Dokumentar: ’Den anden Dirch’

Dirch Passer - fra dokumentaren 'Den anden Dirch'. (Foto: Plus Pictures / TV 2)

Dirch Passer var komikeren, der var kendt af alle og elsket af de fleste – og også i dag er danskerne på fornavn med den store komiker, der bestemt ikke kom sovende til sin store succes. Se den nye dokumentar 'Den anden Dirch' fredag 27. december klokken 20 på TV 2 og på TV 2 PLAY.

- Får du ikke lidt søvn ind imellem?

- Jo, jeg besvimer af træthed en gang om ugen! sagde Dirch Passer.

I den nye dokumentarfilm ’Den anden Dirch’, der sendes på TV 2 og TV 2 PLAY fredag 27. december, zoomer vi ind på det slidsomme liv, Dirch Passer levede. I sine travleste perioder kunne Dirch have fem forestillinger på én dag, og derudover bød mange dage også på optagelser til de mere end 100 film, han medvirkede i.

- Han kunne ikke sige nej, når folk tilbød ham et job. Man kan undre sig over, at han ikke lærte det hen ad vejen, siger Judy Gringer, Dirchs ekskæreste.

Næste år er det 40 år siden, at den bare 54-årige Dirch Passer faldt død om bag scenetæppet i Glassalen i Tivoli, kort før han ville gå ind og fortælle publikum, at han var helt frisk. Han var hjertepatient og havde allerede flere gange fået et alvorligt ildebefindende på scenen i Tivolirevyen det år, men han ville tilbage. Ingen kunne holde ham tilbage.

- Det er en fabelagtig følelse at blive båret af latteren. Det kan jeg godt forstå, at man kan blive afhængig af. Det var næsten som et drug for ham at høre folk grine, siger Ulf Pilgaard.

Dirch Passer. (Foto: Plus Pictures / TV 2)

En evig jagt på grinet
Filmen fortæller den genkendelige og almenmenneskelige historie, vi også i dag kan spejle os i. Fortællingen om, at man henter så meget af sin identitet i sit arbejde, at det kan blive altopslugende og køre én ned, fordi man glemmer at lytte til sig selv. Afhængigheden af anerkendelse bliver så stor, at selv om man med fornuften godt ved, at ens livsstil er usund, og advarslerne har været der, så fortsætter man amokløbet mod afgrunden.

- Han blev benyttet. Jeg ved ikke, om man kan sige udnyttet, siger Dorte Passer, Dirchs datter.

- Han kunne jo også have sagt nej. Men der var ikke noget at gøre. Han skulle bare på scenen, siger Marchen Passer, Dirchs søster.

Han jagtede publikums latter, som andre jagter likes på sociale medier i dag. Når han en sjælden gang havde fri, havde han sin næste rolle kørende i baghovedet, på samme måde som mange folk i vore dage aldrig rigtig kan holde fri, fordi det grænseløse arbejde får arbejds- og privatliv til at flyde sammen.

Bygger på arkiv-optagelser
Inspireret af Oscar-vinderen ’Amy’ bygger dokumentarfilmen ’Den anden Dirch’ stort set udelukkende på arkivoptagelser. Nye interviews er kun tilstede på lydsiden for visuelt at blive i arkivoptagelser fra dengang, historien udspiller sig. Der er hentet materiale fra spillefilm, tv-programmer om Dirch Passer, unikke arkivoptagelser og billeder, som er gravet frem hos hans familie og venner. 

På lydsiden bliver historien fortalt af Dirch Passer selv og nogle af de personer, der var allertættest på ham. Datteren Dorte, søsteren Marchen, ekskæresten Judy Gringer og kolleger som Ulf Pilgaard, Sonja Oppenhagen og Daimi tager os med på en rejse helt tæt på mennesket Dirch, for hvem det at sige nej var uendeligt svært.

’Den anden Dirch’ er produceret for TV 2 af Plus Pictures og med Mette Heide som producent. Dokumentaren er produceret med støtte fra Public Service Puljen.

-----

’Den anden Dirch’ kan allerede nu ses på TV 2 PLAY.

Se trailer for ’Den anden Dirch’ herunder.