TV 2 og TV 2 Regionerne stod søndag bag Danmarks største debat- og vælgermøde i valgkampen: Valgfolkemødet på Kvægtorvet. Initiativet blev mødt med masser af roser fra både vælgere, politikere, partier og seere.
Valgkampens største vælger- og debatmøde foregik søndag 19. maj, hvor TV 2 og TV 2 Regionerne arrangerede Valgfolkemøde i Odense, og hvor Altinget og Radio24syv var stærke samarbejdspartnere på den store event.
Omkring 6.000 deltog i Valgfolkemødet på Kvægtorvet hen over dagen, og initiativet blev mødt med masser af roser fra vælgere, politikere, partier og de mange seere ved skærmene, som – i en folkelig ramme og uhøjtidelig stemning – hentede politisk viden og inspiration.
- Halvvejs gennem en usædvanligt lang valgkamp kan vi nøgternt og helt uvildigt konstatere, at vi allerede har indfriet på nogle af de ambitioner, vi på forhånd havde sat os: Vi dækker – sammen med TV 2 Regionerne – valget i virkeligheden, rundt i hele landet. Vi kan af de mange seerhenvendelser, vi modtager, se, at mange bliver klogere, når de ser med, inden de grundlovsdag skal sætte deres kryds. Genopfindelsen af ’Højlunds Forsamlingshus’ er gået rent hjem. Og Valgfolkemødet på Kvægtorvet indfriede vores drøm om at være med til at forny den levende, demokratiske debat, siger TV 2s nyhedsdirektør, Mikkel Hertz, og fortsætter:
- En ny klassiker er skabt. Der var en fantastisk stemning på Valgfolkemødet fra morgen til aften. Statsministeren mente, at arrangementet burde have varet to dage. Andre politikere synes, at det er noget, vi bør gentage årligt. I ét hug mødtes folket, tæt på - og kom samtidig i fjernsynet. What's not to like? Og det var tydeligt, at også de mange vælgere nød dagen og fulgte alle de indholdsrige diskussioner samt de underholdende og befriende debatter i de store telte.
Besked til Merete Eldrup: I skal lave Valgfolkemøde igen
Nogle få timer inde i Valgfolkemødet blev TV 2s administrerende direktør, Merete Eldrup, spontant opsøgt af en mand fra Hjørring, som afleverede en stor ”tak for et dejligt arrangement”.
- Det skal I gøre igen en anden gang, sagde vælgeren fra Hjørring, og Merete Eldrup lovede at give beskeden videre til sin efterfølger som TV 2-direktør, Anne Engdal Stig Christensen, som også deltog i Valgfolkemødet.
Ved åbningen af Valgfolkemødet talte Merete Eldrup, direktør Esben Seerup, TV 2/Fyn, og Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF).
- Vi ved, at der er smukt på Bornholm, men det er der også andre steder. Jeg har været fortaler for, at det store Folkemøde kommer rundt i landet – gerne samme sted flere år ad gangen. På Valgfolkemødet i Odense skal vi i dag tale politik og udveksle synspunkter, så det brager, og vi skal respektere, at vi har forskellige holdninger. Jeg håber, at dagen i dag bliver noget særligt for os, og at vi får en rigtigt god dag i demokratiets tegn, sagde Pia Kjærsgaard og fortsatte:
- Demokrati er ikke en selvfølge. Det har vores forgængere kæmpet for i generationer, og det starter hos den enkelte – blandt andet med, hvordan vi taler til hinanden. Demokrati er levende mennesker, der taler med og lytter til hinanden.
Også Merete Eldrup fremhævede kvaliteterne, når ”meninger brydes i en direkte dialog”, og TV 2/Fyn-direktør Esben Seerup, der talte på vegne af de otte TV 2 Regioner, fortalte om de senere års udvikling af samarbejdet mellem TV 2 og de selvstændige regionalstationer.
- Overskriften for vores daglige samarbejde er ”For hele Danmark – fra hele Danmark”. Dagens Valgfolkemøde er kulminationen på det hele, hvor vi lægger et lag mere på: Det direkte møde mellem politikere og vælgere, sagde Esben Seerup.
”Der kommer statsministeren. Du kan gå hen og hilse på ham”
I løbet af Valgfolkemødet blev der gennemført omkring 100 indslag, arrangementer og debatter, blandt andet om sundhed, klima, integration, pension, offentlig transport, brexit, Europa-politik samt partileder-stafetter. Der var også plads til humor og satire i sessions som ’Blå Blokterapi’, ’Rød Blokterapi’, ’Politisk Parterapi’, ’Citatquiz’ og ’Jeg har aldrig’.
