Rolf Sørensen hædret med Rosenkjærprisen

Rolf Sørensen fotograferet på Kvægtorvet i Odense. (Foto: Ebbe Rosendahl / TV 2)

Rolf Sørensen fotograferet på Kvægtorvet i Odense. (Foto: Ebbe Rosendahl / TV 2)

TV 2-eksperten har ”løftet cykling fra underholdning til noget almenmenneskeligt, som alle kan lære af”, lyder det blandt andet i begrundelsen for prisen til Rolf Sørensen.

TV 2s mangeårige cykelkommentator og cykelekspert Rolf Sørensen er i dag, fredag, tildelt Rosenkjærprisen, som er DR’s formidlingspris.

Prisen gives til en kulturperson eller videnskabsmand, der har formået at gøre sit stofområde særligt tilgængeligt for mange. Rosenkjærprisen blev overrakt af værterne Adam Holm og Nynne Bjerre Christensen i en direkte udsendelse på P1.

I begrundelsen for prisen til Rolf Sørensen hedder det blandt andet, at han som ekspert har løftet cykling fra underholdning til noget almenmenneskeligt, som alle kan lære af.

- Med en kolossal viden og mangeårig erfaring har Rolf Sørensen ikke bare gjort sportsgrenen tilgængelig og forståelig for mange. Han har også brugt platformen til at forfægte det synspunkt, at det kræver noget at opnå sine mål, men også, at man så til gengæld gerne må stå ved, at man er god til noget. Man bliver klogere på teambuilding, motivation og vindermentalitet og mange flere menneskelige kvaliteter, når Rolf Sørensen taler. Og det tror vi på, han kan meget mere af, siger Thomas Buch-Andersen, der er kanalchef for P1 og juryformand.

Med prisen følger også 50.000 kroner samt udsigten til at skulle lave fem-seks radioudsendelser på P1 om prismodtagerens ekspertområde - i dette tilfælde cykelsporten.

Rolf Sørensen på landevejen sammen med verdensmester Mads Pedersen i programmet 'Mads Pedersen - den største dag'. (Foto: Martin Høgstrup / TV 2)

Megastolt og ydmyg
Efter 17 år som cykelrytter på højeste plan har Rolf Sørensen personlige erfaringer, han kan trække på for at gøre oplevelsen så god som muligt for seerne. Han er heller ikke bange for at hoppe i sadlen og tage en etape, inden de professionelle skal køre den, så han kender alle de interessante steder på ruten.

Rolf Sørensen, der nu kan kalde sig modtager af Rosenkjærprisen, siger til DR:

- Det er fuldstændig fantastisk. Prisen kommer fra en helt uventet kant, og jeg er megastolt - og meget ydmyg. For jeg har fået muligheden for at være med til at formidle noget, der efterhånden er gået hen og er blevet folkeeje.

Rolf Sørensen er naturligvis en del af TV 2 SPORTs cykeldækning i 2020, men han kan allerede opleves på TV 2 PLAY og TV 2 SPORT lørdag 28. december i programmet ’Mads Pedersen - den største dag’. Her er den danske verdensmester i landevejscykling, Mads Pedersen, taget på besøg hos sin gode ven Rolf Sørensen for at se VM-triumfen for første gang siden den sensationelle sejr.

I en eksklusiv samtale med Danmarks mest vindende cykelrytter afslører Mads Pedersen blandt andet, at han var i panik kort før mål, og at han drømmer om at vinde nogle af de store løb, som Rolf Sørensen vandt i sin imponerende karriere.

Rolf Sørensen fotograferet af Per Arnesen.

”Stort – og fortjent – at netop Rolf får prisen”
Hos Rolf Sørensens chef på TV 2, chefredaktør John Jäger, TV 2 SPORT, er der glæde over, at cykelkommentatoren hædres for sit engagement og sin formidling.

- Rolf brænder så vildt og vanvittigt for sin sport og for de danske cykelryttere, at det er sket mere end én gang, at han har stået og flæbet i kommentatorboksen eller i studiet. Og jeg elsker ham for det. Han er i dén grad i sine umiddelbare følelsers vold, og dermed er han så meget personificeringen af TV 2 SPORTs dækning af sport gennem mange, mange, mange år. Vi har folk med glødende passion for deres sport vel at mærke kombineret med stærk sportsfaglig analyse. Det hører nemlig med. Det ene dur ikke uden det andet. Eller omvendt, siger John Jäger og fortsætter:

- Der er få mennesker i Danmark, der kan læse et cykelløb som Rolf. Og dermed får vi ikke bare gråd og tænders gnidsel, når man lytter til Rolf Sørensen – man bliver også klogere på cykelsporten. Så jeg synes, det er stort – og fortjent – at netop han får sådan en pris. Stort tillykke til Rolf Sørensen!

Rolf Sørensen og Mads Pedersen fotograferet i forbindelse med programmet 'Mads Pedersen - den største dag'. (Foto: Martin Høgstrup / TV 2)

I fornemt selskab
Rosenkjærprisen er opkaldt efter Jens Rosenkjær, som var foredragschef i Danmarks Radio fra 1937 til 1953. Prisen er uddelt siden 1963 og gives hvert år til en person, der evner at gøre svært stof lettere tilgængeligt for et bredt publikum på forståelig og levende vis.

Med prisen kommer Rolf Sørensen i fornemt selskab med store danske formidlere inden for deres fag. De seneste ni år har følgende modtaget Rosenkjærprisen:

2018: Professor i klimaforandringer og glaciologi Sebastian H. Mernild
2017: Terrorforsker Anja Dalgaard-Nielsen
2016: Filosofiprofessor Vincent F. Hendricks
2015: Professor i psykologi Svend Brinkmann
2014: Arkæolog Jeanette Varberg
2013: Geolog Minik Rosing
2012: Eske Willerslev, biolog
2011: Jakob Skovgaard-Petersen, professor i islam og den arabiske verden
2010: Bente Klarlund Pedersen, professor i integrativ medicin og overlæge.

Seneste nyt

30. juli 2020

Bent Fabricius-Bjerre – et liv omkring et flygel

Link til Bent Fabricius-Bjerre – et liv omkring et flygel
29. juli 2020

'Bent Fabricius-Bjerre - Det sidste ord' på TV 2

Link til 'Bent Fabricius-Bjerre - Det sidste ord' på TV 2
28. juli 2020

TV 2 viser den samlede dokumentar 'Plejehjemmene bag facaden'

Link til TV 2 viser den samlede dokumentar 'Plejehjemmene bag facaden'

Billede {0} af {1}