Kronprinsen samler danskerne til Royal Run – TV 2 bringer løbet og fællesskabet ud til alle

Fra Royal Run i København i juni 2019 - før corona - hvor kronprins Frederik, prinsesse Isabella og prins Christian hilser på løbere. (Foto: Lars Møller)

Når over 77.000 danskere samles til Royal Run søndag 12. september, er TV 2 mediepartner og bringer fællesskabet og festen ud til seerne. På denne dag bliver der også mulighed for at hylde de danske OL- og PL-deltagere i Japan.

Royal Run er andet og mere end et løb. Det er kronprinsparrets møde med danskerne, og det er fællesskabets fest. Uformelt. I kondisko. Og for alle. Og selv om du ikke selv går eller løber med, kan du gennem hele søndag 12. september opleve løbet, festen og fællesskabet på TV 2 PLAY og TV 2.

Efter sidste år helt at være blevet aflyst og i år udsat nogle måneder er Royal Run på søndag tilbage for fuld udblæsning. Kronprins Frederik løber sammen med danskerne i Sønderborg, Odense og København, mens kronprinsesse Mary løber i Aalborg. Over 77.000 danskere har pt. meldt sig til at løbe sammen med kronprinsparret.

TV 2 løber med hele vejen. Fra studiet ved målstregen på Amalienborg Slotsplads styrer Natasja Crone og Morten Ankerdal begivenhederne. Og hvem ved: Måske løber de ligefrem med undervejs?

Royal Run-værterne Morten Ankerdal og Natasja Crone har studie på Amalienborg Slotsplads. (Arkivfoto: Per Arnesen / TV 2)

Royal Run-værterne Morten Ankerdal og Natasja Crone har studie på Amalienborg Slotsplads. (Arkivfoto: Per Arnesen / TV 2)

Værterne Louise Wolff, Ditte Haue, Ida Wohlert, Stine Bjerre Mortensen og Abdel Aziz Mahmoud med flere er med ved startlinjer og målstreger rundt om i landet, når danskere i alle aldre og størrelser og uanset kondital atter møder kronprinsparret i Danmarks største løbefællesskab.

Royal Run blev etableret i forbindelse med kronprins Frederiks 50-årsfødselsdag i 2018 og blev så stor en succes, at eventet er blevet gentaget hvert år siden da (når coronaen har gjort det muligt). TV 2 har været mediepartner fra start med redaktionschef Svend Rasmussen i redaktørrollen for dækningen af den store, folkelige begivenhed.

- Royal Run er det største løbefællesskab i Danmark, hvor danskere på tværs af generationer kan gå eller løbe med – fra de mindste børn sammen med forældrene til familiens ældste. Vi har set et eksempel på en familie, hvor fem generationer deltog sammen. Royal Run er et inkluderende fællesskab, og vi har i dén grad brug for dette samvær, som vi har savnet i halvandet år, siger Svend Rasmussen.

Danske OL- og PL-deltagere hyldes
TV 2 dækker løbene i Sønderjylland, Aalborg, Odense og København/Frederiksberg. Desuden er der løbefest uden kongelig deltagelse på Bornholm. Alle steder kan der vælges imellem tre distancer: One mile (1.609,34 meter), 5 kilometer og 10 kilometer. Og man kan både løbe og gå, så alle kan være med.

Kronprins Frederik og kronprinsparrets fire børn fotograferet efter at have gennemført en tidligere udgave af Royal Run. (Foto: Deniz Balbay)

Kronprins Frederik og kronprinsparrets fire børn fotograferet efter at have gennemført en tidligere udgave af Royal Run. (Foto: Deniz Balbay)

Herudover har kronprins Frederik og 'Bevæg dig for livet' taget initiativ til to ekstra initiativer i løbet af dagen, nemlig en hyldest til de danske OL- og PL-deltagere i Japan samt ’elitemil-løbet’ med en pengepræmie og med deltagelse af nogle af de bedste danske løbere.

- Under Olympiske Lege og de netop afsluttede Paralympiske Lege i Japan kæmpede de danske atleter for medaljer på tomme stadions. Vi har inviteret alle de danske deltagere ved OL og PL til et særligt løb i København, hvor det danske publikum kan give atleterne den hyldest, de aldrig fik i Japan, siger Svend Rasmussen.

Foreløbig har over 50 af de danske OL- og PL-deltagere meldt sig klar til at gå eller løbe en hyldestdistance. Blandt dem er skeetskytten Jesper Hansen, der vandt OL-sølv, bronzeroerne Frederic Vystavel og Joachim Sutton, bordtennisspilleren Peter Rosenmeier (sølv) samt længdespringeren Daniel Wagner (bronze).

Mil-løbet er mytisk
I andre lande er mil-løbet mytisk og kendt under navnet ’drømmemilen’. Løbet på 1.609,34 meter blev ekstra spektakulært, da briten Roger Bannister – senere Sir Roger Bannister, der døde i 2018 – som den første løb drømmemilen på under fire minutter.

Man anså det længe for menneskeligt umuligt at løbe milen på under fire minutter, men det skete 6. maj 1954. Det blev sammenlignet med præstationen, da Mount Everest året forinden for første gang blev besteget. Og den dag i dag er der formentlig stadig flere, som har besteget Mount Everest, end det antal, der har løbet drømmemilen på under fire minutter.

- I 2019 gennemførte vi for første gang elitemil-løbet i forbindelse med Royal Run, men dengang foregik det i forsommeren, hvor mange eliteløbere allerede havde lagt træningsplaner forud for sommerens stævner og derfor ikke kunne deltage i vores løb. Nu foregår Royal Run i september, og det giver bedre muligheder for at få de største danske navne med, siger Svend Rasmussen.

Blandt de danske deltagere i elitemil-løbet er OL-deltageren Anne Emilie Møller og vinderen af 2019-løbet, Emma Kiplagat Kondrup. På herresiden deltager blandt andre Mikael Johnsen, Mikkel Dahl-Jessen og William Devantier.

Seneste nyt

06. oktober 2021

Kvægtorvet byder indenfor til ny event, der skal sikre flere kvinder i IT- og techjobs

Link til Kvægtorvet byder indenfor til ny event, der skal sikre flere kvinder i IT- og techjobs
06. oktober 2021

TV 2 og Berlingske hædres ved den første uddeling af Danmarks Åbenhedspris

Link til TV 2 og Berlingske hædres ved den første uddeling af Danmarks Åbenhedspris
05. oktober 2021

TV 2 udnævner kommerciel direktør - med digitalt ansvar

Link til TV 2 udnævner kommerciel direktør - med digitalt ansvar

Billede {0} af {1}