Stærke journalistpriser til TV 2

Journalist Jacob Kragelund (th.) foran drabssagens meget omtalte varevogn, som politiet ikke havde kunnet finde, men som journalisterne bag 'Drabet uden lig' fandt frem til. En varevogn, som viste sig at indeholde blodspor fra den forsvundne Henrik Haugberg Madsen. (Foto: TV 2)

TV 2 hentede to af de fire priser, da Foreningen for Undersøgende Journalistik (FUJ) søndag uddelte hæder.

TV 2s fokus på dagsordensættende dokumentarer var med til at sætte præg på prisuddelingen, da Foreningen for Undersøgende Journalistik (FUJ) søndag aften uddelte priser under Dansk Journalistforbunds Fagfestival i Odense. Her modtog TV 2-dokumentarer nemlig to af de fire priser, mens de to øvrige priser gik til Berlingske (hovedprisen FUJ’s Graverpris) og til DR (aktualitetsprisen).

I alt 57 projekter var indstillet til FUJ-priserne, der uddeles i fire kategorier.

- Vi er glade og stolte over at vinde to ud af fire af de fornemme FUJ-priser. I år var der igen mange virkelig gode og stærke projekter af høj kvalitet, og konkurrencen har været hård. Derfor tager vi også vores to priser som et udtryk for, at TV 2s undersøgende journalistik og dagsordensættende dokumentarer er rigtigt godt med i feltet, siger TV 2-dokumentarredaktør Lasse Bjerre, der har været ansvarlig for begge de vindende TV 2-projekter.

Metodeprisen til ’Drabet uden lig’
FUJ’s Metodepris gik til Jacob Kragelund, Morten Mouritsen, Jeppe Facius, Anders-Peter Mathiasen og Kristian Jessen fra Dokumentarkompagniet. Prisen fik de for TV 2-dokumentarserien ’Drabet uden lig’ – og det skete med denne begrundelse:

”De fem journalister iværksætter i denne true crime-serie en egentlig politiefterforskning: De “genafhører” alle vidner og får ad den vej nye spor. De sender it-udstyr til tekniske undersøgelser i Norge. Og de formår via deres årelange og vedholdende arbejde at finde en varevogn med forbindelse til en af de dømte - en varevogn, som de med hjælp fra polititeknikere og dna-eksperter påviser, indeholder blodspor fra Henrik Haugberg Madsen. Journalisterne gør dermed det, som politiet ikke formåede i løbet af tre års efterforskning: De finder via deres imponerende, undersøgende arbejde - via deres metode - et teknisk bevis, der fjerner tvivlen om et justitsmord og underbygger, at Henrik Haugberg Madsen blev dræbt,” lyder det i juryens begrundelse.

I dokumentaren 'De misbrugte filmbørn' stod en række tidligere børneskuespillere frem og fortalte om seksuelle overgreb, som de blev udsat for under optagelserne til forskellige danske ungdomsfilm i 1970'erne. (Foto: Impact TV / TV 2)

Formidlingsprisen til ’De misbrugte filmbørn’
FUJ’s Formidlingspris gik til Peter Eggert Vesterlund, Cecilie Frydenlund, Amalie Kønigsfeldt, Frauke Giebner og Sandra Brovall for projektet ’De misbrugte filmbørn’. Her afdækkede journalisterne fra TV 2, Impact Film og Politiken sammen et systematisk misbrug af børn i den danske filmbranche.

”Journalisterne har gravet en sandhed frem, som har været gemt væk i årtier. Men gennem et kæmpe kildearbejde og en stærk fortælling på tv og web lykkes det for journalisterne at formidle, hvordan voksne har manipuleret med børn og er sluppet af sted med gentagne seksuelle overgreb. Samtidig forfølger journalisterne sagen hele vejen op til nutiden og om på den anden side af jorden,” lyder det fra juryen.

Kategorien omfattede to nominerede projekter, og det andet nominerede program var også fra TV 2 – nemlig dokumentaren ’Anbragt - med vold og magt i vildmarken’ af Rikke Dyrberg og Ketil Alstrup.

Priser til Berlingske og DR
Hovedprisen - FUJ’s Graverpris - gik til Berlingske-journalisterne Eva Jung, Michael Lund og Simon Bendtsen for deres afdækning af hvidvask i Danske Bank.

FUJ’s Aktualitetspris gik til Frederik Brun Madsen fra DR for tv-dokumentaren ’De perfekte vidner’. Afsløringerne førte til, at flere retssager måtte gå om, fordi vidner og anklagemyndighed havde aftalt vidneudsagn.

Juryen bag FUJ-priserne bestod i år af Tom Jensen (formand), chefredaktør på Berlingske, Christina Agger, ledende redaktør på Morgenavisen Jyllands-Posten, Valeria Helander, undersøgende reporter på SVT, Carl Emil Arnfred, politisk reporter på Politiken, Anne Skjerning, undersøgende reporter på DR, Morten Halskov, reporter på Fagbladet 3F, Dorte Schou, redaktionschef på TV 2, og Martin Kjær Jensen, redaktionschef på Deluca Dokumentaristen.