Ny TV 2-dokumentar: 'Eksperimentet med vores børn'

Hvordan har vores børn det egentlig, når vi har sagt farvel til dem? Forældrene fra en institution i Viborg har givet TV 2 Dokumentar lov til at filme og undersøge, hvor meget nærvær og omsorg deres børn får i hverdagen. (Fotos: Carsten Overbye / TV 2)

Hvordan har vores børn det egentlig, når vi har sagt farvel til dem? Forældrene fra en institution i Viborg har givet TV 2 Dokumentar lov til at filme og undersøge, hvor meget nærvær og omsorg deres børn får i hverdagen. (Fotos: Carsten Overbye / TV 2)

TV 2 undersøger børnenes hverdag i to daginstitutioner - se første del af 'Eksperimentet med vores børn' torsdag 31. oktober klokken 20.00 og anden del torsdag 7. november klokken 20.00 på TV 2 og TV 2 PLAY.

Hvordan har vores børn det egentlig i daginstitutionen, når vi har sagt farvel til dem?

Det har TV 2 Dokumentar undersøgt i en institution i Viborg. Først har vi registeret, hvor meget nærvær og omsorg børnene får. Derefter har vi gennemført et eksperiment, hvor der bliver tilført flere voksne – for at undersøge, hvad det betyder for børnenes trivsel, stressniveau og for den pædagogiske kvalitet.

- Det er meget relevant at undersøge, om det gør en forskel for børnenes hverdag, at der er nogle flere voksne, siger en forælder, Lene Olesen, mor til Lauge.

- Det bliver spændende at se, om det overhovedet har en effekt, siger en anden forælder, Louise Lindberg, mor til Magne.

Overraskede forældre
Forældrene er glade for børnenes institution, Unoden, der rummer 90 børn. De er tilfredse med personalet, der betragtes som engagerede og kompetente. De oplever institutionen som velfungerende. Forældre, personale og ledelse har derfor valgt at åbne dørere for TV 2.

Alligevel bliver forældrene overraskede over de resultater, som eksperimentet viser.

De to nye dokumentarer kommer efter, at TV 2 i maj sendte dokumentaren ”Daginstitutioner bag facaden”, der satte fokus på en række københavnske institutioner, som havde tilsynsrapporter med kritisable røde og gule anmærkninger – uden at forældrene kendte til dem.

Lykke, tre år, som vi følger i program 2, sammen med Kenneth, pædagogisk assistent.

Én voksen til seks børn
Eksperimentet i Unoden i Viborg er gennemført over fire uger. De sidste to uger har der været flere voksne til børnene. Èn voksen til seks børn – gennem hele barnets dag – sådan som forældre rundt omkring i landet har ønsket og demonstreret for.

Til at udføre eksperimentet har TV 2 fået hjælp af Grethe Kragh-Müller, specialist i børnepsykologi og lektor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse, og Bo Netterstrøm, stressekspert og speciallæge i arbejdsmedicin.

Grethe Kragh-Müller foretager en systematisk observation af den pædagogiske kvalitet for børnene. Det gør hun ud fra et videnskabeligt spørgeskema, der er baseret på international anerkendt forskning i børns udvikling.

- Unoden er et godt sted at undersøge, fordi her har vi en institution, der er dygtigt ledet og har engagerede og dygtige pædagoger, siger Grethe Kragh-Müller.

Kvalitet under det forventede
Det viser sig til en start, at kvaliteten i institutionen ligger noget under dét niveau, som forældre og pædagoger havde forventet. Grethe Kragh-Müller vurderer, at der er for få voksne, og at det kan påvirke børnenes udvikling på længere sigt.

- Jeg kan se, at mange børn ikke får den omsorg, de har brug for. Hvis børnene er i sådan en dagligdag i hele deres opvækst, så kan vi forvente, at vi får en stor gruppe børn, som vi får mange problemer med i skolen, siger Grethe Kragh-Müller.

Det er ikke kun den pædagogiske ekspert, der er bekymret over det, hun ser.

- Hvis kvaliteten i vores institution, som skulle være en af Viborgs bedste, er dårlig, hvordan ser det så ikke ud de andre steder, spørger Johnny Scott, der er områdeformand for forældrebestyrelsen i Unoden.

Risiko for at tabe generation
TV 2 Dokumentar har også fået lov at filme i instutionen Markvænget i Aars. Her undersøger vi, hvor meget voksentid det enkelte barn får i løbet af en almindelig dag.

Tidligere formand for Børnerådet, Per Schultz Jørgensen, har fulgt udviklingen i dagsinstitutioner i flere årtier.

- Vi er i risiko for at tabe en hel generation af børn. Mange risikerer at få depressioner, angst og andre diagnoser, fordi de har tilbragt så meget af deres barndom i daginstitutioner, hvor de ikke er trygge, siger Per Schultz Jørgensen.

Læs også:

Nye optagelser viser, hvor meget kontakt pædagoger og børn har på en dag:- Det er forskrækkende

'Eksperimentet med vores børn' - sådan gjorde vi

----------

Se første del af 'Eksperimentet med vores børn' torsdag 31. oktober klokken 20.00 og anden del torsdag 7. november klokken 20.00 på TV 2 og TV 2 PLAY.

Se traileren nedenfor.

Billede {0} af {1}