Med Peter Ingemann tæt på det danske monarkis utrolige historie – på TV 2 og TV 2 PLAY

Peter Ingemann tager gennem seks programmer danskerne på en historisk rejse tilbage i tiden og går blandt andet tæt på det danske monarkis historie. (Foto: Heartland / TV 2)

Peter Ingemann tager gennem seks programmer danskerne på en historisk rejse tilbage i tiden og går blandt andet tæt på det danske monarkis historie. (Foto: Heartland / TV 2)

- Jeg har elsket hvert minut, men det har også været den sværeste og hårdeste opgave, jeg har haft. Ikke mindre end 53 regenter plus lidt ægtefæller og børn – det var en ordentlig mundfuld. Men var også så fedt, siger Peter Ingemann.

Hvad har middelalderen til fælles med tv-serien 'Game of Thrones'? Hvem stod bag det sagnomspundne kongemord i Finderup Lade? Og hvordan kan én konges elskovssyge ende med, at hele Danmark går bankerot?

Dét og meget mere får vi svar på i serien 'Ingemann og kongerækken', når Peter Ingemann gennem seks programmer tager på en historisk rejse tilbage i tiden. Her kommer den populære tv-vært helt tæt på de dramatiske begivenheder og på den utrolige fortælling om det danske monarki, der er et af verdens ældste, og som strækker sig over mere end 1000 år af vores fælles historie.

53 regenter plus lidt ægtefæller og børn
Knap 1100 år efter, at hendes forfader Gorm den Gamle samlede Danmark under sin krone, kan dronning Margrethe 2. i år fejre sit 50-årsjubilæum som regent. I programmerne tager Peter Ingemann – sammen med førende eksperter – os rundt i vores gamle kongerige fra Blekinge i øst til England i vest. Her besøger han historiske steder, der har dannet rammen om de dramatiske begivenheder, der gennem mere end 1000 år har været med til at forme det Danmark, vi kender i dag.

- Det har været helt fantastisk at lave. Det er nok ingen hemmelighed, at jeg elsker historie, ja, det er faktisk min eneste hobby. Så jeg har elsket hvert minut. Det har dog også været den sværeste og hårdeste opgave, jeg har haft. Ikke mindre end 53 regenter plus lidt ægtefæller og børn, det var en ordentlig mundfuld. Men det var også så fedt, siger Peter Ingemann.

Peter Ingemann på den britiske ø Lindisfarne, hvor et angreb på øens kloster i år 793 markerer begyndelsen på vikingetiden. (Foto: Heartland / TV 2)

Peter Ingemann på den britiske ø Lindisfarne, hvor et angreb på øens kloster i år 793 markerer begyndelsen på vikingetiden. (Foto: Heartland / TV 2)

Knud den Helliges skelet
Programmerne kommer vidt omkring i danmarkshistorien, og Peter Ingemann oplevede mange spændende og sjove ting under optagelserne.

- En af mine største oplevelser undervejs var, da jeg stod ved Knud den Helliges skelet i Odense Domkirke. Jeg var kommet til at holde en del af Knud. Han var Danmarks uheldige Rambo-konge, som havde chancen for at generobre England. Kun uheld og tilfældigheder gjorde, at det ikke lykkedes. Men det var så tæt på – og verdenshistorien havde i så fald set anderledes ud. Måske havde England så ikke behøvet at stemme sig ud af EU, de havde i stedet været en del af Storriget Danmark. Knud er helgenkåret og bruges i dag især i Spanien som helgen for hashrygning og udfordringen i at finde en ledig parkeringsplads. Sagt helt uden spøg, siger Peter Ingemann og fortsætter:
- Af andre store oplevelser var der, da jeg stod med Jyske Lov i hænderne, Christian 4.'s personlige breve, en øjenvidneskildring af det stockholmske blodbad og den fyldepen, der gav kvinderne stemmeret.

Peter Ingemann foran Jim Lyngvilds billede af Harald Blåtand, der modtager dåben af Poppo. (Foto: Heartland / TV 2)

Peter Ingemann foran Jim Lyngvilds billede af Harald Blåtand, der modtager dåben af Poppo. (Foto: Heartland / TV 2)

Ærer traditionen fra Piet van Deurs og Erik Kjersgaard
I 'Ingemann og kongerækken' træder Peter Ingemann i fodsporene af folkekære historieformidlere som Piet van Deurs og Erik Kjersgaard og laver klassisk public service om danmarkshistorien. Det er noget, han er bevidst om uden dog selv at synes, at han helt tåler sammenligning med koryfæerne.

- Jeg vil på ingen måde sammenligne mig selv med Piet og Erik. Det er jeg slet ikke værdig til. De to mænd er mine store idoler, og de fås ikke i den klasse mere. Jeg kan huske, hvordan jeg som helt lille dreng slugte alt, hvad de herrer lavede på tv. Jeg elskede den gode fortælling, den vanvittige spændende historie og den perfekte formidling, som de stod for. Jeg drømte om, at jeg en dag måtte få lov til at lave bare noget, der lignede det, de lavede. De var fantastiske, og det er faktisk ikke længe siden, at jeg genså nogle af programmerne. De er meget savnet. De havde også begge en mission om at brede den tunge, svære, men utroligt vigtige historie ud til folket - og det lykkedes i den grad for dem. Jeg håber, at mit beskedne bidrag med disse programmer vil ære den tradition, de skabte, siger Peter Ingemann.

Han fortsætter:

- Jeg vil i den sammenhæng også gerne storrose TV 2 for at have mod til at sende seks dybe historieprogrammer i bedste sendetid. Og så endda på en kommercielt finansieret kanal. Det er sgu godt gået og ægte public service, som mange andre tv-stationer kunne tage ved lære af. Jeg er ydmygt taknemmelig for, at jeg måtte få lov at lave 'Ingemann og kongerækken' og håber, at seerne vil synes om programmerne, siger Peter Ingemann.

Billede {0} af {1}