Efter "Operation X": Skærpet tilsyn med pelsdyrfarme

”Operation X: Pels på vrangen” sætter dagsordenen og sikrer gennemførelse af flere og uanmeldte tilsyn hos minkavlere.

Morten Spiegelhauer var vært i tirsdagens "Operation X: Pels på vrangen". (Foto: Peter Mühlhausen / TV 2)


Tirsdagens afslørende dokumentarprogram "Operation X: Pels på vrangen" har i flere dage sat dagsorden i debatten, og visningen af programmet på tv fik også hurtigt politikerne på banen.

På baggrund af programmets afsløringer af misrøgt på minkfarme vil fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) indføre uanmeldte velfærdsbesøg på farmene næste år.

Af programmet fremgik, at kun fem procent af pelsdyravlerne hvert år skal have kontrolbesøg - altså i gennemsnit et besøg på pelsdyrfarmene hvert 20. år.

TV 2s optagelser viste mink med store åbne sår og ræve i små bure med svulster og manglende ben. Optagelserne er lavet af dyreværnsforeningen Anima, der har kravlet uanmeldt over hegnet på 34 pelsfarme ejet af 31 forskellige avlere rundt om i Danmark.

Minister: Ikke behov for at ændre loven
Eva Kjer mener ikke, der er behov for at ændre lovgivningen på området, men for at sikre, at den overholdes.

- Lovgivningen er i orden, men det, der er behov for, er at sikre, at alle minkfarmere lever op til lovgivningen, siger hun.

- Jeg synes, det er nogle rigtigt modbydelige billeder, og det er billeder, som tyder på, at der er et dyrevelfærdsproblem på en række af minkfarmene, og det skal der tages hånd om. Jeg har besluttet, at hver eneste minkfarm i Danmark vil få et uanmeldt velfærdsbesøg næste år, siger Eva Kjer Hansen.

Skærpet tilsyn af farme, hvor forholdene ikke er i orden
Ministeren oplyser, at de farme, der ikke har orden i tingene, vil komme under skærpet tilsyn.

- Jeg vil overhovedet ikke acceptere billeder som dem, vi har set, og derfor mener jeg, at vi skal slå hårdt ned på dem, der vanrøgter dyr, siger hun.

Ministeren anser ikke et forbud mod minkavl som en mulig løsning. Hun mener, produktionen i så fald vil flytte til andre lande, hvor den foregår under mindre ordnede forhold.

Dansk Pelsdyravlerforening forsøgte at stoppe TV 2s dokumentarudsendelse med et fogedforbud, men et fogedforbud blev søndag afvist af fogedretten i Odense.