- Sjældent har public service været vigtigere end i 2020

TV 2s bestyrelsesformand, Jimmy Maymann. (Foto: Jens Wognsen / TV 2)

TV 2s bestyrelsesformand, Jimmy Maymann. (Foto: Jens Wognsen / TV 2)

TV 2 nåede flotte resultater i 2020, men er samtidig under stigende pres på grund af den strukturelle udvikling på tv-distributionsmarkedet. Onsdagens generalforsamling i TV 2 DANMARK A/S betød nyvalg af to bestyrelsesmedlemmer.

Da TV 2 onsdag 21. april holdt sin årlige generalforsamling på Kvægtorvet i Odense, var covid-19-pandemien naturligvis en del af bestyrelsens beretning, som blev aflagt af bestyrelsesformand Jimmy Maymann.- Covid-19 påvirkede hele verden og forandrede hverdagen for mange.

Adfærd og vaner ændredes – også når det gælder forbruget af tv og andre medier – og efterspørgslen efter nyheder ramte et rekordniveau i marts 2020. Interessen for troværdig nyhedsformidling lå hele året meget højt, og danskerne hentede i stor stil nyhederne hos public-service stationerne, ikke mindst hos TV 2 og TV 2 NEWS. Sjældent har public service været vigtigere, end vi så i 2020, sagde Jimmy Maymann.

Efter en periode i marts og i 2. kvartal 2020 med usikkerhed begyndte også reklameindtægterne at vende tilbage til TV 2. ”Det tolker vi som tillid til TV 2”, sagde Jimmy Maymann.

For den samlede TV 2-familie blev 2020 – trods corona – et fantastisk år med fremgang og gode resultater. Danskerne brugte mere tid på at se TV 2s kanaler, og TV 2-familiens seerandel voksede med 6,4 procentpoint til 46,8 procent. Økonomisk opnåede TV 2 et meget tilfredsstillende 2020-resultat med rekord for både omsætning og overskud.

- TV 2 står et godt sted i forhold til seertal og økonomisk formåen, men vi ser samtidig ind i store udfordringer, fordi antallet af husstande med en tv-pakke er i kraftigt fald. Alene i 2020 mistede vi cirka 150.000 husstande. TV 2 står på en brændende platform og har travlt med den altafgørende omstilling til mere streaming. Den videre udvikling af TV 2 PLAY ligger os stærkt på sinde, og vi har en stor opgave foran os, sagde Jimmy Maymann.

I 2020 fik styrkelsen af TV 2 PLAY ekstra fart med produktudvikling, nye indholdstilbud og strategiske partnerskaber. I tredje kvartal 2020 rundede TV 2 PLAY 700.000 abonnementer, og i år er den nye strategi ’Strategi 2025 – TV 2 PLAY til alle’ skudt i gang. En strategi, der fokuserer på fortsat at sikre TV 2s gennemslagskraft og public service-position i årene fremover.

Det danske herrelandsholds fodboldkampe er fra sommeren 2022 tilbage på TV 2. Det er en af de sportsrettigheder, som TV 2 har erhvervet i løbet af 2020. (Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / TV 2)

Det danske herrelandsholds fodboldkampe er fra sommeren 2022 tilbage på TV 2. Det er en af de sportsrettigheder, som TV 2 har erhvervet i løbet af 2020. (Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / TV 2)

Forventer lavere økonomisk resultat i år

TV 2 forventer et lavere økonomisk resultat i 2021, og det har flere årsager. Faldet i antallet af husstande med en tv-pakke var historisk stort i 2020, og faldet er fortsat i de første måneder af 2021. Samtidig forventes tv-seningen at falde, i takt med at samfundet løbende genåbnes.

- Omkostningerne forventes at stige med knap otte procent i 2021. Med en udvikling, hvor flere husstande fravælger tv-pakker, er der behov for at øge fokus på omstillingen til streaming med øgede investeringer i sportsrettigheder, specifikt indhold til PLAY og digitale udviklingsaktiviteter. På den baggrund forventer vi et TV 2-resultat før finansielle poster på 250-300 millioner kroner. Forventningerne til 2021 er præget af usikkerhed om den samfundsøkonomiske udvikling bl.a. som følge af covid-19, sagde Jimmy Maymann.

Nogle af TV 2s investeringer er – som nævnt – gået til mere sport på TV 2 og TV 2 PLAY. I 2020 sikrede TV 2 sig flere sportsrettigheder, ikke mindst til det danske herrefodboldlandsholds kampe fra 2022 til 2028 samt EM-fodboldslutrunderne i 2024 og 2028 og VM i 2026 sammen med DR.

