TV 2 og NEWS dækker 75-året for befrielsen

Efter befrielsesbudskabet fra London 4. maj 1945 reagerede danskerne med spontan glæde oven på fem mørke år – som her på Rådhuspladsen. Mandag 4. maj 2020 er det 75 år siden. (Foto: Sven Gjørling / Ritzau Scanpix / TV 2)

Mandag 4. maj står i befrielsens tegn på TV 2, som blandt andet sender fra den ellers lukkede Mindelunden og bringer markeringen og højtideligholdelsen af befrielsesaftenen ud til alle danskere.

Fredag 4. maj 1945 lød befrielsesbudskabet fra BBC i London i radiohøjttalere over hele Danmark, og det budskab blev fejret med jubel i gaderne og lys i de vinduer, som havde været mørkelagt i fem mørke år.
Mandag 4. maj 2020 er det dermed 75 år siden, Danmark blev befriet, og den begivenhed dækkes – coronakrise eller ej – naturligvis på TV 2 NEWS i løbet af dagen og på TV 2 om aftenen.

- Besættelsen og befrielsen er afgørende historiske begivenheder for Danmark, som giver anledning til refleksion og eftertænksomhed, og som fortjener en markering – i særdeleshed i 80-året for besættelsen og 75-året for befrielsen, siger TV 2s kanalchef, Dorthe Thirstrup, og fortsætter:

- For mange danskere er en tur til Mindelunden og andre centrale steder i Danmark en vigtig del af højtideligholdelsen og erindringen om befrielsesaftenen i 1945. Det er særligt svært i år, når vi ikke kan samles, som vi plejer, og derfor er det en stor glæde, at vi på NEWS og TV 2 kan bringe begivenheden ud til danskerne.

For fem år siden mødte 4.000-5.000 mennesker op i Mindelunden for at fejre 70-årsdagen for befrielsen. På grund af corona-pandemien bliver 75-års-dagen markeret på en væsentligt anderledes måde. (Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix / TV 2).

TV 2 og NEWS sender fra Mindelunden
Aftenens første TV 2-udsendelse i anledning af befrielsesaftenen sendes fra klokken 17.55 og frem til de regionale nyheder klokken 19.45 – kun afbrudt af en kort udgave af 19 Nyhederne. Her sender TV 2 ekstraordinært fra den ellers lukkede Mindelunden i København, hvor befrielsen bliver markeret og højtideligholdt. TV 2 NEWS fortsætter dækningen fra Mindelunden fra klokken 19.45 og hen over tidspunktet klokken 20.36 for frihedsbudskabet for 75 år siden.

Efter de regionale nyheder sender TV 2 klokken 20.00 anden del af ’Ingemann og besættelsen’, hvor den historiekyndige Peter Ingemann dykker ned i besættelsestiden og befrielsen.

I denne udgave af ’Ingemann og besættelsen’ bevæger Peter Ingemann sig ind i krigens sidste og mørkeste år. Han møder blandt andre kvinden Fulvia, der som otteårig overlevede bombningen af Den Franske Skole i København. Skolen blev bombet ved en tragisk fejl, og det kostede 86 børn livet. Ingemann tager også turen til Oksbøl for at få historien om de mere end 250.000 tyske flygtninge, der kom til Danmark i 1945.

Fulvia, der som otteårig overlevede bombningen af Den Franske Skole, og Peter Ingemann. (Foto: Heartland TV / TV 2).

Klokken 20.50 har TV 2 helt ekstraordinært i samarbejde med Mindelunden fået mulighed for at lave en afsluttende højtideligholdelse i den ellers lukkede park og bringe Mindelundens aftenstemning med de mange tændte lys ud til danskerne. Programmet har fået titlen ’I frihed og fællesskab - 75-året for Danmarks befrielse’.

Natasja Crone er vært ved højtideligheden, hvor danskere fra hele landet fortæller historier om den særlige dag i 1945. Vi skal også høre den originale frihedssang 'En Lærke Letted' og en helt ny, 'Frihedens Lysdøgn', ligesom en lille gruppe fra Copenhagen Phil med Maria Lucia i spidsen vil give deres version af 'Det haver så nyligen regnet'.

Også Nyhederne 21.30 har fokus på dagens begivenheder i anledning af 75-året for befrielsen.

-------

Seernes fotos og minder fra besættelsen - del dem her.