’Partiernes skjulte overgreb’ - dokumentarserie i tre afsnit

TV 2-dokumentaren ’Partiernes skjulte overgreb’ er i tre dele, og det første afsnit vises på TV 2 torsdag 22. oktober klokken 20.00 – og på TV 2 PLAY fra senere i dag, onsdag. (Fotos fra rekonstruktioner: DocEye / TV 2)

TV 2-dokumentaren ’Partiernes skjulte overgreb’ er i tre dele, og det første afsnit vises på TV 2 torsdag 22. oktober klokken 20.00 – og på TV 2 PLAY fra senere i dag, onsdag. (Fotos fra rekonstruktioner: DocEye / TV 2)

21-10-2020
Af: TV 2 Kommunikation

TV 2 Dokumentar har i halvandet år undersøgt kulturen i de danske ungdomspolitiske partier. Ni unge kvinder står frem og fortæller om sexistiske krænkelser og overgreb i dokumentarserien 'Partiernes skjulte overgreb', der har premiere torsdag 22. oktober på TV 2 - og i løbet af onsdag på TV 2 PLAY.

Dokumentarserien ’Partiernes skjulte overgreb’ dykker ned i en verden, der hidtil har været skjult for offentligheden, men som stiltiende har været kendt i det ungdomspolitiske miljø på tværs af partierne.

Ni unge kvinder står frem og fortæller om grove, sexistiske kommentarer og ritualer, der har fundet sted i partierne. De fortæller om seksuelle krænkelser og overgreb, de selv har været udsat for eller har kendskab til.

Det er beretninger om, hvor svært det er som ung kvinde at gå op imod ældre, mere højtstående medlemmer. Om fortielser, partiloyalitet og magtmisbrug. Om ledelser, der ikke altid har handlet ansvarligt eller hurtigt nok, og som i flere tilfælde har holdt sager skjult.

I ’Partiernes skjulte overgreb’ fortæller flere unge kvinder, hvordan de pludselig befandt sig i situationer, hvor de blev presset til sex, som de ikke havde ønsket – og som de var bange for at sige fra overfor.

I ’Partiernes skjulte overgreb’ fortæller flere unge kvinder, hvordan de pludselig befandt sig i situationer, hvor de blev presset til sex, som de ikke havde ønsket – og som de var bange for at sige fra overfor.

Underbygget af 54 kilder

’Partiernes skjulte overgreb’ bygger på interviews med 54 vidner, som har kendskab til eller har været udsat for sexistiske krænkelser eller overgreb i ungdomspolitik. Og ni af disse vidner har valgt at stå frem.

De ni kvinder kommer fra fire forskellige partier – Liberal Alliance Ungdom (LAU), Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), Venstres Ungdom (VU) og Alternativets Ungenetværk. De hændelser, som kvinderne beretter om, er sket i perioden fra 2011 til 2017. På det tidspunkt var de mellem 14 og 19 år.

Den kultur, der bliver beskrevet, omfatter, hvordan unge piger er blevet opfordret til at smide trusser og bh, som blev hængt op på en tørresnor i baren, mod at få gratis drinks-kort i bytte. Hvordan der blev sunget sange om 'intropiger, der skal ned på alle fire'. Og hvordan der blev skrevet grove, sexistiske kommentarer i en facebooktråd om unge kvinder, mens de var på talerstolen.

Flere unge kvinder fortæller, hvordan de pludselig befandt sig i situationer, hvor de blev presset til sex, som de ikke havde ønsket – og som de var bange for at sige fra overfor. De betegner kulturen som syg og står nu frem, fordi de én gang for alle vil kulturen til livs.

 

Flere fortæller i ’Partiernes skjulte overgreb’, hvordan der blev skrevet grove, sexistiske kommentarer i en facebooktråd om unge kvinder, mens de var på talerstolen.

Flere fortæller i ’Partiernes skjulte overgreb’, hvordan der blev skrevet grove, sexistiske kommentarer i en facebooktråd om unge kvinder, mens de var på talerstolen.

Undersøgelse er aldrig offentliggjort

Dokumentarserien afdækker, at der allerede i 2015 blev foretaget en intern undersøgelse i DSU, som blandt andet viser, at "29 procent af deltagerne på påskekurset 2015 oplevede, at nogen var ubehageligt fysisk nærgående over for dem." Undersøgelsen har aldrig været offentliggjort.

TV 2 Dokumentar indledte den journalistiske undersøgelse, efter at syv anonyme kvinder i februar 2019 fortalte om krænkelser i LAU. Det førte til omfattende research gennem halvandet år bestående af mundtlige og skriftlige kilder, sms-beskeder, mails, politirapporter og aktindsigter.

Kvindernes beretninger er forelagt de mænd, der omtales. Ingen har ønsket at deltage i interview. Flere af mændene meddeler, at der har været tale om frivillig sex. I flere tilfælde har der været politisager, men ingen er blevet dømt.

'Partiernes skjulte overgreb' er produceret af DocEye med støtte fra Public Service Puljen under Det Danske Filminstitut.

-------

Læs også:

Sådan er TV 2-dokumentaren ‘Partiernes skjulte overgreb’ blevet til

Ni kvinder står frem – afslører overgreb, uønsket berøring og sexisme på tværs af ungdomspartier

Unge kvinder fortæller om overgreb i ungdomspolitik: - Jeg husker, at han tvang sig oven på mig

Seneste nyt

27. november 2020

De Olympiske Lege vender tilbage til TV 2 og får den mest intensive dækning nogensinde

Link til De Olympiske Lege vender tilbage til TV 2 og får den mest intensive dækning nogensinde
27. november 2020

TV 2 indsamler julehjælp til socialt udsatte børnefamilier

Link til TV 2 indsamler julehjælp til socialt udsatte børnefamilier
27. november 2020

The Olympic Games return to TV 2 and will receive the most intensive coverage ever.

Link til The Olympic Games return to TV 2 and will receive the most intensive coverage ever.

Billede {0} af {1}