Povl Dissing i 'Det sidste ord'

Povl Dissing medvirkede inden sin død i et interview med tv-vært Mikael Bertelsen, som vises på TV 2 og TV 2 PLAY lørdag 30. juli. (Foto: Klaus Vedfelt/TV 2)

Povl Dissing medvirkede inden sin død i et interview med tv-vært Mikael Bertelsen, som vises på TV 2 og TV 2 PLAY lørdag 30. juli. (Foto: Klaus Vedfelt/TV 2)

Danmarks store troubadour og visesanger gik bort tidligere på ugen. Forinden gav Povl Dissing et sidste interview til Mikael Bertelsen, der nu bliver sendt på TV 2 og TV 2 PLAY.

Optagelserne er en del af programserien 'Det sidste ord', hvor samtaler med en række store danske personligheder gemmes i arkiverne på Det Kgl. Bibliotek. Aftalen med de medvirkende er, at programmet først må udsendes efter deres død. Derfor bliver interviewet med Povl Dissing nu til en udsendelse, som vises på TV 2 og TV 2 PLAY lørdag 30. juli klokken 20.00.

- I mine ører var Povl Dissing en stor, original stemme i dansk musik, og derfor drømte jeg i lang tid om at interviewe ham til 'Det sidste ord'. Men da Povl Dissing for nogle år siden mistede hørelsen, var jeg tæt på at opgive tanken. Men så hørte jeg, at han var blevet opereret og mirakuløst kunne tale med omverdenen igen. Ved vores første møde var jeg i tvivl, om der var kræfter nok til en lang dag i tv-studiet, men da Povls kone, Pia, var ude for at sætte kaffe over, sagde han: 'Jeg vil gerne have den her sidste optræden'. Så vi satte alle sejl til, og jeg blev blæst bagover af hans energi og vilje. Som Benny Andersen sagde: 'Når Povl Dissing sang, så var der få, der lo. Resten de græd'. Jeg håber, at 'Det sidste ord' dokumenterer, hvor stor en musiker og personlighed Povl Dissing var, og at udsendelsen vil inspirere til at genopdage hans store samlede værk af sange, siger Mikael Bertelsen.

(Foto: Klaus Vedfelt/TV 2)

(Foto: Klaus Vedfelt/TV 2)

Alt råmateriale arkiveres på Det Kgl. Bibliotek

Det Kgl. Bibliotek er samarbejdspartner i projektet 'Det sidste ord' og arkiverer optagelserne for eftertiden, hvor kun nogle ganske få ansatte på Det Kgl. Bibliotek har adgang til dem.

- Vi får det fulde materiale, det vil sige hele interviewet, som er noget længere end det, som sendes. Fra 20 år efter personens død må vi give adgang til det, og det kan derefter udgøre et værdifuldt tilbageblik for forskere i fremtiden på nogle vigtige historiske personer. Før i tiden havde vi blandt andet fysiske dagbøger, manuskriptudkast, breve og lignende, som kunne give forskere supplerende vinkler på de publicerede værker og personerne bag. Den slags materiale er sværere for os at få fat i nu, hvor meget foregår digitalt og online. Derfor ser vi formatet som en spændende mulighed for at få en ny type materiale til vores samlinger, siger Tonny Skovgård Jensen, vicedirektør og chef for kulturarv på Det Kgl. Bibliotek.

For TV 2 er muligheden for at fortælle netop den her slags historier noget, man er stolt af.

- 'Det sidste ord' indrammer på rette vis TV 2s ambition om at dele de store øjeblikke og samle danskerne, siger TV 2s faktachef, Thomas Breinholt.

- Det helt særlige ved Povl Dissing var hans insisteren på at finde sin helt egen vej i livet trods alverdens modstand og give os sin unikke, sjælfulde stemme og sange, der for evigt har skrevet sig ind i den danske sangskat. Han gav af sig selv fuldt ud, og vi er beærede over, at han ville give os sit sidste ord, siger Thomas Breinholt.

Den første udgave af 'Det sidste ord' blev sendt i august 2020, da den folkekære musiker Bent Fabricius-Bjerre gik bort. Det andet og seneste program i serien med Uffe Ellemann-Jensen blev sendt 26. juni i år, og interviewet med Povl Dissing bliver nu det tredje i rækken.

'Det sidste ord' med Povl Dissing kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY lørdag 30. juli klokken 20.00.

Billede {0} af {1}