Udviklingen af TV 2 PLAY har en hovedrolle i TV 2s koncernstrategi ’TV 2 PLAY til alle’. (Foto: TV 2)

Udviklingen af TV 2 PLAY har en hovedrolle i TV 2s koncernstrategi ’TV 2 PLAY til alle’. (Foto: TV 2)

Et dialogmøde med stort fokus på TV 2 PLAY

26. november 2021;
Af: Michael Hansen, TV 2 Kommunikation

TV 2s dialogmøde i efteråret 2021 med lytter- og seerorganisationerne gav indblik i TV 2s sportsstrategi, i TV 2 PLAY-udviklingen samt debat om kommunalvalgdækningen.

TV 2 PLAY var det store tema – og foldet ud på forskellige måder – da TV 2 mandag 22. november 2021 havde dialogmøde med lytter- og seerorganisationerne.

Årets andet dialogmøde blev holdt på Kvægtorvet i Odense, og fra TV 2s side var der indlæg fra indholdsdirektør Lotte Lindegaard, chef for PLAY Publicering Jonas Fjordside, sportschef Frederik Lauesen og seerredaktør Lars Bennike.

Mødet blev indledt af Lotte Lindegaard, som gav en status på tv- og streamingmarkedet og fortalte om den udvikling væk fra tv og hen mod streaming, som er baggrunden for TV 2s koncernstrategi ’PLAY til alle’ frem mod 2025.

- I 1. halvår 2021 stod TV 2-familien for cirka 49 procent af det traditionelle tv-forbrug, mens TV 2 PLAY på streamingmarkedet stod for cirka 12 procent af forbruget. Den ændrede seeradfærd med faldende tv-sening og stigende streamingforbrug betyder, at TV 2s gennemslagskraft er truet. Og det er vækst på TV 2 PLAY, som skal sikre TV 2 en høj udbredelse hos danskerne, sagde Lotte Lindegaard og fortsatte:

- Vi er sat i verden for at lave public service-indhold til danskerne, og når vi mister seere i den ene distribution, skal vi vinde dem tilbage andre steder. Det er baggrunden for vores ambitiøse mål om 1,3 million TV 2 PLAY-abonnenter i 2025. TV 2 mister flere end 100.000 husstande hvert år, fordi mange dropper tv-pakkerne. De siger farvel til prisen på tv-pakker, men de siger ikke nødvendigvis farvel til indholdet. Vi vil på TV 2 PLAY have det indhold, danskerne ikke kan undvære.

TV 2s koncernstrategi gør netop TV 2 PLAY til hoveddøren til alt indhold, og TV 2 har vedtaget, at PLAY skal indeholde public service-indhold med ståsted i ’alt det vi deler’.

- Der er ikke nogen, der har sagt, at vi skal have public service-indhold på TV 2 PLAY. Vi gør det, fordi vi vil! Der er i øvrigt ikke mange tjenester af den slags i verden, som vi kan lære af, så vi er nødt til at opfinde os selv. Vi tjener vores egne penge, og vi kan kun lave indhold, når vi har indtægter, fordi seere og brugere vil fortsætte deres abonnementsforhold med TV 2, sagde Lotte Lindegaard.

TV 2s indholdsdirektør, Lotte Lindegaard. (Foto: Andreas Raun / TV 2)

TV 2s indholdsdirektør, Lotte Lindegaard. (Foto: Andreas Raun / TV 2)

TV 2 PLAY med det store fællesrum og et stigende antal værelser
Indholdsdirektøren illustrerede TV 2 PLAY som et hus med mange rum, herunder det store fællesrum med brede og samlende indholdstilbud. Herudover har TV 2 PLAY-huset et stigende antal værelser med nicheindhold som sport, dansk comedy, børneprogrammer via Oiii, udenlandsk reality via hayu-samarbejdet, serier og film fra Paramount+ mv.

TV 2 PLAY har fastlagt fire styrkepositioner, nemlig fiktion, reality, nyheder og aktualitet samt sport. På fiktionsområdet sker der konstant udbygning af antallet af danske fiktionsserier frem mod 2025.

- Vi vil ikke overlade fiktionsområdet til Netflix og andre tjenester. Vi vil hen over året have noget nyt hele tiden, så abonnenterne forstår, at de ikke skal forlade os, sagde Lotte Lindegaard.

