
Visualisering fra dokumentaren "Spillet om børnene" (Foto Kristian Friis/TV 2)
Når skilsmissesager går i hårdknude, og forældrene ikke kan blive enige om, hvor meget de hver især må være sammen med deres børn, ender de ofte hos Familieretshuset. Det er den myndighed, der træffer midlertidige afgørelser om forældres samvær med børn.
Nu viser den nye TV 2-dokumentar 'Spillet om børnene', at Familieretshusets afgørelser ikke nødvendigvis hviler på et fuldt oplyst grundlag, hvor påstande efterprøves. Når en krisecentererklæring kommer ind i billedet, tillægges den nemlig overordentlig stor vægt og sandhedsværdi.
- Jeg ser flere og flere sager, hvor den ene forælder tager på krisecenter og anklager den anden forælder for vold. Hvor man i slutningen af sagen, når man gør det hele op, kan konstatere, at krisecenteropholdet har været strategisk betinget eller i værste fald decideret usandt, siger familieretsadvokat Tanja Graabæk, der har specialiseret sig i skilsmissesager.
Ifølge Tanja Graabæk udnytter nogle forældre, at et krisecenterophold stort set altid resulterer i afslag på kontaktbevarende samvær. Altså at myndighederne, i det her tilfælde Familieretshuset, beslutter, at den anden forælder for nuværende ikke må se børnene.
'Det er Familieretshusets opgave'
Hos krisecentrene selv afviser de, at der skulle være tale om et stort problem, fortæller Landsforeningen for Kvindekrisecentre (LOKK).
- Det er ikke vores opfattelse, og vi har ikke data på, at det er et omfattende problem – det her med uberettiget krisecenterophold og at folk bruger det som en listig strategi for at få samvær, siger direktør Laura Kirch Kirkegaard i dokumentaren.
- Det er Familieretshusets opgave at belyse sagen fra de sider, man nu kan, siger hun.
'Man vurderer ikke, om det er sandt eller falsk'
Men det ser ikke ud til, at Familieretshuset følger den linje, som LOKK mener, de skal. Helt nye tal peger nemlig i en anden retning.
I dokumentaren kommer det frem, at i en stikprøveperiode på tre måneder sidste år har Familieretshuset givet 119 afslag på kontaktbevarende samvær. I 29 af de sager er den ene forælder taget på krisecenter, og i 17 af de sager er afgørelsen truffet alene på baggrund af krisecentererklæringen.
I dokumentaren står også jurist Martin Guldborg frem. Han har arbejdet i Familieretshuset i Odense fra 2020 til 2024. Han bekræfter, at juristerne lægger erklæringerne til grund.
- Man går ikke ind og vurderer på, om det er sandt eller falsk. Man går ikke ind og indhenter skoleudtalelser eller børnehaveudtalelser eller taler med barnet eller andet. Så man får ikke nuanceret det, siger Martin Guldborg.
I dag arbejder han i et firma, der hjælper fædre i svære skilsmissesager. Men han er ikke i tvivl om, at de nuværende regler skaber et problem, fordi krisecentererklæringer ifølge nuværende lovgivning skal tillægges en central betydning.
- Jurister er bundet af loven og de vejledninger, der nu er. Så kan man have nok så mange holdninger selv. Og egentlig så ved man slet ikke, om det er den rigtige afgørelse, man har truffet, siger Martin Guldborg.
'Mikrofonholder-erklæringer'
Hvis forældrene ikke når til enighed med hjælp fra Familieretshuset, så sendes sagen videre til Familieretten, og her bliver krisecentererklæringerne også problematiseret. Anni Højmark har været dommer i familieretlige sager i 16 år, og hun mener ikke, at alle erklæringerne er lige gode.
- Nogle af krisecentererklæringerne er – hvis jeg skal være lidt kritisk, og det synes jeg godt, jeg kan tillade mig med min erfaring – det er mikrofonholder-erklæringer, forklarer Anni Højmark.
I dokumentaren kan man også følge to fædre, der fortæller, hvordan deres samværssager har udviklet sig og har været påvirket af krisecentererklæringerne.
'Spillet om børnene' kan ses på TV 2 og TV 2 Play fra onsdag 14. maj.