
- Julekalenderen på TV 2 er hyggetid med spænding og sjov for hele familien.
Vi er frikvarteret i en travl juletid, hvor alle kan puste ud og huske hinanden på, hvorfor vi overhovedet fejrer julen. På TV 2 vil vi gerne være med til, igennem julekalenderen, at formidle vores fælles juletraditioner, og i år er det gennem eventyret.
Eventyret er dragende for os, fordi vi lærer noget om os selv. Vi glæder os særligt meget til et gensyn med vores nisse-menneske-heltinde Tinka sammen med de danske børn og deres familier, siger Christian E. Christiansen, executive producer på ’Tinka og Kongespillet’, TV 2.
Christian E. Christiansen har 25 år bag sig i filmbranchen. Her har han blandt andet været kreativt skabende forfatter, instruktør og producer på ni spillefilm, tre tv-serier, flere afsnit af diverse serier, novelle- og reklamefilm samt musikvideoer. Til TV 2 har han blandt andet instrueret anden sæson af ’Dicte’ samt miniserien ’Håbet’. Han har været ansat som executive producer i TV 2 Fiktion siden 1. januar 2019.

Nordlandet
Nisserne i Nordlandet er lidt højt på strå. De er uddannede og rigere end de andre nisser. De holder af bjergenes tynde luftlag, rovfugle og bueskydning. Og så danser de Nordlandspolka med stor passion. Bjergene er på deres emblem.
Minedalen
Ingen i Minedalen er bange for mørke. Her er nisserne stærke og modige. De holder af mad, er kærlige og har en lidt grov form for humor. De kan smede jern og finde ædelsten og metaller dybt under jorden. Diamanten er på deres emblem.
Dyreskoven
Nisserne fra Dyreskoven holder så meget af dyr, at de ikke kunne finde på at spise dem. De er poetiske, elegante og holder af rim, remser og sang. Masser af sang. Et blad pryder deres emblem.
De sydlige øer
Her holder nissernes handelsmænd og -kvinder til. De køber og sælger og transporterer ad vandveje varer rundt i Nissernes Rige. Vi ved ikke så meget om dem. Tinkas mor, Nille, stammer oprindeligt herfra, inden hun kom til Kongsby og blev Kongsbynisse. Bølgerne er på deres emblem.


Hjalmer synger 'Kongespil'. (Foto: Søren Solkær/TV 2)
Titelsangen ’Tinka’ er skrevet af Burhan Genc, Lars Ankerstjerne og Frida Brygmann og synges af Burhan G og Frida. Den blev udgivet af Copenhagen Records i 2017, hvor den også blev brugt som titelsang til familiejulekalenderen ’Tinkas juleeventyr’.
End credit-sangen har titlen ’Kongespil’ og synges af Hjalmer. Sangen er skrevet af Hjalmer Larsen, Lise Cabble og Emil Lei, og udgives af Universal Music i 2019.

Instruktør Christian Grønvall. (Foto: Sille Sterll/TV 2)
Netop som Tinka har fundet sin far og set sin fremtid for sig, bliver alt med ét slag forandret.
- Sammen med Tinka oplever vi, at livets store udfordringer er noget, der pludselig dukker op - om vi vil det eller ej. Tinka har aldrig før oplevet, at der står mere på spil for hende end netop nu. Selve Nisserigets sammenhængskraft er truet.
Tinka er med ét, katapulteret ind i en ny skæbne, og hun skal pludselig forstå, hvordan magt gives, gribes, og tabes. I 'Tinka og Kongespillet' skal vi opleve de rutsjeture, livet udsætter Tinka for. Det, hun tror på og har lært, testes og strækkes til bristepunktet. For Tinka presses fra alle sider. Hun er i en følsom alder, hvor mange nye indtryk presser sig på.
Men Tinka viser os vejen gennem et liv, hvor livsfarlige konkurrencer skal vindes, venskaber ofres - og det utilgivelige tilgives. Vi skal på en rejse med Tinka, der er blevet to år ældre og står på tærsklen fra pige til ung kvinde. Det afspejles i dramaet og i det visuelle udtryk, det samlede filmiske univers. Dramatisk skal det opleves som, at der står mere på spil.
Vores hovedkarakterer har flere ambitioner, de kæmper hårdere og viser mere temperament. Alle er under pres for at nå at gribe magten, inden Nisseriget går i opløsning. Min intention med indhold og stil til 'Tinka og Kongespillet' er at brede den følelsesmæssige palet i historien ud. Tilvejebringe en rutsjetur. Det er ved at forstå karakterernes følelser og motiver, at vi for alvor tager noget med os. Ind i menneskeverdenen. Voksne som børn.
Instruktør Christian Grønvall

Forfatterne Stefan Jaworski, Ina Bruhn og Flemming Klem (Foto: Sille Sterll/TV 2)
‘Tinka og Kongespillet’ er en historie om splittelse og samling - i både det lille og store perspektiv.
- Nissernes Rige bliver kastet ud i et Kongespil, som vender de fire regioner mod hinanden og truer med at splitte dem ad. En splittelse, som den onde kronprins Fileas og hans trofaste hærchef Ingi er glade og begejstrede for. De ønsker nemlig at kaste Riget ud i kaos og uvenskab, så en stærk leder kommer tilbage på tronen - Fileas selv.
Den eneste, der kan forhindre kollapset og Fileas’ sejr, er Tinka, som altid selv har følt sig splittet indeni mellem nisse og menneske. Og nu står hun som den tidligere outsider, halvmennesket, halvnissen... som den eneste, der vil og kan samle Nissernes Rige. For Tinka kæmper ikke alene en kamp mod Fileas, Ingi og de andre kongsemner, men også en kamp mod sig selv.
For gradvist bliver hun forført af tanken om, at hun bliver nødt til at vælge side og vende sig mod de andre kongsemner, mod mennesket i sig selv og ikke mindst mod det menneske, som har stået ved hendes side gennem begge hendes eventyr, Lasse.
Tinka står nu helt alene, indtil hun forstår, at Lasse og hendes konkurrenter ikke er modstandere, men hjælpere, og at hun selv ikke er enten nisse eller menneske, men både og. En indsigt, som får afgørende betydning for hele Nissernes Rige.
Af producer Sille Sterll og forfatterne Ina Bruhn, Stefan Jaworski & Flemming Klem