Også på realityområdet bliver der udvidet og eksperimenteret med store danske tilbud, mens TV 2 på nyhedsområdet har tre strategiske fokusområder: 1) At styrke og dyrke den stærke live-position vis NEWS, 2) at udvikle aktualitetsformater af høj kvalitet og med længere levetid samt 3) at skabe nyhedstilbud til de yngre brugere.

- TV 2 PLAY er en atypisk streamingtjeneste, fordi vi både har live- og on demand-indhold, og liveseningen udgør cirka halvdelen af det samlede forbrug. Mange siger, at nyhedsindhold ikke fungerer på streaming, men det er ikke rigtigt. NEWS er kæmpestor på PLAY, og 35 procent af al livesening på PLAY sker på nyhedsprogrammerne hos TV 2, TV 2 NEWS og TV 2 Regionerne, fortalte Lotte Lindegaard.

Fra dækningen af kommunal- og regionsvalget, som foregik på TV 2, TV 2 NEWS, TV2.DK og hos de otte TV 2 Regioner på tv, web og sociale medier. Blandt andet sendte TV 2/Bornholm en række debatudsendelser under valgkampen, her fra den store klimadebat. (Foto: TV 2/Bornholm)

Fra dækningen af kommunal- og regionsvalget, som foregik på TV 2, TV 2 NEWS, TV2.DK og hos de otte TV 2 Regioner på tv, web og sociale medier. Blandt andet sendte TV 2/Bornholm en række debatudsendelser under valgkampen, her fra den store klimadebat. (Foto: TV 2/Bornholm)

Tæt samarbejde med TV 2 Regionerne om kommunalvalgdækning
Indholdsdirektøren fortalte også om TV 2s kommunalvalgdækning, der foregik i endnu tættere samarbejde med TV 2 Regionerne end tidligere. Hun fremhævede også ’SuperSøndag’, som dedikerede det meste af søndag 14. november til valgdækning forud for valgdagen tirsdag 16. november.

- Jeg vil gerne rose TV 2 for den væsentligt forbedrede kommunalvalgs-kandidattest, som TV 2 havde lavet i samarbejde med TV 2 Regionerne og stort set alle regionale og lokale dagblade i Danmark, sagde en deltager i dialogmødet.

En anden mødedeltager opfordrede til at gøre det nemmere for skolerne at bruge TV 2s programmer i undervisningen.

TV 2 Regionerne skal være stærkere repræsenteret på TV 2 PLAY
Chefen for PLAY Publicering, Jonas Fjordside, fortsatte på dialogmødet fortællingen om TV 2 PLAY, og han gav en række detaljerede oplysninger om abonnementstal, om aldersfordelingen på abonnenterne, aktivering og tidsforbrug hos abonnenterne på forskellige programgenrer, seertal på PLAY mv.

- Indholdet på PLAY bliver løbende udvidet, og lige nu arbejder vi på at få TV 2 Regionerne stærkere repræsenteret på tjenesten. De uafhængige TV 2 Regioner arbejder meget forskelligt og prioriterer deres ressourcer varieret, så det er en spændende udfordring at få dem bedre ind på TV 2 PLAY. Heldigvis er begejstringen for initiativet stor fra både deres og vores side, sagde Jonas Fjordside.

Flere deltagere i dialogmødet roste TV 2 for at sikre mere regionalt indhold på TV 2 PLAY, og en mødedeltager spurgte, hvor meget af det regionale indhold, som kommer med.

- Vi stiller platformen til rådighed, og så bliver det de enkelte TV 2 Regioner, som selv prioriterer, hvad de vil tilbyde på PLAY. Men det bliver ikke muligt at få alt deres indhold med ind på TV 2s streamingtjeneste, sagde Jonas Fjordside.

En mødedeltager opfordrede til, at TV 2 PLAY bliver bedre til at levere personaliserede tilbud i forhold til brugernes interesser, mens en anden roste TV 2 for at vælge public service-tilgangen til streamingtjeneste.

- Det er vigtigt, at i holder fast i de store og samlende tilbud i fællesrummet, og det er vigtigt, at det ikke alene er algoritmer, som bestemmer, hvad vi skal have tilbudt. I skal også levere og præsentere indhold, som I ikke kan tjene de hurtige penge på, sagde den pågældende.

Undervejs i debatten var der også roser til nye underholdningsprogrammer som ’Hvem holder masken?’ og ’Først & Sidst’, ligesom der var en kritisk kommentar om en underholdningsvært. Det nye TV 2 PLAY-aktualitetsformat ’Kernen’ fik samtidig rosende ord med på vejen.

