Mikael Bertelsen realiserer sit livs projekt med TV 2

Mikael Bertelsen er hovedmanden bag de kommende TV 2-interview- og dokumentarprogrammer, som laves i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek. (Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix / TV 2)

Mikael Bertelsen er hovedmanden bag de kommende TV 2-interview- og dokumentarprogrammer, som laves i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek. (Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix / TV 2)

31. januar 2020;
Af: Michael Hansen, TV 2 Kommunikation

Nyeinterview- og dokumentarprogrammer med store, danske personligheder optages i disse måneder og år – for at blive lagt til side og først blive taget frem og vist på TV 2 efter interviewpersonernes død.

Med Mikael Bertelsen i front og med Det Kgl. Bibliotek som samarbejdspartner har TV 2 sagt ja til at producere en række interviews med store danskere, der har haft en væsentlig betydning.

Noget af det særlige ved programmerne er, at de først vises efter hovedpersonens død – som jo kan indtræffe adskillige år efter optagelserne. Det faktum giver samtalerne en karakter af et offentligt farvel, hvor programmets hovedperson får det sidste ord, kan dele de inderste tanker om livet og give os et ærligt indblik i personens vigtigste livserfaringer, sejre og fortrydelser.

- Det er mere end 20 år siden, jeg første gang arbejdede med tanken – dengang til radio. Af forskellige grunde har jeg måttet skubbe ideen til side, men den har altid fyldt i mit hoved. Det her er mit livs projekt, som jeg i mange år har drømt om at realisere, siger Mikael Bertelsen.

Han har været i jævnlig dialog med Det Kgl. Bibliotek, som får overdraget det samlede interviewmateriale til glæde for fremtidens forskere.

Mikael Bertelsen er glad for den hurtige og meget klare opbakning, hans programidé har fået fra TV 2. (Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix / TV 2)

Hverken Mikael Bertelsen eller TV 2 offentliggør navne på dem, der bliver interviewet til denne programserie. De første optagelser er gennemført og blev meget vellykkede. Forberedelserne var enorme, og det samme var presset og forventningerne hos Mikael Bertelsen selv.

- Det her er en interviewgenre, som kortslutter alt, hvad man ellers kender – fra medløbersnak til konfrontatoriske sammenstød. Hvis jeg ikke laver nogle af de bedste interviews, der er lavet med de medvirkende, falder det tilbage på mig. Det er et krævende ansvar, som jeg har det godt med. Men jeg var alligevel overrasket over, at jeg var fuldstændig mørbanket og næsten ikke kunne stå ud af sengen i dagene efter optagelserne, fortæller Mikael Bertelsen.

Hans interviews kredser naturligt om døden, men det gør dem ikke triste. Mikael Bertelsen tror og håber, at samtalerne generelt opleves som opløftende og inspirerende, fordi de også sætter fokus på, hvad der er vigtigt at vide – og hvad der giver lyst til at leve livet.

- I dag sammenstilles det at være gammel ofte med at blive syg og affældig, og døden er tabu for mange. Jeg synes, vi skal se det at blive ældre som noget ærefuldt. Vi har at gøre med personer, der er omgærdet af respekt, og som har masser af erfaringer, de kan og vil give videre til os andre, siger Mikael Bertelsen.

Vicedirektør Tonny Skovgård Jensen, Det Kgl. Bibliotek. (Foto: Thomas Søndergaard)

Nye perspektiver på hovedpersonen og dennes meritter
Hos Det Kgl. Bibliotek kalder vicedirektør Tonny Skovgård Jensen konceptet fra Mikael Bertelsen og TV 2 for meget spændende. Nationalbiblioteket indsamler i forvejen alle offentliggjorte tv-udsendelser, og i dette tilfælde modtager Det Kgl. Bibliotek også det interviewmateriale, som ikke bliver en del af det endelige program. Dette materiale kan forskere gøre brug af 20 år efter interviewpersonens død.

- Iscenesættelsen af et interview, som laves nu og lægges til side og først sendes efter personens død, er noget helt særligt. Med den forudsætning får interviewpersonen mulighed for at fortælle nogle ting, han eller hun ikke har kunnet sige før – måske noget nyt, overraskende og dybsindigt, som kan sætte nye perspektiver på interviewpersonen og dennes meritter, siger Tonny Skovgård Jensen, der også lægger vægt på projektets dimension om at arbejde langsigtet.

- Det lange tidsperspektiv er vores kernekompetence, og dette projekt sætter fokus på værdien af at indsamle og opbevare materiale over lang tid og på en måde, hvor vi kan skabe tilgængelighed i et langt perspektiv.

Det Kgl. Bibliotek arbejder også med digital indsamling fra internettet og andre digitale kilder. Samtidig råder nationalbiblioteket over masser af unikt skriftligt materiale – herunder håndskrevne breve, dagbøger, manuskripter mv. – fra vigtige kulturpersonligheder som eksempelvis Søren Kierkegaard, H.C. Andersen, Tove Ditlevsen og Georg Brandes.

- Nutidens forfattere og kulturpersoner vil næppe efterlade sig et stort papirarkiv og masser af breve. I takt med at alt bliver mere digitalt og dermed mere flygtigt, er det vigtigt, at vi samler så meget af det digitale og elektroniske materiale, vi kan få adgang til, siger Tonny Skovgård Jensen.

TV 2s programdirektør, Lotte Lindegaard. (Foto: Miklos Szabo / TV 2)

”Det vil vi gerne lave på TV 2”
Da TV 2s programdirektør, Lotte Lindegaard, og faktachef Thomas Breinholt hørte om projektet og om samarbejdet med Det Kgl. Bibliotek, skete det med ordene: ”Det vil vi gerne lave på TV 2”.

- Det er et projekt, der på alle måder lever op til TV 2s ambitioner om, at vi deler de store øjeblikke og samler danskerne. Både i dag og for eftertiden. Mikael Bertelsen skiller sig ud i vores branche. Han er en stærk historiefortæller, dybt original, og så har han en særlig fornemmelse for detaljen, så vi er glade for, at han vil udkomme med samtalerne hos os. Jeg er sikker på, at Mikael Bertelsen er den helt rigtige til at udføre denne vanskelige opgave, som han går til med ydmyghed, grundighed og bevidsthed om sit store ansvar i forhold til de medvirkende, siger Lotte Lindegaard og fortsætter:

- Programmerne giver stof til eftertanke, for kan vi egentlig selv svare klart, hvis vi bliver spurgt, om hvem vi er, og hvad vi ønsker, der skal stå tilbage? Samtidig vil disse interviews være med til at aftabuisere døden, som mange har svært ved at tale om.

- De medvirkende er afklaret med, at de nærmer sig den sidste del af deres liv. Det er personer, der er skrevet og sagt meget om, men hér giver de deres eget bud på, hvad der har været vigtigt, hvad de har lært, og hvad de vil tage med herfra. Og det kan vi andre lære noget af.

Mikael Bertelsen er glad for den hurtige og meget klare opbakning, han har fået fra TV 2.

- Når man går med en drøm i hovedet, kan der sagtens opstå tvivl og usikkerhed hos én selv. Efter TV 2s tilsagn er jeg blevet endnu mere begejstret og motiveret i arbejdet og forberedelserne. Vi laver noget, som er vigtigt for eftertiden, og der bliver både sikret kulturhistorie og optaget rørende tv-øjeblikke, siger Mikael Bertelsen.

Foruden Mikael Bertelsen er producent Jesper Zartov engageret i projektet.

Billede {0} af {1}