Lotte Lindegaard, indholdsdirektør på TV 2. (Foto: Miklos Szabo / TV 2)

Lotte Lindegaard, indholdsdirektør på TV 2. (Foto: Miklos Szabo / TV 2)

TV 2 styrker sine tilgængelighedstilbud

Synstolkning af nye, danske fiktionsserier, oplæsning af undertekster og livetekstning af udvalgte, større sportsbegivenheder er blandt de nye tiltag, TV 2 har besluttet at igangsætte i løbet af 2022 og 2023.

TV 2 udvider i løbet af det næste halvandet år sine tilgængelighedstilbud til danskerne væsentligt. I løbet af 2022 og 2023 vil seere og brugere få adgang til synstolkning af nye, danske fiktionsserier, oplæsning af undertekster på alle TV 2-kanaler, livetekstning af udvalgte, større sportsbegivenheder samt en oplæsningsfunktion til artikler på TV2.DK.

Det orienterede TV 2 om mandag 9. maj på det halvårlige møde i TV 2s brugerråd for tilgængelighed. Her blev tilkendegivelsen mødt af stor begejstring hos brugerrådet, der gennem flere år har presset på for især synstolkning af visse TV 2-programmer samt livetekstning af store, samlende sportsbegivenheder.

De nye tiltag er i tråd med hensigten i public service-tilladelsen om, at TV 2 løbende skal forbedre sine tilbud på tilgængelighedsområdet – som TV 2 også har gjort gennem årene, og som TV 2 nu fortsætter med at gøre.

- Vi har i direktionen taget beslutning om at gøre TV 2 endnu mere tilgængelig for danskere, som er hørelses- eller synsbesværet. Det er vigtigt, at TV 2s omfattende public service-indhold kan tilgås af flest mulige danskere, og tilgængelighed er en public service-kerneydelse, siger TV 2s indholdsdirektør, Lotte Lindegaard.

Løbende udvidelse af TV 2s tekstning gennem årene
TV 2s hovedkanal har i årevis sørget for tekstning af danske programmer til gavn for døve og hørehæmmede. Denne tekstning er løbende udvidet til flere TV 2-kanaler og TV 2 PLAY, ligesom langt de fleste af døgnets nyhedsudsendelser og ’Go’-magasiner samt større events som valgprogrammer, kongelige fejringer, Knæk Cancer mv. er livetekstet på TV 2s hovedkanal. Også udvalgte, direkte underholdningsprogrammer livetekstes efter en evaluering i 2019 af TV 2s tilgængelighed og hjælpetjenester hos TV 2.

Herudover sørger TV 2 for daglig tegnsprogstolkning af én-to nyhedsudsendelser samt den tidlige udgave af ’Go’ aften LIVE’.

TV 2 er i gang med at forberede de nye tilgængelighedstiltag. For så vidt angår synstolkning og oplæsning af undertekster, er igangsættelsen afhængig af ny teknik og nye faciliteter i et kommende Continuity, som er under forberedelse og ventes klar til test i slutningen af 2023. TV 2 vil derefter også undersøge muligheden for at synstolke flere programmer end nye, danske fiktionsserier.

I samme forbindelse vil TV 2 igangsætte yderligere et initiativ med overskriften ’Tydeligere tale’ – et tilbud for seere med nedsat hørelse og for seere, der generes af høj baggrundslyd. ’Tydeligere tale’, som er inspireret af Sveriges Television (SVT), sænker baggrundslyden i et program, så stemmerne/dialogen høres tydeligere.

Tour de France 2021 blev en stor oplevelse med danske øjne, hvor Jonas Vingegaard (tv.) endte på podiet i Paris. Når Touren indledes i år, bliver det med tre etaper i Danmark, som livetekstes på TV 2 henholdsvis 1., 2. og 3. juli. (Foto: Benoit Tessier / Reuters / Ritzau Scanpix / TV 2)

Tour de France 2021 blev en stor oplevelse med danske øjne, hvor Jonas Vingegaard (tv.) endte på podiet i Paris. Når Touren indledes i år, bliver det med tre etaper i Danmark, som livetekstes på TV 2 henholdsvis 1., 2. og 3. juli. (Foto: Benoit Tessier / Reuters / Ritzau Scanpix / TV 2)

Livetekstning af tre Tour de France-etaper i Danmark
Igangsættelsen af livetekstning af større sportsbegivenheder og en oplæsningsfunktion på TV2.DK skal ikke afvente et nyt Continuity. Her vil TV 2 indlede arbejdet hurtigere, herunder opgaven med at skaffe tekstningsmedarbejdere samt definere de sportsbegivenheder, som skal omfattes af den øgede livetekstning.

I første omgang har TV 2 besluttet at livetekste årets tre første etaper af Tour de France, som – ud over at være store sportsbegivenheder – også er særlige kulturbegivenheder, fordi de køres i Danmark.

De tre Tour-etaper i Danmark transmitteres og livetekstes i disse tidsrum: Fredag 1. juli klokken 15.50-19.40, lørdag 2. juli klokken 15.10-17.30 og søndag 3. juli klokken 15.10-17.30.

 

 

Billede {0} af {1}