- ’Kernen’ er flot produceret, og I kan lave netop den fortælling, som historien giver behov for. Nogle gange er det 14 minutter og andre gange 22 minutter, men det fungerer, når programmet ikke skal passe ind i en fastlåst plan på flow-tv, sagde mødedeltageren.

TV 2s sportschef, Frederik Lauesen. (Foto: Jens Wognsen / TV 2)

TV 2s sportschef, Frederik Lauesen. (Foto: Jens Wognsen / TV 2)

TV 2 SPORT med særligt DNA og med to bundlinjer
På dialogmødet gav sportschef Frederik Lauesen et indblik i de strategiske overvejelser, TV 2 gør sig på sportsområdet, hvor stationen gennem de seneste år har foretaget betydelige investeringer i sportsrettigheder.

- Det virker, som om sportsrettigheder aldrig blev ramt af finanskrisen, for priserne er bare blevet ved med at stige år for år. Når vi køber sportsrettigheder, bruger vi ikke bare guldkortet i flæng. Det skal løbe rundt for os, og samlet set skal vi stå stærkere i 2025, når den nuværende strategiperiode udløber, sagde Frederik Lauesen og fortsatte:

- Vi har en alsidig rettighedsportefølje med danske og internationale rettigheder på både serielle rettigheder og events. Porteføljen sikrer TV 2 en solid markedsposition og en styrket konkurrenceevne, ligesom vi har en god balance mellem de danske og internationale rettigheder.

På TV 2 Sporten arbejder man med to bundlinjer – public service-bundlinjen og den kommercielle bundlinje – og også her er balancen god ifølge sportschefen.

- På public service-bundlinjen handler rettighedskøbene især om at samle danskerne, og her taler vi blandt andet om det danske herrelandshold i fodbold. Det er en dyr rettighed, men rettigheden er vigtig, fordi landsholdet er med til at samle os. Vi vil gøre meget for at undgå en situation som i 2021, hvor vi ikke kunne vise samlende begivenheder som EM-fodbold og sommer-OL, sagde Frederik Lauesen og fortsatte:

- Den kommercielle bundlinje handler blandt andet om internationale rettigheder og fodboldrettigheder, hvor vi – foruden landskampe – har købt LaLiga, Serie A, Europa League og Conference League. Vi skal være med på de baner, hvor der er stor betalingsvillighed hos brugerne.

Samtidig betyder TV 2 SPORTs DNA, at TV 2 fortsat prioriterer idrætsgrene som blandt andet cykling, badminton og tennis, hvor danskerne klarer sig godt internationalt, samt rettigheder, der giver lokal og regional synlighed i Danmark – eksempelvis håndbold, ishockey og speedway.

TV 2 har også udvidet sportsdækningen massivt på TV 2 PLAY – især fodbold og tennis. Her var sommerens Wimbledon-turnering det første store initiativ, hvor TV 2s kanaler og TV 2 PLAY kunne sende 15 tenniskampe samtidig.

- På den måde får du som PLAY-abonnent mulighed for at være din egen programplanlægger. Med TV 2 PLAYs mange ekstrakanaler har vi fået ”et nyt legetøj”, men vi skal også finde niveauet og lære at bruge det bedst muligt. Vi bliver stadig nødt til at foretage fravalg, for ellers slider vi vores medarbejdere op, sagde Frederik Lauesen.

Med Jonas Vingegaards andenplads i 2021-udgaven af Tour de France er der skabt et interessant tilløb til Tour de France-starten i Danmark i sommeren 2022. (Foto: Benoit Tessier / Reuters / Ritzau Scanpix / TV 2)

Med Jonas Vingegaards andenplads i 2021-udgaven af Tour de France er der skabt et interessant tilløb til Tour de France-starten i Danmark i sommeren 2022. (Foto: Benoit Tessier / Reuters / Ritzau Scanpix / TV 2)

2022 bliver det største sportsår i TV 2s historie
TV 2s sportschef varmede også dialogmødets deltagere op til 2022, som bliver det foreløbig største sportsår i TV 2s historie. Blandt de mange store rettigheder, som TV 2 kan præsentere danskerne for i 2022, er VM i fodbold, to EM-slutrunder i håndbold, vinter-OL, Tour de France med start i Danmark, Wimbledon, Le Mans, Danmarks fodboldlandskampe fra juni, EM i kvindefodbold samt Europa League- og Conference League-fodbold.

