Et ikke helt almindeligt guldbrudepar

Regentparret på besøg i Borobodur-templet på Java i Indonesien. (Fotos: Jacob Jørgensen / JJ Film / TV 2)

TV 2 fejrer regentparret og giver et dejligt tilbageblik på 50 års ægteskab i det danske kongehus.

Den anden uge i juni er en uge fyldt med mærkedage i det danske kongehus. Onsdag 7. juni fylder prins Joachim 48 år, lørdag 10. juni kan dronning Margrethe og prins Henrik fejre guldbryllup, og søndag 11. juni fylder prins Henrik 83 år.

Som optakt til den runde bryllupsdag viser TV 2 et dejligt tilbageblik på årene, der er gået - både i forbindelse med regentparrets officielle pligter og hos det royale ægtepar helt privat. 

I programmet 'Kongeligt guldbryllup - kærligheden og kaldet', som vises på TV 2 torsdag 8. juni klokken 20.00, fortæller både dronning Margrethe og prins Henrik samt flere af parrets venner åbenhjertigt om ægteskabet, kærligheden og de bånd, forpligtelser og udfordringer, som følger med et royalt ægteskab.

- Prinsen kom ind med helt andre traditioner, baggrund og kultur. Han er uforudsigelig i sin måde, og hvem ville ikke være inspireret af det, siger kunsthistoriker Bente Scavenius, som har kendt regentparret i mange år. 

Hun mener også, at prinsens kunstneriske væsen har været til stor inspiration for dronningen.

Se trailer for 'Kongeligt guldbryllup - kærligheden og kaldet' herunder.

Ikke altid nemt
Og selvom det nok ikke altid har været nemt at skulle gå to skridt bag sin kone, er pens. generalløjtnant og ven af kongehuset Kjeld Hillingsø ikke i tvivl om, at prinsen har opfyldt sin rolle: 

- Uden prins Henrik havde dronningen ikke kunnet gennemføre den fuldstændig fremragende indsats, som hun har gjort. Det er prins Henrik, der har været fundamentet i dronningens liv, og havde hun ikke haft prinsens kærlighed, beundring og kritikken, så ville det ikke have kunnet lade sig gøre.

Der gik ild i huset
Guldbrudeparret mødte hinanden første gang i 1965, og selv beskriver dronningen forelskelsen således:

- Vi traf hinanden i forsommeren 65 i London. Og anden gang - året efter - gik der ild i huset. Han var vældig tiltalende og morsom. Min mand har fyldt hele horisonten, siden jeg traf ham.

Ens og forskellige
Erhvervsmanden Fritz Schur er også ven af regentparret, og han mener, at parrets fællestræk, men også forskelligheder er opskriften på et godt og langt ægteskab:  

- De er meget ens og meget forskellige. Det giver den store spændvidde mellem dem, men også den store kærlighed mellem dem, siger Fritz Schur i programmet.

Se rørende klip og test dig selv på tv2.dk
På tv2.dk bliver det royale guldbryllup fejret hele ugen op til lørdag 10. juni. Her kan man læse om dronning Margrethe og prins Henriks kærlighedshistorie og få svar på, hvordan første møde forløb, hvem der var med til frieriet, og hvordan forældrene reagerede på deres ægteskab. 

Her kan man også se rørende og sjove klip fra regentparrets 50 år sammen og høre deres venner fortælle, hvorfor de passer så godt sammen. Og så kan man teste sig selv og finde ud af, hvilket medlem af det danske kongehus man minder mest om.

Portræt af en passioneret samler
På prinsens fødselsdag søndag 11. juni kl. 20 viser TV 2 et helt nyt portrætprogram, 'Prins Henrik og Østens guld', om prinsens passionerede interesse for og store samling af jade-kunst.

Dronning Margrethe og prins Henrik kan fejre guldbryllup lørdag 10. juni. Her er de på Châteux de Cayx i Frankrig.