Lise Nørgaard giver os 'Det sidste ord'

Lise Nørgaard medvirkede inden sin død i et interview med tv-vært Mikael Bertelsen, som vises på TV 2 og TV 2 PLAY  (Foto: Simson&Zartov/TV 2)

Lise Nørgaard medvirkede inden sin død i et interview med tv-vært Mikael Bertelsen, som vises på TV 2 og TV 2 PLAY (Foto: Simson&Zartov/TV 2)

04. januar 2023;
Af: TV 2 Kommunikation

Forfatter og journalist Lise Nørgaard sov stille ind på årets første dag. Forinden sin død gav Lise Nørgaard et særligt interview til Mikael Bertelsen, der nu bliver sendt på TV 2 og TV 2 PLAY.

Lise Nørgaards mange ord og fortællinger har fyldt meget i danskernes liv gennem tiden. I et interview med Mikael Bertelsen tager hun nu ordet og fortæller en sidste gang.

Interviewet er en del af programserien ’Det sidste ord’, som i tre omgange har været vist på TV 2, og som adskiller sig ved at have den særlige præmis, at programmet først må sendes efter den medvirkendes død. Derfor bliver interviewet med Lise Nørgaard nu til en udsendelse, som vises på TV 2 og TV 2 PLAY søndag 8. januar klokken 20.

- Da jeg interviewede Lise Nørgaard til 'Det sidste ord', var hendes stemme hæs og ved at forsvinde. Hun mente selv, at det var fordi, hun havde talt uafbrudt i over hundrede år. Men selvom stemmebåndene svigtede, så var hun energisk og meget opsat på at medvirke. Lise Nørgaard var bevidst om at efterlade sig en slags manual til fremtidens kvinder med hendes egne erfaringer og råd til, hvordan man kan gøre sig selv fri og uafhængig. Og selvom hun var lille af statur i det store tv-studie, så håber jeg, at det kan ses, at hun var en stor og stærk personlighed. Da jeg på et tidspunkt var ved at være træt under optagelsen, havde Lise Nørgaard stadig masser af energi og sagde, at hun var klar til at ‘synge og danse hele natten’. Jeg er taknemmelig og glad for, at jeg nåede at opleve det,’ siger Mikael Bertelsen. 

 

Alt råmateriale arkiveres på Det Kgl. Bibliotek 

Som samarbejdspartner i projektet 'Det sidste ord' står Det Kgl. Bibliotek for at arkivere optagelserne for eftertiden. Kun nogle ganske få ansatte på Det Kgl. Bibliotek har adgang til dem, og først 20 år efter personens død kan bibliotekets brugere få adgang til optagelserne.

- Hele interviewet, der er noget længere end det, som bliver sendt, kan udgøre et interessant kildemateriale for forskere i fremtiden. Det er ikke mindst interessant, fordi konceptet inviterer til mere intense samtaler og dermed potentielt også viden, som ikke kan findes andre steder, siger Tonny Skovgård Jensen, vicedirektør og chef for kulturarv på Det Kgl. Bibliotek.

For TV 2 betyder det meget, at Lise Nørgaard valgte at medvirke i ’Det sidste ord’, forklarer TV 2s faktachef, Thomas Breinholt.

- Med Lise Nørgaard har Danmark mistet en af sine helt store personligheder. Som få har hun præget sit land og fortalt danskerne stærke, underfundige, levende og underholdende historier i bøger, aviser, film og tv. På TV 2 er vi stolte af, at hun også ville fortælle sin egen historie om, hvad livet har bragt hende af store øjeblikke, glæder, kærlighed og sorger i 'Det sidste ord'. TV 2s ambition er, at samle danskerne om de store øjeblikke. Lise Nørgaards farvel til os alle sammen er ét af dem, siger Thomas Breinholt.

Tidligere har Bent Fabricius-Bjerre, Uffe Ellemann-Jensen og Povl Dissing været med i programserien. 'Det sidste ord' med Lise Nørgaard bliver dermed det fjerde i rækken og kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY søndag 8. januar kl. 20.

Billede {0} af {1}