Dokumentar: ’Jørgen vil dø’

Jørgen Vesterby vil dø og har bedt sin familie om hjælp. Hans ekskone, Dorthe Vesterby, forsøger at hjælpe ham. (Fotos: Sarah Würtz / Dokumentarkompagniet / TV 2)

Jørgen Vesterby vil dø og har bedt sin familie om hjælp. Hans ekskone, Dorthe Vesterby, forsøger at hjælpe ham. (Fotos: Sarah Würtz / Dokumentarkompagniet / TV 2)

27. september 2017;
Af: TV 2 Kommunikation

TV 2 viser torsdag 5. oktober en ny, stærk dokumentar om aktiv dødshjælp.

Den 70-årige brilledesigner Jørgen Vesterby fra Aarhus har levet et liv i overhalingsbanen. Masser af penge, en kæmpe villa og fem børn med tre forskellige kvinder. Men i 2013 får han en hjerneblødning og bliver lam i den ene side af kroppen. Det er et liv, han ikke vil finde sig i.

I begyndelsen tror han, at han vil få førligheden tilbage, men jo længere tid der går, jo mere bliver han klar over, at det ikke kommer til at ske. Han vil være bundet til sin kørestol resten af livet. Derfor beslutter han, at han vil dø. Han vil ikke leve et liv på et plejehjem uden ansvar og selvstændighed.

TV 2-dokumentaren 'Jørgen vil dø' vises torsdag 5. oktober klokken 20.00.

Hjælp til at dø
- Du må da selv bestemme, hvornår du ikke vil være med i livet længere. Hvad skulle jeg blive her for? For at sidde her på en stol og glo, siger Jørgen Vesterby.

Jørgen har derfor bedt sin familie om hjælp til at dø, og dermed bringer han sine pårørende i et stort dilemma. Skal de være loyale over for Jørgens ønske, eller skal de afvise det?

I første omgang har Jørgen en plan om at komme til en selvmordsklinik i Schweiz, hvor assisteret selvmord er tilladt. En proces, der er alt andet end uproblematisk at være en del af.

Jørgens historie taler direkte ind i en tilbagevendende debat om aktiv dødshjælp i Danmark. Et stort antal danskere går umiddelbart ind for retten til at bestemme over sin egen død. Men ved vi reelt, hvad det er, vi siger ja til, hvis vi ønsker at gøre aktiv dødshjælp lovligt?

Modstanderne mener, at det sætter både patienter og pårørende under et stort pres, hvis aktiv dødshjælp bliver lovligt, mens tilhængerne mener, at vi er forpligtet til at hjælpe lidende mennesker med at komme herfra, hvis det er deres ønske. 

Jørgen Vesterby har ikke lyst til at leve et liv som handicappet. Derfor har han besluttet, at han vil dø.

Planerne kuldsejler
Jørgen Vesterbys planer i Schweiz kuldsejler pga. pengemangel og modstand fra læger og psykiatere, der af etiske årsager ikke vil hjælpe med de forskellige papirer.

Men en dag hører familien om den danske læge Svend Lings, der hjælper folk med at dø i Danmark. De kontakter ham, og han vil som udgangspunkt gerne hjælpe dem på trods af, at han risikerer op til tre års fængsel for assisteret selvmord, som er ulovligt i Danmark.

- Jeg overtræder jo ikke loven for min egen skyld. Jeg gør det af hensyn til de lidende mennesker. Hele grundlaget for aktiv dødshjælp er en bøn om hjælp, siger Svend Lings, pensioneret læge, Læger For Aktiv Dødshjælp.

Men modstanderne mener, det er misforstået barmhjertighed, og at det især er problematisk, når læger hjælper mennesker med at dø.

- Det er ikke svært at tage livet af sine medmennesker, men det er simpelthen ikke noget, læger skal befatte sig med. Det er så grænseoverskridende for, hvad lægegerningen er, og hvad medmenneskelighed er, siger Ole Hartling, tidligere formand for Etisk Råd.

Svært for de pårørende
TV 2-dokumentaren 'Jørgen vil dø' viser, hvor svært det er at være pårørende til mennesker, der ikke vil leve mere, og viser, hvilke dilemmaer der opstår, når spørgsmålet om aktiv dødshjælp kommer i spil. Må man hjælpe et menneske, man holder af, med at dø? Eller skal man altid svare nej, uanset hvor meget det menneske lider?

Jørgens eks-kone, Dorthe Vesterby, siger: 

- Jeg synes, det er en heftig sag, det må jeg sige. Men jeg vil så også sige, at jeg har sagt ja til at hjælpe Jørgen, og jeg kunne ikke drømme om at bakke ud af det. Fordi hvad skulle han gøre? Det ville være det ondeste i verden. 

Billede {0} af {1}