På TV 2 fra 6.januar: "Helt ærligt, mor og far!"

Dansk dokumentarserie: Tænk hvis du kunne se det liv, du lever, gennem dit barns øjne.

10-årige Jakob drømmer om mere tid sammen med sine forældre. Han synes, de arbejder alt for meget, men hidtil har han ikke sagt, at han savner dem i hverdagen. I "Helt ærligt, mor og far!" får han chancen for at fortælle, hvad han synes om familielivet.

Jakob, Klara Jonas og Helena er fire vidt forskellige børn i alderen 10-13 år, og de kommer fra fire velfungerende familier. Fælles for dem er, at deres forældre har karrieren i højsædet. Som hos mange andre voksne, flyder arbejds- og privatlivet sammen, og mobiltelefonen og computeren er sjældent slukket.

Børnene drømmer om en dag at turde bede de voksne om at skrue ned for arbejdstiden og blive mere nærværende, men de gør det ikke, fordi de tror, de voksne bare vil blive endnu mere stressede og bekymrede, end de er i forvejen.

Den nye dokumentarserie ”Helt ærligt, mor og far!”, som har premiere på TV 2 tirsdag 6. januar 2009, giver de fire børn en enestående mulighed for hudløst ærligt at fortælle deres forældre, hvordan de opfatter familien. Børnene viser deres forældre en film om hverdagen set i børnehøjde og med barneøjne, og ni måneder senere vender filmholdet tilbage til hver af de fire familier for at se og høre, om der er sket en forandring.

Jakobs mavefornemmelse
10-årige Jakob Brøns er den første, der får mulighed for at få sagt nogle ting, han har funderet over længe, til sine travle forældre.

- Jeg har spekuleret på, i rigtig lang tid, om jeg turde spørge min mor, om de ikke kunne skrue ned for deres arbejde. Første gang jeg prøvede det, fortrød jeg. Der var et eller andet inde i maven, der sagde stop, stop, lad være! Og så gjorde jeg det ikke alligevel, fortæller Jakob.

Jakobs far og mor er dybt engagerede i deres arbejde. Hans mor er direktør for et revisionsfirma med 29 ansatte, og hans far er ansat i firmaet. Hvis de ikke er på kontoret, sidder de ofte foran computeren derhjemme og gennemgår kolonner af tal. De fleste eftermiddage tilbringer Jakob hos sine bedsteforældre, mens han venter på, at mor og far skal blive færdige på kontoret.

Bevægende betroelser
Han savner dem begge to meget i hverdagen, men han har aldrig haft modet til at sige det til dem. Nu får han chancen for at få luft for alt det, han har gået og tumlet med. Og man kan roligt sige, at Jakobs bekendelser kommer meget bag på hans forældre.

- Jeg tænkte, er det Jakob. Er det virkelig det, han tænker. Er det sådan, han føler, det er, siger hans mor, Ewe Brøns. For Jakobs far, Jesper Brøns, var det en meget bevæget oplevelse, og han indrømmer, at det var med tårer i øjnene, at han lyttede til sin søn.

En meget bedre hverdag
Og forældrene har taget sønnens kritik til sig. Jakobs ærlighed har fået familien til at lægge både hverdag og arbejdsliv om, og meget har ændret sig til det bedre.

Nu tager forældrene børnene med på råd, når det skal træffes beslutninger. De voksne forsøger at begrænse arbejdet til hverdagene og holde helt fri i weekenderne. Frem for alt er forældrene begyndt at foretage sig ting sammen med deres børn.

- Vi har lavet mange flere sjove ting sammen, så man kan sige at der er sket en forbedring fra nul procent til 100 procent, siger en tilfreds Jakob.