Dokumentar: ’Hvorfor skulle vores søn dø?’

Henrik og Lisbeth Riise mistede i 2017 deres søn, Andreas. (Fotos: TV 2)

Henrik og Lisbeth Riise mistede i 2017 deres søn, Andreas. (Fotos: TV 2)

27. februar 2018;
Af: TV 2 Kommunikation

TV 2 har gennem de seneste år haft dokumentar-fokus på konsekvenserne af misbrug af alkohol og stoffer. I ny TV 2-dokumentar torsdag 1. marts fortæller forældrene Henrik og Lisbeth Riise om deres livs mareridt – og retter samtidig kritik mod myndighederne.

 

 

Af Lone Leth-Larsen, TV 2 Kommunikation

Sidste år oplevede Lisbeth og Henrik Riise alle forældres værste mareridt. Sønnen Andreas døde i deres hjem i Fredensborg. De var egentlig bare en ganske almindelig, pæn kernefamilie, men alligevel endte Andreas som teenager i et stofmisbrug og døde i en alder af kun 26 år.

Nu prøver forældrene at finde ud af, hvorfor det skulle gå så galt for netop deres søn. Kunne noget være gået anderledes for Andreas?

Fra glad dreng til stofmisbruger
I den nye dokumentar ’Hvorfor skulle vores søn dø?’, der vises på TV 2 og TV 2 PLAY torsdag 1. marts, står de to forældre modigt frem og fortæller om nogle af de kæmpestore dilemmaer og svære beslutninger, man oplever som forældre til et barn i misbrug.

I den stærke fortælling følger vi gennem fotos, venner og familie Andreas' liv fra en almindelig glad dreng i en middelklassefamilie til hård stofmisbruger på Mændenes Hjem, og vi er med, når forældrene opsøger nogle af de mennesker, der kan være med til at give svaret på, hvorfor det kunne gå så galt for Andreas.

Hjælp til andre forældre
Midt i sorgen over tabet af deres søn vil Henrik og Lisbeth advare andre forældre om den fare, der er ved teenageres hashrygning, der risikerer at komme ud af kontrol, som det gjorde det for Andreas. Deres budskab er, at hashrygning og begyndende misbrug skal tages yderst alvorligt.

- Hvis det kan hjælpe andre forældre, der måtte stå i den her forfærdelige situation, så vil man jo gerne bidrage til det, siger Lisbeth Riise.

Henrik og Lisbeth Riise oplevede sidste år alle forældres værste mareridt. Sønnen Andreas døde efter et stofmisbrug i en alder af kun 26 år.

Kritik af myndighederne
Samtidig retter de en kritik af myndighederne, som de håber, politikerne vil høre. De oplevede, at Andreas gennem det sidste halvandet år af sit liv ihærdigt forsøgte at komme i døgnbehandling, men at det ikke lod sig gøre, fordi han manglede stabilitet. Forældrene mener, at han var for syg af sit misbrug.

- Jeg mener faktisk, at det er en grusom, umenneskelig behandling. Når man er syg, skal man i behandling. Ligeså vel som når du er syg og har behov for at komme på hospitalet, så skal du i behandling. I og med at han ikke kunne leve op til kravene, så var det reelt en dødsrute for Andreas, siger Henrik Riise i dokumentaren.

Se den med dine teenagebørn
TV 2 har gennem flere år haft fokus på både alkohol- og stofmisbrug i en række dokumentarprogrammer, senest med serien 'Misbrug', hvor vi har fulgt både misbrugerne og deres familier, der på tæt hold oplevede den magtesløshed, et misbrug automatisk afføder. 

Fortællingen om Andreas i 'Hvorfor skulle vores søn dø?' er en dokumentar, som alle forældre bør se - og meget gerne sammen med deres teenagebørn.

TV 2 NEWS følger op med debat
Umiddelbart efter TV 2-dokumentaren sender TV 2 NEWS en debat, der følger op på 'Hvorfor skulle vores søn dø?'.

Janni Pedersen er vært for debatten, og vi spørger, hvad forældre skal gøre, hvis deres børn får et misbrug af hash eller hårde stoffer? Vi spørger også, om samfundet gør det rigtige, når det er gået galt? 

Medvirkende er bl.a. Henrik Riise, far til Andreas, som døde af et heroinmisbrug som 26-årig, psykiater og misbrugsekspert Henrik Rindum samt Anja Bloch, der kender misbrugsbehandlingssystemet indefra.

Se trailer for 'Hvorfor skulle vores søn dø?' herunder.

Billede {0} af {1}