- En vigtig sejr for kildebeskyttelsen

08. februar 2011;
Af: TV 2 Kommunikation

Højesteret har afgjort, at TV 2s nyhedsdirektør, Michael Dyrby, og korrespondent Rasmus Tantholdt ikke skal vidne i den såkaldte lækagesag.

TV 2s nyhedsdirektør Michael Dyrby er glad for at få sat et punktum i den såkaldte lækagesag. (Foto: Miklos Szabo / TV 2)


TV 2-medarbejdere skal ikke tvinges til at vidne og afsløre deres kilder i den såkaldte lækagesag. Det har Højesteret besluttet i sagen, hvor TV 2 i 2007 kunne offentliggøre, at de danske jægersoldater skulle sættes ind i krigen i Irak.

Dermed bakkede Højesteret op om afgørelsen fra Østre Landsret i april 2010. Her fastslog landsretten, at der skal særdeles tungtvejende grunde til, at medier skal afsløre deres kilder. Det skete med rettens henvisning til artikel 10 i Den Europæiske Menneskerettigheds-konvention og til en lignende sag fra Storbritannien.

- Højesteret stadfæster her et princip, som er afgørende for, at journalister og medier kan udføre deres job. Journalister kan og skal beskytte deres kilder, og det gør vi på TV 2, siger stationens nyhedsdirektør, Michael Dyrby.

Ingen debat om kilden/kilderne i tre år
TV 2s nyhedshistorie fik betydelig opmærksomhed i 2007, da den kom frem, men nyheden førte dengang ikke til jagt fra politiet på den eller de kilder, som afslørede oplysningen over for TV 2.

Efter flere år uden debat om kilden/kilderne blev sagen aktuel i 2010 på grund af en artikel i filmmagasinet Ekko, hvor journalist Christoffer Guldbrandsen påstod, at han kendte til en kildes identitet. Det førte til en politianmeldelse for at få afsløret kilden/kilderne, og knap tre år efter TV 2s nyhedsindslag begyndte politiet så en efterforskning.

- Vi beskytter kilder, hvis vi har lovet det. Der er ikke A-kilder og B-kilder, som man efterfølgende kan fjerne løfter om kildebeskyttelse overfor. Et løfte er et løfte, og begynder man at gradbøje det grundprincip, vil kildebeskyttelsen reelt holde op med at eksistere, siger Michael Dyrby.

Højesterets støtte til TV 2s ret til kildebeskyttelse fastslår også, at det var en væsentlig historie, TV 2 bragte tilbage i 2007.

- Nyheden var rigtig, væsentlig og samfundsrelevant i 2007, hvor den var med til at tegne billedet af situationen for koalitionen i Irak. TV 2 skulle beskytte sine kilder i 2007, og den beskyttelse fortsætter selvfølgelig i alle årene fremover, siger Michael Dyrby og fortsætter:

- Vi er glade for at få sat et punktum i denne sag og især glade for, at vi nu kan komme videre.

------------------------------

Højesterets pressemeddelelse og Højesterets kendelse kan læses her.

 

Billede {0} af {1}