- Tour de France-dækningen bliver uden sidestykke og mere intensiv end nogensinde. TV 2 skal producere holdpræsentationen i Tivoli til hele verden, vi samarbejder med de TV 2 Regioner, som Tour-rytterne kører igennem under de tre dage i Danmark, vi har mere fokus på Tour-karavanen og meget mere. Der bliver ikke mange ledige fotografer i Danmark i de dage, og vi giver Touren al den opmærksomhed, vi kan, i en hel måned, sagde Frederik Lauesen.

- Men hvad med bredden i sportstransmissionerne? Er den væk?, blev sportschefen spurgt af en deltager i dialogmødet.

- Vi har en bred portefølje af rettigheder, og vi har aldrig sendt så meget dansk sport som nu. Vi har ikke skåret ned på dækning af noget, men har suppleret og udvidet med ekstra rettigheder. Og vi har samtidig prøvet at tilgodese bredden, sagde Frederik Lauesen.

Han blev spurgt, om kampsporten MMA (Mixed Martial Arts) er en interessant rettighed for TV 2.

- Ud fra en etisk betragtning har vi besluttet, at MMA ikke passer til TV 2. Vi har en lille smule boksning med dansk fokus på TV 2 SPORT, men ellers er kampsport ikke et fokusområde for os, sagde Frederik Lauesen.

Når TV 2 dækker vinter-OL i Beijing i februar 2022, bliver det især med brug af medarbejdere på redaktionen i Odense. Her vil også OL-værterne Thomas Bilde og Camilla Martin være til stede. (Foto: Peter Leth-Larsen / TV 2)

Når TV 2 dækker vinter-OL i Beijing i februar 2022, bliver det især med brug af medarbejdere på redaktionen i Odense. Her vil også OL-værterne Thomas Bilde og Camilla Martin være til stede. (Foto: Peter Leth-Larsen / TV 2)

Boykot af OL i Kina og VM i Qatar?
Sportschefen blev opfordret til – og svarede bekræftende på – at der løbende vil komme flere sammendrag på TV 2 PLAY af større sportsbegivenheder. Han blev også spurgt om sin holdning til boykot af vinter-OL i Beijing og VM-fodbold i Qatar.

- Jeg havde helst været foruden VM-fodbold i Qatar, men et spørgsmål om boykot af sportsevents i Kina og Qatar er større end TV 2. Hvis der skal ske boykot, skal andre tage den beslutning. På TV 2 blander vi som udgangspunkt ikke sport og politik sammen, og derfor dækker vi både vinter-OL i Kina og VM i fodbold i Qatar. Vi følger samtidig de danske myndigheders anbefalinger, så hvis de ændrer holdning, vil TV 2 også revurdere sin stilling, sagde Frederik Lauesen.

I forhold til vinter-OL planlægger TV 2 at have så få reportere, fotografer og kommentatorer som muligt i Kina, for disse reportere og fotografer bliver ”pakket ind i coronatiltag”. De skal holde sig i en boble, må ikke forlade OL-områderne og kan derfor ikke dække forholdene for almindelige kinesere.

- Det er svært at argumentere mod corona, men vi ser også, at corona-argumentet bliver både brugt og misbrugt. En kritisk journalistisk nyhedsdækning om Kina skal ske med brug af korrespondenter, eksperter og personer uden for OL-boblen, og det er helt åbenlyst, at Nyhedernes Kina-korrespondent, Christina Boutrup, ikke skal ind i OL-boblen, sagde Frederik Lauesen.

Seernes redaktør på TV 2, Lars Bennike. (Foto: Ebbe Rosendahl / TV 2)

Seernes redaktør på TV 2, Lars Bennike. (Foto: Ebbe Rosendahl / TV 2)

Seernes redaktør undersøgte ”grønlandssagen”
Mødets sidste oplægsholder var seernes redaktør på TV 2, Lars Bennike, og han indledte med at orientere om en stor sag, som har fyldt en del af hans tid siden det seneste møde. Det drejer sig om den såkaldte ”grønlandssag” om beskyldninger mod IA-partiformand og daværende landsstyremedlem Múte B. Egede for at være inhabil i forbindelse med Grønlands Hjemmestyres opkøb af læggekartofler.

Rygterne har tidligere været fremme i grønlandske medier, hvor Múte B. Egede afviste beskyldningerne. Under valgkampen til landstingsvalget i Grønland i april 2021 dukkede historien op som et anonymt tip til TV 2, og den endte som en artikel på TV2.DK – uden dokumentation og uden at være forelagt Múte B. Egede for en kommentar.

