Dokumentar: ’En rigtig møgsag’

Mont Blanc-kuglepenne for 90.000 kroner, kaviar til middag og hotelværelser for 4.000 kroner pr. nat på weekendrejser rundt i Europa. Det er nogle af eksemplerne på det overforbrug, der har fundet sted for skatteborgernes penge i Kommunernes Landsforening, KL. Det fortæller TV 2 i dokumentaren 'En rigtig møgsag', der sendes tirsdag 14. november. (Foto: Dokumentarkompagniet / TV 2)

Ny TV 2-dokumentar tirsdag 14. november går tæt på frås i Kommunernes Landsforening. Men hvor meget har KL’s direktion og bestyrelse vidst?

Mont Blanc-kuglepenne for 90.000 kroner, kaviar til middag og hotelværelser for 4.000 kroner pr. nat på weekendrejser rundt i Europa. Det er nogle af eksemplerne på det overforbrug, der har fundet sted for skatteborgernes penge i Kommunernes Landsforening, KL. 

Det fortæller TV 2 i dokumentaren 'En rigtig møgsag', der sendes tirsdag 14. november klokken 20.00. 

Overforbruget foregik i kommunernes interesseorganisation KL, som paradoksalt nok også står for at rådgive landets kommuner om, hvordan de skal følge reglerne. KL har endda været med til at skrive en pjece om god adfærd i det offentlige. Spørgsmålet er, hvor meget KL's direktion og bestyrelse har vidst om sagen? 

Det viser sig, at direktionen fik en indberetning fra en ledende medarbejder 22. oktober 2016. 

- Det er mit klare indtryk, at (navn fjernet, red.) bevidst misbruger KL's økonomiske midler, skriver han.

Men indberetningen fik dog andre konsekvenser, end den ledende medarbejder havde regnet med.

- Der er ingen, der reagerer på min indberetning. Det er først, da sagen kommer frem i medierne en måned senere, at de reagerer ved at forsøge at fyre mig, siger den ledende medarbejder. 

Ifølge KL's bestyrelsesmedlem Jesper Kiel, Enhedslisten, har toppen af KL i månedsvis forsøgt at undgå, at sagen kom frem i offentligheden.

- Man har villet dysse sagen ned, og man giver ikke flere informationer, end man synes, er allerhøjst nødvendigt, siger Jesper Kiel.

TV 2 Dokumentar forsøger i 'En rigtig møgsag' at komme til bunds i sagen, søger aktindsigt og modtager mere end 8.000 bilag.

Se trailer for 'En rigtig møgsag' herunder.

37 kuglepenne til 90.000 kroner 
Det fremgår blandt andet af bilagene, at kommunernes penge er brugt på KL-chefens weekendophold rundt om i Europas hovedsæder. At hans taxakort bliver brugt hjemme i Danmark, mens han er i udlandet. Det viser sig også, at KL har købt 37 indgraverede Mont Blanc-kuglepenne til en værdi af 90.000 kroner. På tre af dem er hans eget navn indgraveret. 

Fik lov at sige op
Kommunernes Landsforening kan ikke svare på, hvad flere af bilagene dækker over. Men Jesper Kiel fortæller, at man har bedt KL-chefen tilbagebetale omkring 60.000 kroner for det, som, KL vurderede, blandt andet var private rejser for kommunale midler. KL lod herefter chefen sige op i slutningen af 2016. I stedet for at politianmelde ham fik han et engangsvederlag på 60.000 kroner for god arbejdsindsats.

- Den blev lukket ved, at han sagde op, og så var den jo ikke længere, siger KL's bestyrelsesformand Martin Damm i TV 2-dokumentaren uden at ville kommentere sagen nærmere.

Til venstre ses Kristian Wendelboe, administrerende direktør i Kommunernes Landsforening. (Foto: Sarah Würtz / Dokumentarkompagniet / TV 2)

Mandatsvig  
Ifølge en række eksperter, som TV 2 Dokumentar har talt med, er sagen imidlertid ikke helt så enkel. Nicolaj Holst, lektor i strafferet på Aarhus Universitet, siger generelt med henvisning til straffeloven:

- Man må ikke bruge virksomhedens penge på sig selv eller andre, så vil det være mandatsvig, og det kan man straffes for, siger han.

Og det er uanset, om pengene er tilbagebetalt eller ej.

- Hvis man allerede har brugt virksomhedens penge på sig selv, så siger man, at forbrydelsen er fuldbyrdet. Det er ikke så afgørende, om pengene nåede at blive betalt tilbage, fordi det er på det tidspunkt, man har brugt pengene og nydt dem, at fælden klapper. Det er dér, der vil være tale om mandatsvig, hvis der er tale om det, tilføjer Nicolaj Holst. 

Gratis bistand 
I dokumentaren kommer det også frem, at Kommunernes Landsforening – imod egne regler – har ydet bistand til den tidligere Venstre-minister Carl Holst, da der blev rejst en privat straffesag imod ham. 

- Der er ydet bistand til Carl Holst og dennes advokat i et omfang, der klart har oversteget en saglig varetagelse af KL's interesser, skriver KL ifølge dokumenter, som TV 2 Dokumentar er kommet i besiddelse af.

- Det hører jo ingen steder hjemme. Carl Holst har en privat sag kørende med Region Syddanmark, og den har KL jo ingen verdens andel i og skal ikke blandes ind i, siger Jesper Kiel, der er den eneste fra KL's bestyrelse, der består af nogle af landets fremmeste borgmestre, som har ønsket at udtale sig om sagen. Carl Holst selv afviser, at der er tale om bistand.

Kommunernes Landsforening har – kort tid inden udsendelse af TV 2s dokumentar – valgt at politianmelde chefen for nogle kritiske forhold, som TV 2 omtaler. Retten har nedlagt navneforbud. Derfor er chefens identitet sløret.