TV 2 og Berlingske hædres ved den første uddeling af Danmarks Åbenhedspris

Medarbejdere fra ’Operation X’ og TV 2s gravergruppe var blandt de hædrede, da Transparency International Danmark for første gang uddelte Danmarks Åbenhedspris. (Arkivfoto: TV 2)

Medarbejdere fra ’Operation X’ og TV 2s gravergruppe var blandt de hædrede, da Transparency International Danmark for første gang uddelte Danmarks Åbenhedspris. (Arkivfoto: TV 2)

Hæder til gravergrupperne på TV 2 og Berlingske, der stod bag afsløringen af gældsskandalen i Danske Bank.

Hele holdet bag afdækningen af gældsskandalen i Danske Bank blev forleden hædret med Danmarks Åbenhedspris, der for første gang er uddelt af Transparency International Danmark. Prisen gik dermed til medarbejdere på ’Operation X’ og i TV 2s gravergruppe sammen med Berlingskes gravergruppe, som TV 2 samarbejdede med.

- Det er en flot anerkendelse af et vanvittigt vigtigt stykke journalistisk arbejde, siger redaktionschef Michael Nørgaard, TV 2 Nyhederne.

Åbenhedsprisen fra Transparency International Danmark blev givet til to vindere. Foruden graverjournalisterne på TV 2 og Berlingske gik prisen til Whistleblowerforeningen VERON. Blandt de nominerede var i øvrigt også tv-vært Sofie Linde for hendes #MeToo-tale ved ’ZULU Comedy Galla 2020’.

Priskomiteen begrundede sit valg om at dele prisen i to med, at de to vindere på hver deres måde har været med til at skabe mere åbenhed i vores samfund. Whistleblowerforeningen VERON modtog prisen for at anerkende det vigtige arbejde, Veron har gjort med at støtte og sikre whistlebloweres rettigheder i Danmark.

Fra overrækkelsen af Danmarks Åbenhedspris, der blandt andre gik til graverjournalister fra Berlingske og TV 2.

Fra overrækkelsen af Danmarks Åbenhedspris, der blandt andre gik til graverjournalister fra Berlingske og TV 2.

”En anerkendelse af det vedvarende arbejde”
Priskomiteen har samtidig valgt at fremhæve TV 2s og Berlingskes afsløringer, fordi gældsskandalen har omfattende samfundsmæssige konsekvenser, og sagen vedrører mange mennesker, der ikke selv har mulighed for at varetage deres egne interesser.

”Netop det fremhæver vigtigheden af graverjournalistik i dets rolle med at sikre åbenhed i samfundet”, skriver Transparency International Danmark.

- Åbenhedsprisen er ikke en journalistpris. Prisen gives heller ikke for den enkelte gode afsløring af magtmisbrug og lukkethed. Derimod tildeles Åbenhedsprisen til graverjournalistik som en anerkendelse af det vedvarende arbejde. Det afgørende er ikke kun den første afsløring, men at man holder fast i den næste del af sagen og næste igen. Ideelt set vil sådanne afsløringer skubbe på for en kulturændring om mere åbenhed. Graverjournalistik er en afgørende del af et demokrati. Priskomiteen ser med bekymring på, om der bliver ved med at være plads og ressourcer til graverjournalistik i de danske medier, siger priskomiteens formand, Lisbeth Knudsen.

Transparency International Danmark og priskomitéen vil igen næste år tildele Danmarks Åbenhedspris til endnu en person, forening, organisation eller virksomhed, der har ydet en særlig indsats for åbenheden i samfundet.

Seneste nyt

21. oktober 2021

Så er den nye, forbedrede - og hidtil mest lokale - kandidattest klar til dig

Link til Så er den nye, forbedrede - og hidtil mest lokale - kandidattest klar til dig
21. oktober 2021

Knæk Cancer: Kræft rammer 1 ud af 3

Link til Knæk Cancer: Kræft rammer 1 ud af 3
21. oktober 2021

Nævn: TV 2 opfylder sin public service-forpligtelse

Link til Nævn: TV 2 opfylder sin public service-forpligtelse

Billede {0} af {1}