TV 2 beklagede artiklen og undskyldte over for Múte B. Egede, og artiklen blev fjernet fra TV2.DK inden valget. Den originale artikel nåede at ligge på websitet i relativt få timer, inden den blev justeret – for siden at blive ændret grundlæggende og erstattet med en tekst, der beklager den oprindelige, ikke-dokumenterede artikel.

På bagkant af debatten, som førte til fratrædelse af en redaktionschef, blev seernes redaktør opfordret til at undersøge sagen og kortlægge forløbet. Og det var resultaterne af denne undersøgelse – der kan læses i sin helhed her – Lars Bennike kommenterede på dialogmødet.

- Min undersøgelse viser, at der ikke er belæg for at tro, at storpolitiske interesser har været involveret i denne sag. Der er ingen tegn på, at nogen på TV 2 har haft en dagsorden. Det er et virvar af uheldige omstændigheder, der gør, at artiklen bliver offentliggjort, selv om dens påstande ikke er dokumenteret, og selv om kritikken ikke var forelagt Múte B. Egede, sagde Lars Bennike og fortsatte:

- Hvis nogen hos TV 2 havde haft til hensigt at offentliggøre en ond historie, var det nok blevet udført mere talentfuldt. Jeg kan intet sted finde en ond hensigt hos de involverede TV 2-medarbejdere, og jeg kan ikke finde belæg for, at der skulle være en dagsorden på TV 2. Kilden til historien har dog haft en dagsorden, for det har kilder altid – og det er journalister vant til at håndtere.

Seernes redaktør kender ikke den pågældende kilde, og han blev spurgt, hvorfor TV 2 ikke bare offentliggør en sådan kilde.

- Min holdning er klar: Man skal aldrig offentliggøre en kilde. Hvis du først åbner for det, bliver du utroværdig, hvis du en anden gang står i en situation med kildebeskyttelse og ikke vil offentliggøre kilden, sagde Lars Bennike.

Blandt TV 2s kommunalvalgprogrammer i efteråret 2021 var ’Højlunds Forsamlingshus’ med vært Gertrud Højlund. Programmet blev sendt på TV 2 og TV 2 NEWS – direkte fra Engelsholm Højskole ved Vejle. (Foto: Casper Steinmetz / TV 2)

Blandt TV 2s kommunalvalgprogrammer i efteråret 2021 var ’Højlunds Forsamlingshus’ med vært Gertrud Højlund. Programmet blev sendt på TV 2 og TV 2 NEWS – direkte fra Engelsholm Højskole ved Vejle. (Foto: Casper Steinmetz / TV 2)

Kommunalvalgdækning gav relativt få klager fra seerne
I en anden sag, hvor der også skete en grov fejl, blev en afdød virksomhedsstifter fejlagtigt omtalt som nazist af en ekspert i et TV 2 FRI-program.

- Det var en fejl fra en ekspert, men påstanden burde være faktatjekket af TV 2 inden udsendelsen. Nazi-beskyldninger kræver særlig opmærksomhed, sagde Lars Bennike.

Den fejlagtige nazi-påstand var ikke med i senere genudsendelser og heller ikke i den version, som ligger på TV 2 PLAY.

Lars Bennike kommenterede også reaktionerne på kommunalvalgdækningen, som var præget af relativt få klager.

- Det virker til, at seerne har følt sig nogenlunde dækket ind, sagde seernes redaktør.

På dialogmødet var der dog kritiske indlæg om den politiske dækning, uden at der var enighed blandt mødedeltagerne om kritikpunkterne.

- Vi har et generelt problem med politisk slagside i ekspertpanelerne – eksempelvis Hans Engell og Joachim B. Olsen med politisk baggrund til højre i dansk politik, sagde en mødedeltager.

- Den politiske dækning er for rød, og vi ser alt for lidt systemkritik. Det gælder også i kandidattest. Samtidig har I på TV 2 en uheldig svaghed for såkaldte præsidentvalgkampe, som blev dyrket i Kolding. Valgdækning skal være præget af bred repræsentation af kandidater, sagde en anden mødedeltager.

En tredje mødedeltager kritiserede alle medier for at være fokuseret på konflikter i kommunerne i forbindelse med konstituering.

- Husk også at fortælle om den gode side af historien, hvor valg og konstituering går rigtigt godt de fleste steder i stedet for at fokusere på de idioter, der pludselig skifter parti efter et valg, som det blev udtrykt.

 

 

Billede {0} af {1}