Forbud mod skjulte optagelser i TV 2-dokumentar skal for Højesteret

Fra dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden (Fotos: TV 2)

Fra dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden (Fotos: TV 2)

Højesteret skal vurdere berettigelse af forbud mod skjulte optagelser i TV 2-dokumentaren ’Plejehjemmene bag facaden’.

Højesteret har besluttet at gå videre med sagen om, hvorvidt det var en rigtig vurdering, da landsretten sidste år nedlagde forbud mod, at TV 2 kunne vise skjulte optagelser fra den omdiskuterede og prisvindende dokumentar ’Plejehjemmene bag facaden’.

TV 2s nyhedsdirektør, Ulla Pors, er yderst tilfreds med Højesterets beslutning.

- Det er utroligt vigtigt, at vi nu får Højesterets afgørelse af, om det var rigtigt at forhindre TV 2 i at vise de skjulte plejehjemsoptagelser for den danske befolkning. Det er meget betydningsfulde principper, der er på spil, og sagen kan få vidtrækkende konsekvenser for, hvordan medierne fremover kan bedrive undersøgende journalistik. Det handler om, at vi også i fremtiden skal have mulighed for at afdække kritisable forhold for de svageste grupper i vores samfund, siger Ulla Pors.

Retten i Aarhus kom i marts sidste år frem til, at TV 2 ikke måtte offentliggøre skjulte optagelser af en dement kvinde fra et plejehjem i Aarhus. Landsretten stadfæstede i juni 2020 afgørelsen fra Retten i Aarhus. Optagelserne var optaget i hendes egen bolig og blev foretaget i dialog med samtlige pårørende.

TV 2 valgte at bruge skjult kamera for at afdække forholdene på plejehjemmet, da det ikke var muligt at dokumentere forholdene på plejehjemmet med brug af mindre drastiske journalistiske redskaber.

Ulla Pors peger på, at landsrettens kendelse skaber et lukket rum i det danske samfund, der gør, at det fremadrettet vil være vanskeligt for journalister at afdække forholdene for nogle af de allersvageste grupper i Danmark.

- Det er en ulykkelig situation for alle, der er i det offentliges varetægt, særligt fordi pårørendes og værgers udsagn bliver fejet til side. Derfor er det vigtigt, at Højesteret nu tager stilling til, hvor grænsen for mediernes informations- og ytringsfrihed går. Denne sag har stor betydning for mediernes fremtidige muligheder for at anvende skjulte videooptagelser, og jeg ser nu frem til den videre proces i Højesteret, siger Ulla Pors.

Prisvindende dokumentar skabte stor debat

Forbuddet mod visningen af de skjulte optagelser gjorde, at TV 2 ikke som planlagt kunne vise dokumentaren ’Plejehjemmene bag facaden’ i marts sidste år.

Ekstra Bladet bragte i juli 2020 - uden TV 2s samtykke - klip fra dokumentaren på Ekstra Bladets hjemmeside.

Aarhus Kommune hævede herefter sagen og Retten i Aarhus ophævede det forbud, som forhindrede TV 2 i at sende dokumentaren. TV 2 viste herefter dokumentaren i slutningen af juli 2020.

TV 2s dokumentar har ført til en vigtig og relevant samfundsdebat om ældreplejen i Danmark, og redaktionen er efterfølgende både blevet tildelt Foreningen for Undersøgende Journalistiks Graverpris og nomineret til en Cavling-pris for sit journalistiske arbejde.

 

Seneste nyt

07. maj 2021

Ny pris på TV 2s hovedkanal

Link til Ny pris på TV 2s hovedkanal
06. maj 2021

Engagerede værter i spidsen for ’Danmark redder jord’: - Vi kan ikke bare tage naturen for givet

Link til Engagerede værter i spidsen for ’Danmark redder jord’: - Vi kan ikke bare tage naturen for givet
03. maj 2021

Paramount+ rykker ind på TV 2 PLAY

Link til Paramount+ rykker ind på TV 2 PLAY

Billede {0} af {1}