har været under grænsen i et år, og ikke tre år, som det var tilfældet med den tidligere fattigdomsgrænse. Danmarks Statistik opgør, hvor mange danskere der er fattige, men ikke, hvor mange af dem der er børn.

Fakta om Røde Kors’ julehjælp
Røde Kors uddeler hvert år julehjælp til familier, der har svært ved at få hverdagen og økonomien til at hænge sammen. Det kan skyldes arbejdsløshed, helbredsproblemer, manglende socialt netværk, familiære kriser og lignende.

Over hele landet oplever Røde Kors et stigende antal børnefamilier, der beder om hjælp og støtte til deres hverdag, men særligt i juletiden er behovet stort. Mens de fleste børn og voksne glæder sig til julen, er højtiden for udsatte børnefamilier ofte forbundet med ekstra store bekymringer. Der er ikke råd til julemiddag, juletræ eller julegaver til børnene. Julen er fyldt med dilemmaer og afsavn, fordi økonomien ikke slår til.

Røde Kors’ julehjælp uddeles af frivillige i 196 lokale afdelinger og ofte i samarbejde med de kommunale sagsbehandlere, som kender familierne og deres behov. Dermed sikres, at julehjælpen når de familier, der har mest brug for den.

Julehjælpen består som oftest af et gavekort på 800 kroner til et lokalt supermarked. Gavekortet lader familierne selv definere, hvad der udgør en god jul for dem, og de kan selv sætte rammen for en god aften.

Gennem de seneste år er antallet af børnefamilier, der får julehjælp gennem Røde Kors, steget fra 1.100 i 2009 til 12.200 i 2019. Altså mere end en tidobling over de seneste godt ti år.

Røde Kors’ julehjælp er en vigtig del af en helhedsorienteret indsats for udsatte børnefamilier i Danmark. Efter jul tilbydes familierne deltagelse i Røde Kors’ langsigtede og helhedsorienterede støtte, der varer hele året. Målet med disse aktiviteter er at hjælpe familierne til at opnå øget trivsel, handlekraft og social mobilitet.

Billede {0} af {1}