Gæsterne på Valgfolkemødet kunne møde alle de opstillingsberettigede partier og deres partiledere og spidskandidater. Partierne bød gæsterne indenfor i hver deres parti-garage, og alle partier var ligeledes vært for et arrangement i 'Det politiske værksted'.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ankom til Valgfolkemødet ved 12.30-tiden, og trods hoste og forkølelse valgte han at bruge flere timer på at gå rundt på Valgfolkemødet og tale med vælgere. Selvfølgelig tæt fulgt af sikkerhedsfolk, presse og interesserede vælgere.
Det store opbud af folk blev bemærket af en mor, der var til Valgfolkemøde sammen med sin knap tiårige søn.
- Se, der kommer statsministeren. Du kan gå hen og hilse på ham. Det kan vi nemlig i Danmark, sagde moderen til sønnen.
Politikere på slap line
Samtaler mellem vælgere på den ene side og ministre, folketings- og Europaparlaments-medlemmer og kandidater til de to parlamenter på den anden side var der mange af i løbet af Valgfolkemødet. Her kunne man også gang på gang opleve toppolitikere bruge den humoristiske sans, som flere kaldte "afgørende for at være med i politik".
De tidligere ministre Bertel Haarder (V) og Mogens Jensen (S) fortalte på sessionen ’Regional humor på tværs’, hvordan de har anvendt sang og en god portion humor i det politiske arbejde. Mogens Jensen brød engang ud i sang sammen med en dansk delegation i Sydkorea og tøede stemningen gevaldigt op under en officiel middag i Seoul, og Bertel Haarder skrev en sang til den daværende Firkløverregering på et tidspunkt, hvor regeringens fire partier sloges indædt, og hvor regeringen var ved at bryde sammen.
- Vi sang og grinede sammen – af os selv og af hinanden – og jeg bilder mig ind, at det forlængede regeringens liv. Jeg har ikke spor svært ved at lave grin med mine egne. Det er faktisk nemmere, sagde Bertel Haarder.
Også fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og tidligere minister Nick Hækkerup (S) fortalte om humor i politik – herunder om, hvordan ministeriernes medarbejdere er flittige til at grine af ministres vittigheder.
- Embedsmænd griner af alting, men det stopper, når man er færdig med at være minister. Det kan jeg tale med om, og det kan Jakob også snart, sagde Nick Hækkerup med et smil – og Ellemann-Jensen svarede:
- Det er knyttet til embedet. Jeg har åbenbart kun et repertoire af vittigheder til ét år, for mine vittigheder går lidt i ring. Men i ministeriet griner de stadig af dem.
Humor og satire med Ulla Terkelsen og Niels Hausgaard
I en af Valgfolkemødets sidste debatter talte TV 2-korrespondent Ulla Terkelsen og entertaineren Niels Hausgaard om vælgernes træthed over for politik.
- Jeg er ikke træt af politikere. De er fantastiske. Jeg lever af dem, sagde Niels Hausgaard.
- Jeg er heller ikke træt af politikere, men jeg synes, de kunne tale mere forståeligt. Politikere har en evne til at pakke tingene ind i en jargon, som om vi er i gang med en gættekonkurrence, og det er fornærmende. I forhold til EU-valget bør de, der begejstret lovpriser et stærkt EU-samarbejde, faktisk være glade for, at de nationalistiske politikere er kommet frem, for dette clash viser, at der bliver en skarp debat og to tydelige retninger, sagde Ulla Terkelsen.
"Jeg vil ikke miste indflydelse"
Niels Hausgaard, der ofte markerer politiske pointer via humor og satire, er tidligere blevet spurgt af Bertel Haarder, hvorfor han ikke stiller op i politik.
- Det gør jeg ikke, for jeg vil ikke miste indflydelse, sagde Niels Hausgaard smilende og kommenterede også Stram Kurs-lederen Rasmus Paludan.
- Jeg har skrevet en sang om Paludan, som jeg brugte i starten af min turné. Jeg kendte ikke så meget til ham, men så kom jeg til at høre Paludan en dag og tænkte, at det er uden for det, jeg arbejder med. Jeg siger ikke, han er det, men han virkede stærkt medicineret, og så tog jeg nummeret af. For vi gør ikke nar af folk, der ikke kan gøre for det, sagde Niels Hausgaard.
Under Valgfolkemødet blev der produceret cirka 40 timers tv til TV 2, TV 2 NEWS, TV 2 PLAY og TV 2 Regionerne, og alle disse debatter og indslag kan ses på TV 2 PLAY eller på TV 2 Regionernes hjemmesider.
Valgfolkemøde på TV 2 er udviklet i samarbejde med Foreningen Folkemødet.