Ritt Bjerregaard medvirker i 'Det sidste ord'

Programmet kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY søndag 5. februar klokken 20.55 (Foto: Klaus Vedfelt/TV 2).

Programmet kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY søndag 5. februar klokken 20.55 (Foto: Klaus Vedfelt/TV 2).

26. januar 2023;
Af: TV 2 Kommunikation

Inden sin død deltog Ritt Bjerregaard i et interview med Mikael Bertelsen. Nu bliver optagelsen fundet frem fra arkiverne hos Det Kgl. Bibliotek og redigeret sammen til udsendelsen 'Det sidste ord', der sendes på TV 2 og TV 2 PLAY søndag 5. februar klokken 20.55.

Som en af de helt store politiske skikkelser i sin generation - og som et forbillede for mange kvinder i politik - var Ritt Bjerregaard aldrig bleg for at tage ordet og sige sin mening. Det gør hun nu igen en sidste gang, når TV 2 sender 'Det sidste ord' med Ritt Bjerregaard.

I 'Det sidste ord' giver store danskere et interview til Mikael Bertelsen med den præmis, at det først må findes frem, redigeres og sendes, når hovedpersonen er død.

- Jeg havde inspirerende møder med Ritt Bjerregaard i årene inden, vi optog den samtale, der indtil nu har været arkiveret på Det Kongelige Bibliotek. Ritt Bjerregaard var ikke kun optaget af at fortælle sin egen livshistorie, men var også bevidst om, at hun kunne give os et unikt indblik i magtens maskinrum. Hun var en central toppolitiker, flere gange minister, overborgmester i København og et helt særligt førstehåndsvidne til de sidste 50 år i dansk politik. Læg dertil, at hun også insisterede på, at denne samtale også skulle vække debat, fortæller Mikael Bertelsen.

Format med stor betydning

Det Kgl. Bibliotek er partner i projektet omkring 'Det sidste ord', og optagelserne fra Mikael Bertelsens interviews bliver arkiveret hos dem for eftertiden. Først 20 år efter hovedpersonens død kan andre få adgang til materialet.

- Hele interviewet, som også fylder en del mere end det, der bliver sendt, bliver et interessant kildemateriale for forskere i fremtiden. Det er ikke mindst interessant, fordi konceptet inviterer til særligt intense samtaler og dermed kan vise nye aspekter af de interviewede, som ikke kan findes andre steder, siger Tonny Skovgård Jensen, vicedirektør og chef for kulturarv på Det Kgl. Bibliotek.

Ritt Bjerregaard medvirker i 'Det sidste ord' (Foto: Klaus Vedfelt/TV 2)

Ritt Bjerregaard medvirker i 'Det sidste ord' (Foto: Klaus Vedfelt/TV 2)

For TV 2 er programmet et format, der i sin form har stor betydning og kan give anledning til, at man kan reflektere over livet og døden - uanset hvilket forhold man har til den.

- 'Det sidste ord' er et meget usædvanligt program. Det er de medvirkendes testamente over deres levede liv, hvor de generøst deler deres livserfaringer med os, så vi alle sammen kan spejle os i deres kampe, sorger og glæder og reflektere over vores egne liv og prioriteter. At Ritt Bjerregaard også ville dele sit livs historie med os og lader os kigge ind bag den stærke politikers facade, er vi meget taknemmelige for, siger Thomas Breinholt, faktachef på TV 2.

Tidligere har Lise Nørgaard, Povl Dissing, Uffe Ellemann-Jensen og Bent Fabricius-Bjerre været med i programserien. 'Det sidste ord' med Ritt Bjerregaard bliver det femte i rækken og kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY søndag 5. februar klokken 20.55.

 

Billede {0} af {1}