Dronning Margrethe giver interview om den historiske dag, hvor Sønderjylland igen blev dansk

Dronningen har besøgt Sønderjylland og grænselandet mange gange i årenes løb - og i al slags vejr. Billedet er fra Flensborg i september 2019. (Foto: Keld Navntoft / Ritzau Scanpix / TV 2)

Dronningen har besøgt Sønderjylland og grænselandet mange gange i årenes løb - og i al slags vejr. Billedet er fra Flensborg i september 2019. (Foto: Keld Navntoft / Ritzau Scanpix / TV 2)

100 år for Genforeningen: Dronning Margrethe har altid været stærkt engageret i grænselandet og derfor naturligvis også i 100-året for markeringen af Genforeningen. Søndag 14. juni klokken 20.00 sender TV 2 et interview med dronningen, som Cecilie Frøkjær har mødt på Fredensborg Slot.

TV 2 sender søndag 14. juni klokken 20.00 et interview med Hendes Majestæt Dronningen i anledning af 100-året for genforeningen af Sønderjylland med det øvrige Danmark. Cecilie Frøkjær interviewer dronning Margrethe om Genforeningen og om det grænseland, som altid har haft dronningens store interesse.

Allerede i sin nytårstale 31. december 2019 fremhævede dronning Margrethe, at 2020 er 100-året for Genforeningen.

”Måske mange i dag kan føle, at det ligger fjernt, men spørg sønderjyderne: De ved, at dér vendte et blad sig i Danmarks historie. Det kan vi godt være bekendt at fejre”, sagde dronning Margrethe blandt andet i sin seneste nytårstale.

Genforeningen var et resultat af den folkeafstemning, hvor et flertal af befolkningen i Nordslesvig – det nuværende Sønderjylland – stemte sig hjem til Danmark efter at have været under tysk styre i 56 år. Overdragelsen af Sønderjylland fandt sted på Valdemarsdag 15. juni 1920, og tre uger senere tog dronningens farfar, kong Christian 10., på en rundrejse i området.

- Dronning Margrethes interesse for Sønderjylland og for Genforeningen er velkendt, og derfor er det en stor glæde, at dronningen vil dele sin store viden og sit stærke engagement med danskerne via et interview, som sendes på TV 2 aftenen før 100-årsdagen for Genforeningen, siger Ulla Pors Nielsen, der er chefredaktør for TV 2 Event og TV 2 NEWS.

Cecilie Frøkjærs interview med dronning Margrethe foregik på Fredensborg Slot onsdag 27. maj. (Foto: TV 2)

”Grænselandet er blevet et forbillede for hele verden”
Dronningen og den kongelige familie skulle have været med i en storstilet fejring af Genforeningen i juli, men den er aflyst på grund af corona-situationen og vil først blive afholdt næste år.

TV 2s interview med dronning Margrethe blev gennemført onsdag 27. maj, og her mødte tv-vært Cecilie Frøkjær en regent, der er meget optaget af Sønderjylland og egnens historie.

- Under interviewet mærkede jeg tydeligt, hvor meget Sønderjylland betyder for dronningen og for den kongelige familie. Dronning Margrethe er kommet i Sønderjylland, siden hun blev født. Hun kender egnens historie, og hun har en klar forståelse for, hvad det har betydet at få et stort område tilbage til Danmark. Hun kalder direkte sønderjyderne for ’seje’ og har kæmpe respekt for de dansksindede, som under det tyske styre kæmpede for at komme tilbage til deres hjemland, siger Cecilie Frøkjær.

Dronning Margrethe har ved flere lejligheder rost både det danske mindretal i Tyskland og det tyske mindretal i Danmark for deres andel i, at grænselandet i årenes løb har udviklet sig harmonisk og fredeligt.

”Grænselandet er blevet et forbillede for hele verden”, som dronningen udtrykte det i sin nytårstale for fem måneder siden.

’Interview med Dronning Margrethe - 100-året for Genforeningen’ sendes søndag 14. juni klokken 20.00.

Seneste nyt

Anna (Molly Egelind).
03. juli 2020

TV 2-sommeren står (også) i fiktionens tegn

Link til TV 2-sommeren står (også) i fiktionens tegn
André Babikian som Flemming Torp, Laura Drasbæk som Marianne Sommerdahl og Peter Mygind som Dan Sommerdahl.
03. juli 2020

'Sommerdahl' er tilbage i Helsingør

Link til 'Sommerdahl' er tilbage i Helsingør
03. juli 2020

YouSee-kunder kan nu vælge TV 2 PLAY i Bland Selv

Link til YouSee-kunder kan nu vælge TV 2 PLAY i Bland Selv

Billede {0} af {1}