TV 2 giver dig hjælp i stemmeboksen

Natasja Crone og Morten Resen er værter i ’Test dit valg’. (Foto: Carsten Andersen / TV 2)

’Test dit valg’ er et nyskabende, direkte valgprogram på TV 2, som vil gøre danskerne klogere på, hvilket parti de er mest enige med.

Rigtigt mange danskere er usikre på, hvor de skal sætte deres kryds ved det kommende folketingsvalg. Og nu får de hjælp til at tage stilling til valgets vigtigste emner og til at finde det parti, de er mest enige – eller uenige – med. Det sker, når TV 2 mandag 15. juni sender det nyskabende valgprogram ’Test dit valg’.

Her kan seerne lade sig teste i forhold til nogle af valgets afgørende emner og finde ud af, hvilket parti der bedst matcher deres egne holdninger. Og samtidig kan seerne gøre politikerne klogere på, hvad vi danskere mener.

- Vores ambition er at gøre vælgerne klogere på, hvad politikerne og partierne mener, når vi går bagom de hurtige overskrifter og ned i substansen – og ikke mindst hjælpe med at finde ud af, hvilket parti man ville stemme på, hvis man udelukkende går efter holdninger frem for, hvem man bedst kan lide, siger Svend Rasmussen, TV 2-redaktør på ’Test dit valg’. 

Omkring hver femte dansker er i tvivl om, hvor krydset skal sættes 18. juni, mens andre søger svar på, om deres valg af parti holder, når de udelukkende stemmer efter partiernes holdninger og ikke ud fra personspørgsmål eller vennernes udsagn. Politisk kommentator på Ekstra Bladet og TV 2, Hans Engell, deltager i talrige møder og konferencer i hele landet, og han genkender billedet af de mange tvivlere.

- Interessen og spørgelysten er stor, når jeg deltager i møder om dansk politik. Men det samme er usikkerheden, og jeg fornemmer, at der denne gang er endnu flere tvivlere end ved de fleste foregående valg. Faktisk er usikkerheden så stor, at jeg ind imellem bliver direkte spurgt, hvem jeg synes, man bør stemme på, fortæller Hans Engell, som dog venligt afviser at give tilhørere råd om den slags.

208 hovedpersoner i ’Test dit valg’
’Test dit valg’ er TV 2s videreudvikling af et populært hollandsk tv-format, som også tidligere har været vist på svensk og norsk tv i forbindelse med valg. Rammen er en stor arena skabt i en hangar på den tidligere flyvestation Værløse, og værter er Natasja Crone og Morten Resen. I studiet sidder et mini-Danmark bestående af otte grupper à 25 personer – førstegangsvælgere, pensionister, husejere, social- og sundhedsassistenter, håndværkere, folkeskolelærere, dagpenge-/kontanthjælps-modtagere og DJØF’ere/private ledere, så forsamlingen ifølge Megafon er nogenlunde ligeligt fordelt med rød og blå blok.

I studiet sidder også en gruppe med otte kendte – bl.a. hjerneforsker Peter Lund Madsen, kok Thomas Rode, skuespiller Pernille Højmark og komiker og standup'er Ellie Jokar - som endnu ikke endeligt har besluttet, hvor deres kryds skal sættes.

Disse 208 er udsendelsens hovedpersoner. De tager Megafons og TV 2s kandidattest og besvarer 14 spørgsmål om tidens varme politiske emner – offentlig forsørgelse, topskat, udlændinge, brugerbetaling, nationale tests og meget andet. Danskerne hjemme i stuen kan også tage testen live på deres computer, mobil eller tablet.

- Efter hver afstemning viser vi, hvad de enkelte grupper har stemt, og spørger ind til hvorfor. De politiske kommentatorer Hans Engell, Søs Marie Serup og Sigge Winther giver også deres besyv med – ikke mindst når de kommenterer Megafons landsdækkende analyse af, hvad danskerne som nation mener, herunder hvorfor kvinder og mænd eller vælgere i Jylland og København er uenige om de samme spørgsmål, siger Svend Rasmussen og fortsætter:

- Til sidst konfronterer vi vælgerne med, hvilket parti de – måske til deres egen store overraskelse – er mest enig med, når de stemmer efter deres holdninger frem for efter, hvem de bedst kan lide. Inden udsendelsen har vi også spurgt vores publikum, hvem de ville stemme på, og i slutningen af ’Test dit valg’ ser vi, om resultatet har flyttet sig undervejs. Og vi ser på, hvordan et Folketing vil se ud, hvis det er vores 200 personer store mini-Danmark i studiet, der skal bestemme.

Politikerne må ikke sige noget…
I programmet er det for en gangs skyld i valgkampen politikernes tur til at lytte. Der er ti politikere i studiet: Kristian Jensen (V), Pia Kjærsgaard (DF), Magnus Heunicke (S), Pernille Skipper (EL), Özlem Cekic (SF), Ida Auken (R), Simon Emil Ammitzbøll (LA), Mai Mercado (K), Stig Grenov (Kristendemokraterne) og Niko Grünfeld (Alternativet). De får ikke lov at sige noget, men de lytter og kommenterer flittigt på tv2.dk, hvor man også kan stille dem spørgsmål.

Til sidst får politikerne alligevel lov at komme til orde - nemlig når udsendelsen fortsætter med debat om programmets resultater hos Lotte Mejlhede på TV 2 NEWS.

- ’Test dit valg’ handler om politik, om danskernes meninger og partiernes holdninger – og alligevel er det politikerfri zone. ’Test dit valg’ er denne valgkamps spændende, nye format, og vi glæder os meget til at give ordet til danskerne, siger Svend Rasmussen.