Træplantning fik stort publikum i Danmark – og vakte betydelig interesse i udlandet

914.233 træer var der samlet ind til, da 'Danmark planter træer'-showet lukkede lørdag aften. Indsamlingen fortsætter resten af året og nærmer sig nu930.000 træer. (Videograb fra 'Danmark planter træer')

914.233 træer var der samlet ind til, da 'Danmark planter træer'-showet lukkede lørdag aften. Indsamlingen fortsætter resten af året og nærmer sig nu930.000 træer. (Videograb fra 'Danmark planter træer')

19. september 2019;
Af: Michael Hansen, TV 2 Kommunikation

TV 2 og TV2 Regionerne har sat fokus på træer og klima i tv og på nettet og har opnået stor respons både herhjemme og i udlandet. Indsamlingen til ’Danmark planter træer’ fortsætter frem til nytår.

Opgaven var ny og fuld af udfordringer, da TV 2 for trekvart år siden offentliggjorde planerne om – sammen med danskerne – at rejse skove i Danmark og bevare skov i Danmark og udlandet til gavn for klimaet.

Det skulle være Danmarks første klimaindsamling på tv. En indsamling uden mulighed for at vinde præmier – man kunne blot donere. Resultatet blev opgjort i træer – ikke i penge. Og ’Danmark planter træer’ skulle kulminere med en tv-produktion, der foregik 2½ time i en skov efter mørkets frembrud.

Det foreløbige resultat – og det meget tilfredsstillende resultat trods de mange udfordringer – kan nu gøres op: Indsamlingen har rundet 925.000 træer, fordi der stadig indløber penge efter afslutningen på tv-showet i lørdags. Og det er i øvrigt muligt at bidrage helt frem til nytår.

Samtidig har cirka halvanden million danskere set med i kortere eller længere tid på TV 2s programmer om træer og miljø, herunder især lørdagens indsamlingsshow, debatprogrammet ’Højlunds Forsamlingshus’ og ’Go’ morgen Danmark’s indslag. Hertil kommer mange tusinde seere til TV 2 Nyhedernes indslag og ugens regionale nyhedshistorier om klima, skove og træer.

På TV 2 PLAY er indslag og programmer i forbindelse med ’Danmark planter træer’ ligeledes blevet fulgt i betydeligt omfang.

Puk Elgård og Mikkel Kryger var værter, da TV 2 lørdag aften sendte indsamlingsshowet 'Danmark planter træer'. (Foto: Mikkel Tjellesen / TV 2)

Populær test: Hvor meget klimasviner du?
Også på TV2.DK har der i sidste uge været høj aktivitet om ’Danmark planter træer’ med 71 forskellige artikler og bred interesse fra brugerne. Mere end 1,5 millioner sidevisninger har TV 2 indtil videre haft på de artikler, som er udgivet under temaet ’Vores jord’.

Blandt de artikler, som har givet stor debat og mange sidevisninger, er Peter Tanevs FAQ ’Det skal du vide om klimaet’ og ’Test dig selv: Hvor meget klimasviner du?’.

- Bekymringen for klimaet og miljøet er noget, vi danskere deler over en bred kam. Det er opløftende, at vi på tværs af TV 2 og TV 2 Regionerne og i godt samarbejde med blandt andre Danmarks Naturfredningsforening og Growing Trees Network Foundation har kunnet engagere så mange danskere om dette vigtige tema. Det er god public service, som vi elsker det på TV 2, siger Henriette Ladegaard, der er en af de to TV 2-redaktører på ’Danmark planter træer’.

De mange tusinde træer, som i de kommende år skal være med til at opsamle luftens kuldioxid, bliver plantet i løbet af de næste uger og måneder.

- I øjeblikket er Growing Trees Network Foundation ved at fastlægge, på hvilke jordområder de første træer skal plantes i oktober og november. De steder, hvor det er muligt, vil vi gerne invitere danskerne med til en festlig træplantnings-event, siger redaktør Nicolai Hansson, som også er TV 2-redaktør på ’Danmark planter træer’.

I de kommende uger og måneder vil ’Go’ morgen Danmark’ løbende vise indslag om ’Danmark planter træer’, ligesom redaktionen vil deltage i en eller flere af de kommende træplantnings-events. Der plantes træer i alle TV 2 Regionernes sendeområder, og også TV 2 Regionerne følger op på 'Danmark planter træer'.

'Danmark planter træer' har vakt opsigt i udlandet. Her interviewes Lars Vang Jensen, Growing Trees Network Foundation, af BBC News.

Træplantningen har vakt opsigt i udlandet
TV 2s klimaevent fik danskerne til at debattere klima og træplantning, og mange medier – lokale, regionale, landsdækkende samt nichemedier – har omtalt ’Danmark planter træer’.

Samtidig er der – ganske usædvanligt og i meget betydeligt omfang – blevet lagt mærke til TV 2s initiativ i mange lande i verden og hos eksempelvis World Economic Forum og Sustainability Times.

Foreløbig er TV 2s og Danmarks Naturfredningsforenings klimaindsamling blevet omtalt i Storbritannien (hvor også BBC News og BBC Radio bragte interviews), Ungarn, Frankrig (Le Parisien og Le Monde), Italien, Australien, Irland, Kina, Tyskland, Belgien, Taiwan, Indonesien, Indien, Tyrkiet, Schweiz, Portugal, USA, Malaysia og Forenede Arabiske Emirater – og endnu flere lande er måske på vej. Og det glæder TV 2-redaktørerne på ’Danmark planter træer’:
 
- Det er fantastisk at mærke den overvældende interesse i udlandet for ’Danmark planter træer’. Det er et tydeligt eksempel på, at selv om vi er et lille land, har vi mulighed for at spille en stor rolle ved at gå forrest og være et godt eksempel. Tænk, hvis der på et tidspunkt kommer ’Frankrig planter træer’ eller ’Indien planter træer’. Så kan man tale om at gøre en forskel. Det er alt det, vi deler i global skala, siger Nicolai Hansson og Henriette Ladegaard.
 
Den danske event har også fået opslag, delinger og kommentarer på sociale medier fra blandt andre internationale mediefolk.

Billede {0} af {1}