Fantastisk Tour i vente på TV 2

Tour de France-starten har sjældent været ventet med større spænding end i år. Ikke kun på grund af de indledende 15,5 kilometers enkeltstart, men også fordi, det er umuligt at forudsige udviklingen på de franske landeveje. Og så gør to Tour-konger comeback, Lance Armstrong og Jørgen Leth. Alt sammen direkte på TV 2 fra lørdag 4. juli.


Det er ikke sikkert, han vinder. Han er heller ikke favorit. Men alligevel vil langt den meste opmærksomhed samle sig om den syvdobbelte vinder, når årets Tour de France indledes. Kongen er nemlig tilbage, og amerikaneren Lance Armstrong vil uden tvivl gøre alt, hvad han kan for at få en flyvende start på den 96. udgave af verdens hårdeste cykelløb, som bliver vist på TV 2 fra lørdag 4. juli og frem til og med søndag 26. juli.

Spænding fra første tråd
Den flyvende start skal han forsøge at få på en 15,5 km lang enkeltstart med start og mål i Monaco. Ganske atypisk sted at starte, men samtidig en distance og en rute, som vil få alle løbets store favoritter ud af starthullerne fra første tråd. Der er nemlig ikke råd til at have en sløj dag, når distancen er så lang – har man det, kan Tour de France 2009 allerede være tabt efter 15,5 af de 3.459,5 km rundt i Frankrig.

Det ved Lance Armstrong, men det ved løbets store favoritter, Astanas Alberto Contador, Cadel Evans fra Silence-Lotto, sidste års vinder Carlos Sastre, Cervélo, og Team Saxo Banks Andy Schleck, også alt om. Og det ved Andy Schlecks holdkammerat, den schweiziske tempokonge Fabian Cancellara, der efter sin forrygende kørsel og samlede sejr i Schweiz Rundt for nylig umuligt kan stikke af fra favoritværdigheden på 1. etape af årets Tour de France.

Afgørelsen på det skaldede bjerg
Lige så spændende 1. etape bliver, lige så sikkert er det, at løbet ikke bliver afgjort på førstedagen. Og det skyldes i høj grad en rute, der er skræddersyet til spænding til det sidste. Allerede på 7. etape rammer Tour-feltet Pyrenæerne, som i år byder på tre etaper uden for kategori, men inden da har rytterne været ude på 39 kilometers holdtidskørsel, som er en nøgleetape for Team Saxo Bank og Andy Schleck.

Senere venter tre drabelige etaper i Alperne og endnu en enkeltstart inden den absolutte hovedret – de 21,1 km op af det skaldede bjerg, Mont Ventoux, som sætter punktum på løbets næstsidste dag og meget vel kommer til at afgøre Tour de France 2009.

Leth er tilbage
TV 2 er naturligvis med hele vejen. Med et stærkere Tour-hold end nogensinde. Således er Jørgen Leth tilbage som Tour de France-kommentator efter tre løbs fravær og skal sammen med Rolf Sørensen sidde i kommentatorboksen ved siden af TV 2|SPORTENs Dennis Ritter.

Hjemme i Tour de France-studiet på Kvægtorvet er Thomas Kristensen vært, mens Henrik Jul Hansen er cykeleksperten. De to får hver dag spændende gæster i studiet.

Følg også Tour de France på tour.tv2.dk og læs om Touren på Sputnik her.