Tour de ja-vu: Alt det bedste fra Touren

I tre uger henover sommeren får seerne mulighed for at opleve nogle af de største og mest spektakulære øjeblikke fra Tour de France' historie - set fra et dansk perspektiv. 'Tour de ja-vu' fra lørdag 27. juni til søndag 19. juli TV 2 og TV 2 PLAY.

Sommeren 2020 bliver noget helt enestående for TV 2s mange cykelseere. Selvfølgelig sender TV 2 den årlige udgave af verdens hårdeste cykelløb, når den 107. udgave af Tour de France begynder lørdag 29. august. Men TV 2 tyvstarter allerede i juni.

I de tre uger, hvor Tour de France inden coronakrisen skulle have været kørt - fra lørdag 27. juni til og med søndag 19. juli - sender TV 2 ’Tour de ja-vu’ og studieprogrammerne ’Tour Retour’.

Her viser og kommenterer TV 2 nogle af de store danske etaper i Tour de France-historien – og ofte sammen med den danske hovedperson. Og samtidig har redaktionen samlet nogle af de allerbedste og største øjeblikke fra Tour de France' lange levetid, som bliver kommenteret af folk med en særlig indsigt i netop dem.

I ’Tour de ja-vu’ vil der bliver kigget nærmere på en række af de mest legendariske Tour de France-rytter, bl.a. belgieren Eddy Merckx, der vandt verdens hårdeste cykelløb fem gange. Den tidligere danske cykelrytter Mogens Frey, der kørte mange løb mod netop Eddy Merckx, er med i studiet og fortæller om ham. (Foto Ritzau-Scanpix / TV 2).

I ’Tour de ja-vu’ vil der bliver kigget nærmere på en række af de mest legendariske Tour de France-rytter, bl.a. belgieren Eddy Merckx, der vandt verdens hårdeste cykelløb fem gange. Den tidligere danske cykelrytter Mogens Frey, der kørte mange løb mod netop Eddy Merckx, er med i studiet og fortæller om ham. (Foto Ritzau-Scanpix / TV 2).

Mogens Frey og Kannibalen

Programmerne vil byde på en række dramatiske og store øjeblikke fra Tour de France, hvor verdens bedste cykelryttere har presset sig selv til umenneskelige strabadser på de franske landeveje og i de franske bjerge. For folkene, der arbejder med Tour de France har det været interessant, at 'Tour de ja-vu' giver mulighed for at dykke ned i ting, som er sket, inden TV 2 begyndte at transmittere Touren. At have legendariske ting med, som kommentatorer og eksperter tit har talt om, men som seerne ikke har set før.
På første dag af 'Tour de ja-vu' kommenterer den tidligere professionelle cykelrytter Mogens Frey og Dennis Ritter således den 9. etape af Tour de France i 1970, der er den første danske etapesejr i løbet nogensinde. Under den højdramatiske etape besejrer Mogens Frey sin egen holdkaptajn, Joaquim Agostinho, der ganske vist kommer først over målstregen, men straks efter bliver diskvalificeret.

Dagen efter er det en af de mest legendariske professionelle cykelryttere, som er i fokus: Belgieren Eddy Merckx. Han vandt Tour de France fem gange: i 1969, 1970, 1971, 1972 og 1974. Han var kendt som Kannibalen, fordi han vandt så meget.

- 'Tour de ja-vu' er et gensyn med det bedste fra Touren i cirka 100 år. Det mest mindeværdige. Det mest spektakulære. Det mest kontroversielle. Der er så mange danskere, der har været fascineret af 'lyden af sommer' i så mange år, og nu får de lov til at genopleve alle de mest betagende øjeblikke. Ja, de får sågar lov til at se noget af det, som de kun har hørt om, siger John Jäger, chefredaktør på TV 2 SPORT, og i spidsen for TV 2s dækning af cykelsport.

Det bedste fra mere end 100 års Tour de France

Udover Mogens Frey er medkommentatorerne i ’Tour de ja-vu’ nogle af Danmarks bedste cykelryttere gennem tiden. De vil fortælle de vildeste anekdoter, gå tæt på de afgørende øjeblikke og berette om løbets store personligheder. Det er håbet, at programmerne kan være et lille plaster på såret for de mange danskere, som altid har hygget sig med at se Tour de France i deres sommerferie.

- Vi laver det, fordi Tour de France er udskudt. Vi ville naturligvis hellere vise den ægte vare. Og det gør vi også til august-september, men dette giver os mulighed for at vise det bedste fra flere end 100 års Tour de France – og så endda fortalt af hovedpersonerne selv, siger John Jäger.

Chefredaktør på TV 2 SPORT John Jäger. (Foto: TV 2)

Chefredaktør på TV 2 SPORT John Jäger. (Foto: TV 2)

Proppet med legendariske øjeblikke

Tour de France er i dag en af verdens største sportsbegivenheder - og for mange danskere er løbet et af sommerens højdepunkter. Så da idéen opstod om at dykke ned løbets mange cykelhistorier og kigge nærmere på emner som berømte ryttere, taktik, dopingsnyd, legendariske bjerge, enkeltmandspræstationer - ja alt det mytologiske stof Touren er lavet af, valgte TV 2 SPORT at spørge seerne, hvilke ting fra Tour de France, de gerne ville se eller gense. Og svarene har overrasket John Jäger, som har arbejdet med Touren i mange år.

- Jeg er først og fremmest blevet overrasket over, at der er så mange utrolige hændelser, når man dykker ned i det. Vi har fået vildt mange henvendelser fra seere, som kan huske noget, som de gerne vil gense. Og vi prøver at nå at vise alt det, som seerne har ønsket. Og så er jeg måske blevet mest overrasket over, hvor meget jeg glæder mig til at høre historierne fortalt igen: Jeg har talt med Danmarks første etapevinder i Touren, Mogens Frey, og han har så mange spændende anekdoter, som jeg glæder mig meget til at dele med seerne. Og det gælder naturligvis også alle de andre gæster: Bjarne Riis, Jesper Skibby, Jørgen V. Pedersen, Johnny Weltz og så videre, siger John Jäger og fortsætter:

- Jeg synes, at det er sjovt at opleve, at når vi kontakter de udenlandske stjerner, så vil de gerne være med: Carlos Sastre, Eros Poli, Greg Lemond, Claudio Chiappucci og så videre. De vil gerne stille op og fortælle, hvordan de selv oplevede de løb, de var en del af. Jeg tror, at det bliver spændende og lærerigt at høre, hvad de selv tænkte, da de sad i feltet, og at det vil give noget helt nyt til genoplevelsen, at de selv fortæller.

 

Seneste nyt

12. januar 2021

VM i håndbold 2021 - en anderledes slutrunde

Link til VM i håndbold 2021 - en anderledes slutrunde
12. januar 2021

- Det her er kulminationen på de fire vildeste år, jeg har haft som journalist

Link til - Det her er kulminationen på de fire vildeste år, jeg har haft som journalist
12. januar 2021

TV 2s hovedkanal i top med flest nomineringer til Tvprisen 2021

Link til TV 2s hovedkanal i top med flest nomineringer til Tvprisen 2021

Billede {0} af {1}