Den største sportssommer for danske sportsfolk – men ikke foran de danske tv-skærme

Jonas Vingegaard (tv.) på Tour de France-podiet i Paris. (Foto: Benoit Tessier / Reuters / Ritzau Scanpix / TV 2)

Jonas Vingegaard (tv.) på Tour de France-podiet i Paris. (Foto: Benoit Tessier / Reuters / Ritzau Scanpix / TV 2)

11. august 2021;
Af: Michael Hansen, TV 2 Kommunikation

Imponerende danske resultater gav høj seertilslutning til EM-fodbold og Tour de France. Til gengæld var OL-seningen på tv den laveste nogensinde til et sommer-OL.

- Så bare for at være helt sikker, Flemming: Den største danske sportssommer nogensinde?

- Ganske enkelt, ja!

Sådan lød ordvekslingen i 19 Nyhederne søndag mellem nyhedsvært Troels Mylenberg og TV 2 SPORT-ekspert Flemming Toft. Og bag Tofts klare konklusion lå de mange imponerende resultater under EM-slutrunden i fodbold, Tour de France og OL i Tokyo:

Dansk semifinale under EM-slutrunden, en podieplads i Touren til Jonas Vingegaard og 11 OL-medaljer i Japan, heraf tre af guld.

Og så skulle man tro, at sportssommeren 2021 også blev rekordstor foran tv-skærmene i et år, hvor EM-slutrunden blandt andet blev spillet på hjemmebane, og hvor OL-transmissionerne var omfattende. Sådan gik det imidlertid ikke.

Belgiens Romelu Lukaku og Danmarks Simon Kjær i EM-kampen mellem Danmark og Belgien i Parken torsdag 17. juni 2021. (Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / TV 2)

Belgiens Romelu Lukaku og Danmarks Simon Kjær i EM-kampen mellem Danmark og Belgien i Parken torsdag 17. juni 2021. (Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / TV 2)

Over 30 timers sportssening i sommeren 2021

I 2021 har hver dansker i snit brugt 30 timer 14 minutter på at se EM-fodbold, Tour de France og OL på tv – mere end 13 timer på EM-fodbold, 11 timer på OL og knap seks timer på Tour de France. Seningen af sportsnyheder er ikke medregnet, og det er heller ikke seningen af OL-begivenheder, som alene blev vist på en streamingtjeneste.

I 2016 – den seneste sportssommer med EM-fodbold (dog uden dansk deltagelse), Tour og OL i Rio – brugte hver dansker knap 38 timer i snit på disse store begivenheder. Dengang blev de tre store begivenheder transmitteret på TV 2s og DR’s tv-kanaler (og på stationernes streamingtjenester).

I 2012 brugte hver dansker i snit godt 33,5 timer på de tre sportsbegivenheder, som blev transmitteret på TV 2s og DR’s kanaler. Dengang foregik OL i London og havde rekordstor sening, mens EM-seningen var lavere end i år. Det skyldes især, at EM-slutrunden i 2012 var mindre med kun 16 deltagere (herunder Danmark, som dog ikke gik videre fra den indledende gruppe).

Viktor Axelsen med OL-guldmedaljen i herresingle i badminton. (Foto: Mast Irham / EPA / Ritzau Scanpix / TV 2)

Viktor Axelsen med OL-guldmedaljen i herresingle i badminton. (Foto: Mast Irham / EPA / Ritzau Scanpix / TV 2)

Det mindst sete sommer-OL nogensinde

Går man dybere ned i tallene, skyldes nedgangen i sportsseningen på tv i sommeren 2021 især et markant fald i OL-seningen. OL i Tokyo er det mindst sete sommer-OL på tv nogensinde, selv om OL-transmissionerne gennem årene er udvidet løbende.

OL er ellers altid være årets mest sete sportsbegivenhed i årene med sommer-OL – også under konkurrencerne i Beijing og Sydney med stor tidsforskel til Danmark – men det er for første gang ikke tilfældet i 2021.

Den relativt lave OL-sening på tv skyldes – foruden tidsforskellen til Japan – især lille sening af OL-transmissioner og OL-magasiner på Discovery-kanalerne Kanal 5 samt Eurosport 1 og 2. Godt fem procent af OL-seningen på tv foregik på Discovery-kanalerne, mens knap 95 procent af OL-seningen lå på DR1 og DR2. Seningen af rene streamingtransmitterede OL-begivenheder kendes ikke og er derfor ikke medregnet.

Omvendt klarede Tour de France sig godt i 2021 trods den hårde konkurrence fra andre sportsbegivenheder. Tour-etaperne på TV 2 havde i år en seerandel på 57,5 procent – den højeste seerandel siden 2011 og den højeste i et land i verden (sammen med den flamsktalende del af Belgien).

Seerandelen på 57,5 procent betyder, at når TV 2 sendte Tour de France-etaper, fulgte godt 57 procent af dem, der havde tændt for tv-apparaterne i dette tidsrum, med på TV 2s transmissioner. I 2020 var seerandelen til Tour de France 48,5 procent.

Også EM-fodbolden, der blev sendt på DR- og TV3-kanalerne, klarede sig godt, og det hang i høj grad sammen med de flotte danske præstationer og danske kampe på hjemmebane i Parken.

Tilbage på nationale kanaler

I de kommende år er de store sportsbegivenheder tilbage på de nationale tv-kanaler hos DR og TV 2.

TV 2 og TV 2 PLAY sender – som de seneste mange år – Tour de France i de kommende år. Det gælder også i 2022, hvor Touren indledes med tre etaper i Danmark.

VM-fodboldslutrunderne i 2022 og 2026 samt EM-slutrunderne i 2024 og 2028 sendes på TV 2-og DR-kanalerne (og på TV 2 PLAY og DRTV).

Også vinter-OL i 2022 i Beijing og sommer-OL i Paris i 2024 kan følges på tv hos TV 2 og DR.

Billede {0} af {1}