Succes og roser til TV 2-film

"Sorte kugler" er årets mest sete danske film. Internationale roser til "Flammen & Citronen", som i 2008 var den mest sete biograffilm.

"Flammen & Citronen" med bl.a. Thure Lindhardt og Mads Mikkelsen får international ros.

To spillefilm, som TV 2 har været med til at realisere, får i disse dage medvind fra både publikum og et internationalt filmtidsskrift.

Det drejer sig om Anders Matthesens "Sorte kugler", som er årets klart mest sete danske film, og om storfilmen om besættelsestiden, "Flammen & Citronen", som sidste år var den mest sete danske biograffilm.

"Flammen & Citronen" har netop hentet mange roser i det internationale tidsskrift The Hollywood Reporter forud for den amerikanske premiere i New York 31. juli. To uger senere vises filmen i Los Angeles og siden i andre amerikanske byer.

- En mesterlig film, der på én gang er et portræt af krigens helte og en rejse ind i en ung mands hemmelige hjerte, skriver anmelderen Erica Abeel, som ifølge ekstrabladet.dk kalder "Flammen & Citronen" for medrivende.

Anmelderen har også rosende ord til de to hovedrolleindehavere, Mads Mikkelsen og Thure Lindhardt.

- Likvideringerne bliver foretaget af to fantastiske karismatiske skuespillere. Lindhardt med sit røde hår og sin mælkeagtige hud har en fantastisk tilstedeværelse på det store hvide lærred. Og på trods af at Mads Mikkelsen hele tiden har et lag af kold sved på sit ansigt og er iført grimme briller, trænger hans skulpturelle, eksotiske skønhed alligevel frem, refererer ekstrabladet.dk.

Også tyske roser til filmen om besættelsestiden
Det er ikke de eneste internationale roser, "Flammen & Citronen" har fået. Filmen er tidligere blevet modtaget med begejstring af f.eks. tyske anmeldere.

Frankfurter Allgemeine Zeitung skrev, at filmen "er professionel og effektiv hvert sekund". Berlin-avisen Der Tagesspiegel mener, at filmen har "surreal kvalitet" og roser især nogle af figurernes tvetydighed, bl.a. politichefen Peter Winthur spillet af Peter Mygind. Hamburger Abendblatt mener, at intrigespillet sørger for spænding til sidste minut.

Flere anmeldere sammenligner "Tage des Zorns", som er filmens tyske titel, med den Oscar-nominerede hollandske film "Black Book" af Paul Verhoeven. Ifølge avisen Bild er den danske film dog "klart mere spændende, næsten instrueret som en klassisk thriller". Desuden "består den af tydeligt flere lag og er mere begavet", skriver Bild ifølge berlingske.dk. 

"Flammen & Citronen" er desuden med i kapløbet om en nominering til European Film Award, som uddeles af Det Europæiske Film Akademi 6. de-cember i København.

I alt 44 spillefilm fra 27 lande er med i opløbet. Nettolisten med de endelige no-mineringer vil blive offentliggjort 8. november på Sevilla European Film Festival.

Thomas Hartmann (tv.) og Anders Matthesen i "Sorte kugler".

"Sorte kugler" er set af cirka 360.000 danskere
Anders Matthesens spillefilmdebut som instruktør, "Sorte kugler", er nu set af cirka 360.000 danskere, og det gør filmen til årets p.t. mest sete danske biograffilm. Filmen vises fortsat i mange biografer og vil i de kommende uger få lidt flere danskere i biografen.

På de følgende pladser kommer Nils Malmros' "Kærestesorger" og Charlotte Sachs Bostrups "Karla og Katrine", der begge er set af cirka 175.000 danskere.

Herefter er der langt ned til de følgende film, Kathrine Windfelds "Flugten" (knap 94.000 solgte billetter), Anders Riis-Hansens dokumentarfilm "Blekingegadebanden" (godt 73.000 billetter) og Lars von Triers "Antichrist" (knap 72.000 billetter).