TV 2-støttet film sætter biografrekord

’Fasandræberne’ er den bedst sælgende danske biograffilm nogensinde, når det gælder omsætning. Op mod 755.000 danskere har til dato set filmen i biografen.

’Fasandræberne’ er nr. to ud af foreløbig fire spillefilm om Afdeling Q. TV 2 har støttet alle fire film. (Foto: Christian Geisnæs / TV 2)

’Fasandræberne’ har sat en historisk biografrekord. Zentropa-filmen, som er instrueret af Mikkel Nørgaard og støttet af TV 2, har til dato solgt omkring 755.000 biografbilletter. Zentropa oplyser, at ’Fasandræberne’ har omsat for mere end 66 mio. kroner, hvilket gør den til den bedst indtjenende danske biograffilm nogensinde.

’Fasandræberne’ placerer sig dermed på top tre over de mest sete danske film siden årtusindskiftet, og den overgår den hidtidige treer, ’Hvidsten Gruppen’ fra 2012, på listen over de største biografhit siden 2000. ’Fasandræberne’ er allerede strøget forbi sin forgænger ’Kvinden i buret’, der i 2013 blev årets mest sete biograffilm (724.000 solgte billetter).

’Fasandræberne’ er nummer to ud af foreløbig fire spillefilm om Afdeling Q. TV 2 har støttet alle fire film, der er baseret på Jussi Adler-Olsens spændingsromaner, og alle disse film bliver vist på TV 2.

Læs mere om ’Kvinden i buret’: Mest sete film i knap fire år

Fem ud af årets seks mest sete biograffilm er støttet af TV 2
Når årets billetsalg skal gøres op, tegner TV 2-støttede film sig for hele fem ud af årets seks mest sete danske film. Højdespringeren er ’Fasandræberne’ (ca. 755.000 billetter), mens ’Klassefesten 2 – begravelsen’ kommer ind på en flot andenplads med 604.561 solgte billetter.’Far til fire – Onkel Sofus vender tilbage’, som er støttet af DR, er den tredje mest sete danske film med 287.324 solgte billetter.

De næste tre danske film på top 6 er alle finansieret med hjælp fra TV 2: ’Kapgang’ (250.681), ’Krummerne – alt på spil’ (224.667) og ’Stille hjerte’ (knap 200.000 billetter – og filmen vises stadig i biograferne).

De fem TV 2-støttede film påvirker billetsalget markant i et år, hvor det samlede biografmarked i årets første seks måneder er faldet sammenlignet med samme periode sidste år. Første halvår var ikke en lutter succes for biograferne, hvor der blev solgt 5,6 mio. billetter, hvilket var 15 procent færre end i første halvdel af 2013. Den danske markedsandel ligger dog fortsat højt. Det skriver avm.dk.

Med en lille måned og to premierer tilbage i år har dansk film solgt tre millioner billetter. Pr. 7. december var der solgt præcis 3.070.455 billetter til dansk film, og det er dermed fjerde år i træk, at danske film runder tre millioner solgte biografbilletter. I alt har publikum været i biografen 11 millioner gange i år indtil nu. 

Læs mere på dfi.dk: Dansk film runder 3 mio. billetter

Anmelderroser til ’Stille hjerte’
’Stille hjerte’ af Bille August er også kommet stærkt fra start, nu hvor filmåret 2014 er ved at rinde ud. Filmen, som er produceret af SF Film Production og medfinansieret af TV 2, har indtil nu solgt knap 200.000 billetter. Ifølge DFI spås den et langt biografliv, fordi den er blevet modtaget særdeles positivt af publikum.

Anmelderne er også begejstrede. Berlingske skriver: ”Sniger sig til tops i erindringen som en af årets bedste danske film”. Ekstra Bladet kvitterer med: ”Rammer som et følelsesmæssigt knytnæveslag lige i solar plexus”. Og Dagbladenes Bureaus anmelder skriver: ”Uden en falsk tone, uden en meningsløs scene, uden et overflødigt øjeblik inddrager, engagerer og fastholder filmen sit publikum hvert sekund”.