 

Tak til TV 2s medarbejdere efter et år med corona og #MeToo-debat

Et andet tema i 2020 var #MeToo, der også i høj grad påvirkede TV 2. I efteråret 2020 iværksatte TV 2 en ekstern advokatundersøgelse om krænkende handlinger samt usund og uhensigtsmæssig kultur, herunder sexisme. Både nuværende og tidligere medarbejdere kunne indberette sager.

På tværs af TV 2 blev der desuden igangsat et stort kulturarbejde for at sikre den gode samarbejdskultur og -tone på TV 2, og på den baggrund er der udarbejdet en fremtidsvision for TV 2 som arbejdsplads.

- Vi har taget medarbejderne og TV 2s kultur seriøst, og vi har været tydelige om værdier, moral og om det kodeks, vi forventer på TV 2, sagde Jimmy Maymann og fortsatte:

- Vi kan ikke løse TV 2s store udfordringer uden at have de bedste og dygtigste medarbejdere, og de fortjener stort tillykke og tak for et fantastisk år. Medarbejderne har ikke alene været omstillingsparate. De har også formået at se igennem ”støjen” fra coronarestriktioner og den vigtige #MeToo-debat og har leveret indhold til danskerne på det sædvanlige høje niveau. I hele organisationen er der samarbejdet og gjort en fælles indsats for at skabe en god arbejdsplads, og der er sat vedvarende fokus på fremdrift og fornyelse.

ATP's administrerende direktør, Bo Foged, er indtrådt i TV 2s bestyrelse, hvor han skal være næstformand. (Foto: ATP)

ATP's administrerende direktør, Bo Foged, er indtrådt i TV 2s bestyrelse, hvor han skal være næstformand. (Foto: ATP)

To nye medlemmer i TV 2s bestyrelse

TV 2s generalforsamling gav nyvalg til to nye erhvervsfolk i TV 2s bestyrelse. Generalforsamlingen genvalgte Jimmy Maymann som formand og nyvalgte ATP’s administrerende direktør, Bo Foged, som næstformand for bestyrelsen. Her afløser han Merete Lundbye Møller, der har været TV 2-bestyrelsesmedlem og -næstformand siden 2012.

Nyvalgt blev også Ane Hendriksen, der er direktør i Velux Fonden, og som afløser Sisse Fjelsted Rasmussen. De øvrige bestyrelsesmedlemmer, der udpeges af kulturministeren, blev genvalgt – nemlig Charlotte Bach Thomassen, Henrik Ravn og Hermann Haraldsson. Herudover består TV 2s bestyrelse af de tre medarbejdervalgte repræsentanter: Astrid Søndberg, John Jäger og Thomas Breinholt.

- Jeg vil gerne ønske tillykke til de to nye bestyrelsesmedlemmer, som nu påtager sig en stor opgave. Der skal også lyde en tak til Merete Lundbye Møller og Sisse Fjelsted Rasmussen, som har ydet en stor indsats og er med til at aflevere TV 2 et rigtigt godt sted. TV 2 agerer i et meget konkurrenceudsat marked, og at det går godt for TV 2, er ikke bare noget, der kommer af sig selv, sagde afdelingschef Steen Kyed, Kulturministeriet, som på generalforsamlingen repræsenterede TV 2s ejer, den danske stat.

Ane Hendriksen, der er direktør i Velux Fonden, blev onsdag indvalgt i TV 2s bestyrelse. (Foto: Pernille Greve)

Ane Hendriksen, der er direktør i Velux Fonden, blev onsdag indvalgt i TV 2s bestyrelse. (Foto: Pernille Greve)

Kulturministeren: TV 2 kommer ikke til salg under denne regering

I en pressemeddelelse sent onsdag eftermiddag forklarer kulturminister Joy Mogensen (S), at bestyrelsen ændres, fordi TV 2 "skal være rustet til forandringerne i et medielandskab drevet af techgiganter og streamingtjenester".

- TV 2 er ikke en virksomhed, der kommer til salg under denne regering. TV 2s fremtid er at være en medievirksomhed, som er ejet af danskerne i fællesskab. Regeringen ønsker en kultur- og nyhedsinstitution i det danske medielandskab, der skal sikre dansk kultur og journalistik i danskernes medieforbrug. Af de to årsager har regeringen ændret i bestyrelsessammensætningen i TV 2, siger Joy Mogensen og fortsætter:

- Det er vigtigt med en fællesejet virksomhed som TV 2, der kan være en konkurrerende aktør til de voldsomme forandringer i medielandskabet, der er drevet af techgiganter og internationale streamingtjenester.

Billede {0} af {1}