En af årets mest sete sportsevents på dansk tv var EM i kvindehåndbold i december i Danmark. Her ses Line Haugsted i Danmarks semifinale mod Norge. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / TV 2)

En af årets mest sete sportsevents på dansk tv var EM i kvindehåndbold i december i Danmark. Her ses Line Haugsted i Danmarks semifinale mod Norge. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / TV 2)

Over halvdelen af danskernes sportssening foregår på TV 2s kanaler

07. januar 2021;
Af: Michael Hansen, TV 2 Kommunikation

Med en ny sportskanal, TV 2 SPORT X, har TV 2 i 2020 øget sin andel af danskernes forbrug af tv-sport. Den samlede sportssening på alle kanaler faldt i året, hvor corona i flere måneder lukkede sporten ned på stadions, i haller og på landeveje.

Over halvdelen af danskernes samlede sening af sport og sportsnyheder – nemlig 54,8 procent – foregik i 2020 på TV 2s kanaler. Det er en klar stigning fra 2019, hvor knap 46 procent af sportsseningen lå på TV 2s kanaler.

Det viser en analyse på baggrund af data fra Seer-Undersøgelsen i Danmark.

Fremgangen skyldes blandt andet, at TV 2 i januar 2020 etablerede sportskanalen TV 2 SPORT X på lineært tv og streaming. Kanalen præsenterer internationale sportsbegivenheder og stjerner fra blandt andet spansk og italiensk fodbold, ATP-tennis, amerikansk basketball og skisport.

TV3-kanalernes tilbud stod for 27,1 procent af sportsseningen i 2020 – en fremgang fra 23 procent i 2019. Fremgang er der – ikke overraskende – også til Xee, som sidste år havde sit første hele år med transmissioner af Premier League-fodbold. Xee stod i 2020 for 3,6 procent af danskernes sportssening.

DR-kanalerne stod i 2020 for 5,7 procent af sportsseningen – en stor tilbagegang fra 16 procent i 2019. Tilbagegangen skyldes blandt andet, at DR ikke længere sender daglige sportsnyheder på tv, og at 2020’s to håndboldslutrunder alene blev sendt på TV 2s kanaler.

Discovery-kanalerne stod i 2020 for 8,8 procent af sportsforbruget. Tilbagegangen fra 14,4 procent i 2019 skyldes især, at Discovery-kanalerne mistede omkring halvdelen af deres seergrundlag, da de røg ud af tv-distributionen hos YouSee.

- 2020 blev et mærkeligt sportsår, men midt i ærgrelsen over udskudte og aflyste sportsbegivenheder er det opløftende at se, at danskerne belønner TV 2 for vores store alsidighed i sportsdækningen. TV 2 og Tv 2 PLAY er med i de danske sportshaller, på de store sportsarenaer i Europa og resten af verden og til de store events, som samler os om skærmen, siger TV 2s sportschef, Frederik Lauesen.

Den franske cykelrytter Julian Alaphilippe fotograferet under Tour de France. (Foto: David Stockman Zuma / Ritzau Scanpix / TV 2)

Den franske cykelrytter Julian Alaphilippe fotograferet under Tour de France. (Foto: David Stockman Zuma / Ritzau Scanpix / TV 2)

Mestre i Tour de France-sening
En af de største begivenheder i danskernes sportsår er Tour de France på TV 2. Her viser de foreløbige 2020-analyser fra den belgiske professor Daam Van Reeth, der gennem mange år har fulgt den internationale sening af cykling, at danskerne er mestre i at se Tour de France.

Danmark er det land i verden, hvor Tour de France-etaperne har den største seerandel. Da TV 2 i 2020 viste Tour de France-etaper, fulgte 48,5 procent af de danskere, der havde tændt for fjernsynet, med i Touren på TV 2. Den seerandel overgås kun af indbyggerne i den belgiske delstat, Flandern.

Den danske seerandel er endnu højere end i Tour-hjemlandet Frankrig, hvor seerandelen er omkring 40 procent.

Samlet nedgang i sportsseningen
I 2020 så hver dansker i snit 11 minutters sport og sportsnyheder i tv hver eneste dag mod knap 15 minutter i 2019. Nedgangen på 26 procent skyldes selvfølgelig, at mange sportsbegivenheder under forårets og forsommerens coronapandemi blev udskudt eller i nogle tilfælde helt aflyst.

Nedgangen i sportsseningen skete primært i 1. halvår 2020. I årets anden halvdel var sportsseningen tilbage på næsten samme niveau som i 2. halvår 2019.

I 2021 er det de samme sportskanaler som sidste år, der kæmper om seerne med gode sportstilbud. I løbet af året vil der dog være forskydninger i nogle rettigheder. Blandt andet har TV 2s sportskanaler og TV 2 PLAY købt rettighederne til de store europæiske fodboldturneringer UEFA Europa League og den nye turnering UEFA Europa Conference League fra sommeren 2021.

Fra sommeren 2022 er der endnu mere fodbold på TV 2s kanaler, som fra dette tidspunkt også kan vise det danske landsholds kampe samt et stort antal fodboldlandskampe uden dansk deltagelse i EM- og VM-kvalifikationerne, Nations League samt venskabskampe.

Billede {0} af {1}