Knæk Cancer-pengene er fordelt

23. november 2012;
Af: TV 2 Kommunikation

Tidlig opsporing af kræft, et bedre liv efter kræftbehandlingen, bedre forebyggelse af kræft, mere viden om hvorfor vi får kræft og en mere sikker diagnose for prostatakræft. Det er nogle af de projekter, som nu kan blive udviklet takket være Knæk Cancer.

Sådan så det ud på TV 2 lidt over midnat mellem lørdag 27. oktober og søndag 28. oktober, da resultatet af Knæk Cancer-kampagnen blev gjort op.


Danskerne var i det gavmilde hjørne, da TV 2 og Kræftens Bekæmpelse gennemførte Knæk Cancer-kampagnen i uge 43. En hel uge med fokus på oplysning og indsamling på TV 2 gav et samlet resultat på 100 millioner kroner, og Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse har nu vedtaget en plan for, hvordan pengene skal komme kræftpatienterne til gode.

Den største post er 30 millioner kroner til tre store forskningsprojekter inden for tidlig opsporing af kræft, bedre forebyggelse og bedre rehabilitering, som skal hjælpe kræftpatienter tilbage til hverdagen.

Forskning tæt på kræftpatienterne
Der er to store poster på hver 15 millioner kroner til at optage tredje generation af danskere i den hidtil største befolkningsundersøgelse herhjemme, Kost, kræft og helbred og til at starte forskningsprojekter, som kan give en mere sikker vurdering af, hvilke tilfælde af prostatakræft, der skal behandles, og hvilke der har bedst af blot at blive overvåget.

Direktør Leif Vestergaard Pedersen, Kræftens Bekæmpelse. (Foto: Per Arnesen / TV 2)

- Vi er taknemmelige for, at danskerne har gjort os i stand til på den måde at give kræftforskningen herhjemme et ekstra løft. Det er forskning, som er meget tæt på kræftpatienternes hverdag. Tidlig opsporing har stor betydning for helbredelsesmulighederne, rehabiliteringen er en afgørende faktor for kræftpatienternes livskvalitet efter behandlingen, og med prostatakræftprojektet kan vi forhåbentlig sikre, at mange mænd vil slippe for unødvendige bivirkninger af behandlingen, siger Kræftens Bekæmpelses direktør, Leif Vestergaard Pedersen.

Social ulighed og tyktarmskræft
Der er også afsat penge i lidt mindre puljer til en indsats mod den sociale ulighed, der er i både kræftforekomst og i kræftbehandling, til en oplysningskampagne om tyktarmskræft og til en undersøgelse af patienternes egen oplevelse af behandlingen.

Samlet er der udmøntet 80 millioner af de 100 millioner kroner, som kom ind ved indsamlingen. Kræftens Bekæmpelses del af udgifterne til bl.a. de store tv-shows samt til gevinstafgifter og moms til staten er i alt 10,9 millioner kroner. De resterende millioner vil blive fordelt til Kræftens Bekæmpelses hovedformål inden for forskning, forebyggelse og patientstøtte.


Det går pengene til:

Her er en nøjere beskrivelse af, hvad Knæk Cancer-pengene går til. Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse har i alt fordelt 80 millioner kroner. Udgifterne er 10,9 mio. kroner, som bl.a. dækker Kræftens Bekæmpelses andel af tv-udsendelserne samt gevinstafgifter og moms til staten. De resterende millioner vil blive fordelt til Kræftens Bekæmpelses hovedformål inden for forskning, forebyggelse og patientstøtte.

I alt 30 mio. kr. til tre store forskningsprojekter: Tidlig opsporing af kræft, bedre liv efter kræft og bedre muligheder for at forebygge kræft.
o Forskningen i tidlig opsporing af kræft foregår på Center for Forskning i Cancerdiagnostik i Praksis på Århus Universitet under ledelse af professor Peter Vedsted. https://cap.au.dk/omcap/baggrund/
o Forskningen i at komme bedre tilbage til livet under og efter en kræftsygdom foregår på Center for Integreret Rehabilitering af Kræftpatienter under Københavns Universitet under ledelse af professor Lis Adamsen. https://sund.ku.dk/profilen/lis_adamsen/
o Forskningen i hvilken form for forebyggelse, der har den største effekt, foregår på Center for Interventionsforskning under Statens Institut for Folkesundhed under ledelse af direktør Morten Grønbæk https://interventionsforskning.dk/

15 mio. kr. til Kost, kræft og helbred i tre generationer: Danmarks største befolkningsundersøgelse med prøver fra flere end 57.000 danskere indsamlet mellem 1993 og 1997 skal udvides med 3. generation af deltagere. Skal give ny viden om årsager til kræft. Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning under ledelse af professor Anne Tjønneland. https://www.cancer.dk/forskning/center+for+kraeftforskning/kost+gener+miljoe/kost+kraeft+helbred/

15 mio. kr. til forskning i bedre diagnosticering af prostatakræft. Formålet er at udvikle metoder, der kan vise, hvilke prostatakræfttilfælde der har høj risiko for spredning, og hvilke der har lav risiko. Målet er at kunne skåne flere mænd for unødvendig behandling. Kræftens bekæmpelses Videnskabelige Udvalg skal indhente og bedømme forskningsansøgninger. https://www.cancer.dk/forskning/Stotte+til+forskning/DLNU/

12 mio. kr. til forskning i hvad det betyder for kræftpatienter, at de har flere sygdomme samtidig (komorbiditet) og i, hvordan man kan imødegå den store sociale slagside, der er i både forekomst og behandling af kræft. Komité vedrørende Social Ulighed og Kræft skal indhente og bedømme forskningsansøgninger.

• Fem mio. kr. til en oplysningskampagne om tyktarmskræft.

• Tre mio. kr. til en undersøgelse af kræftpatienters vurdering af effekten af deres behandling. Formålet er at medvirke forebygge fejl og komplikationer i kræftbehandlingen.

 

 

 

 

Læs alle artiklerne om Knæk Cancer her

 

 

 

 

Læs flere nyheder

Billede {0} af {1}