TV 2s kommende politidrama 'Norskov' var allerede solgt til flere lande, inden optagelserne gik i gang. "Den danske provins, der kan virke almindelig og ordinær for danskere, virker original og anderledes for udlandet”, siger fiktionschef Katrine Vogelsang.
Er en dansk tv-serie, der optages i Frederikshavn, interessant for udenlandske tv-stationer?
”Ja”. Det er det korte og præcise svar på det spørgsmål.
TV 2s kommende politidrama ’Norskov’, der optages i og omkring Frederikshavn i disse måneder, har været undervejs i flere år, og allerede inden optagelserne gik i gang tidligere på året, var serien solgt til tv-selskaber i Frankrig/Tyskland, Holland, Belgien og Luxembourg – og til dvd-udgivelse i Australien.
- Det har været dejligt at opleve den store interesse, der er for en serie, der foregår i en lille by i Danmark. Det illustrerer for mig, at der nogle gange er længere fra Frederikshavn til København, end der er fra Frederikshavn til London eller Paris, siger manuskriptforfatteren på ’Norskov’, Dunja Gry Jensen, til Berlingske.
Medfinansiering fra udlandet er afgørende for, at TV 2 kan realisere store dramaserier til de danske tv-seere. Netop 2015 er det største fiktions-år for en dansk tv-station nogensinde, idet TV 2 arbejder for at kunne sende op til seks nye dramaserier og -sæsoner i primetime. Det er aldrig tidligere sket for en dansk tv-kanal.
- Vi kan tydeligt mærke, at der er stor tillid i udlandet til den tv-dramatik, vi producerer i Norden, og det betyder, at investorerne ikke blander sig i indholdet. I den henseende står vi på ryggen af de serier, der er blevet lavet i DR, siger TV 2s fiktionschef, Katrine Vogelsang.
Fokus på det meget lokale
At sætte fokus på det meget lokale har i nogle år været en nordisk tv-specialitet, hvor krimiserier som den norske ’Varg Veum’, der foregår i Bergen, ’Maria Wern’ på Gotland og den ældre danske ’Strisser på Samsø’ har fanget tv-seerne. Britisk tv har senest ladet den engelsksprogede nordic noir-serie ’Fortitude’, der i øjeblikket kan ses på TV 2, foregå på Svalbard.
Det kommende politidrama ’Norskov’ handler om en politimand (spillet af Thomas Levin), der efter at have arbejdet andre steder i landet vender tilbage til sin fødeby Norskov.
- Den danske provins, der kan virke almindelig og ordinær for danskere, virker original og anderledes for udlandet. Men samtidig skal vi ikke glemme, at historien om manden, der vender tilbage til fødebyen, er en universel fortælling. Affolkningen af landområderne, folkevandringen mod de store byer og de små byers kamp for at bevare deres identitet findes i lande over hele verden, siger Katrine Vogelsang til Berlingske.
I Danmark har der været en tendens til at placere films og tv-seriers handling i meget specifikke lokaliteter.
- Man skal undersøge et sted grundigt og kigge på, hvilke historier der kan udspringe af netop dette sted. Det paradoksale ved at udnytte et lokalområdes “eksotiske” kendetegn er, at man kan lave fiktion, der “rejser godt”, fordi det vækker nysgerrigheden, siger Dunja Gry Jensen, der har oplevet, hvordan befolkningen i Frederikshavn har stillet huse og materiel til rådighed med stor beredvillighed.
- Det er sgu’ meget sjovt, at man til daglig går rundt og tror, at København er verdens navle og så får oplevelsen af at i Frederikshavn, der orienterer man sig nærmest mere mod Oslo, Gøteborg og London. I seriens handling bliver det også italesat af Norskovs borgmester, der ikke bryder sig om kjøwenhavnernes tale om udkantsdanmark: ”Udkantsdanmark er et ord, der bruges af folk, der ikke har opdaget, at jorden er rund”. Verdens centrum kan med andre ord lige så godt ligge i Frederikshavn, siger Dunja Gry Jensen til avisen.
'Norskov' er produceret af SF Film, og får premiere på TV 2 til efteråret.