Ny TV 2-dokumentar om politisvigt i alvorlige sager

TV 2-dokumentaren sætter blandt andet fokus på den meget omtalte Emilie Meng-sag. Tre år efter drabet på den 17-årige Emilie Meng fra Korsør har politiet stadig ikke fundet gerningsmanden, og TV 2 kan afsløre nye og for offentligheden hidtil ukendte oplysninger. (Foto: Dokumentarkompagniet / TV 2)

TV 2-dokumentaren sætter blandt andet fokus på den meget omtalte Emilie Meng-sag. Tre år efter drabet på den 17-årige Emilie Meng fra Korsør har politiet stadig ikke fundet gerningsmanden, og TV 2 kan afsløre nye og for offentligheden hidtil ukendte oplysninger. (Foto: Dokumentarkompagniet / TV 2)

19. august 2019;
Af: TV 2 Kommunikation

Flere politiefterforskere står nu frem og fortæller om alvorlige svigt i politiet. Dokumentaren, derer en fortsættelse af TV 2s afsløringer om politiets arbejde,sætter bl.a. fokus på Emilie Meng-sagen,

Gerningsmænd til grove forbrydelser kan slippe for straf, sager efterforskes så dårligt, at man må opgive at rejse sigtelse, varetægtsfængslede må løslades, og sager må henlægges.

Sådan lyder et uddrag af en opsigtsvækkende kritik fra efterforskere i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politis afdeling for personfarlig kriminalitet, efter at Arbejdstilsynet var på besøg sidste år. Samtidig står flere betjente rundt om i landet frem med deres bekymringer i forhold til de ledelsesmæssige prioriteringer og om politiet har de fornødne ressourcer til at kunne opklare de mest alvorlige forbrydelser.

Frustrerede efterforskere
- De meget alvorlige sager, også drabssager, bliver jo nedprioriteret en gang imellem, fordi der er jo ingen mennesker at sætte på. Problemet lige nu er, at man ikke kan tale om det, og det synes jeg faktisk er det allerstørste problem, siger efterforsker Thomas Vesth fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Han kalder det ”en uomtvistelig sandhed”, at der er drabsmænd, der går fri.

Andre steder i landet, står betjente også frem.

- Folk ringer ind og spørger til deres sag, og så må vi jo fortælle dem, at den ligger altså stadigvæk og venter i en bunke på, at vi har tid til at tage os af den, siger fællestillidsmand Per Svanegaard fra Fyns Politi.

- Vi har drabssager, hvor man er én eller maksimum to mand, hvor man før kunne være seks-otte stykker til at starte med, tilføjer efterforsker og tillidsmand Peter Autrup fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Politidirektør Lene Frank, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, mener ikke, at hendes betjente har måttet gå på kompromis med kvaliteten i deres arbejde.

I en overordnet kommentar til betjentenes kritik, siger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg i programmet:

- Det handler selvfølgelig om at lytte til de her ting, og så handler det også om, at vi - sådan på generelt plan i løbet af efteråret lige så snart politifolkene begynder at komme ud - sørger for, at vores efterforskningsenheder bliver styrket mest muligt.

Fejl i Meng-sagen
I programmet står ofre for alvorlige forbrydelser frem. Og der sættes fokus på den meget omtalte Emilie Meng-sag. Her har politiet, tre år efter, stadig ikke fundet den eller de personer, der dræbte den 17-årige Emilie Meng fra Korsør. Det viser sig, at der er begået flere fejl, som politiet ikke før har fortalt offentligheden om.

Mens politiet flere gange har efterlyst vidner, fortæller et vidne i programmet, at han flere gange forgæves har forsøgt at fortælle politiet, at han var tæt på i området, den nat Emilie Meng forsvandt.

- De vendte aldrig tilbage, lyder det fra vidnet.

Først tre år efter, da TV 2 henvendte sig, blev vidnet afhørt med beskeden om, at han ikke må fortælle om det til pressen.

Personfarlig kriminalitet
TV 2 sendte sidste år to programmer, der handlede om politiets indsats i forhold til butikstyverier. Frustrerede butiksejere stod frem og kritiserede politiet for ikke at gøre noget ved tyverierne. Det nye program sætter nu fokus på den personfarlige kriminalitet.

- Det er alvorligt, hvis politiet ikke får løftet de opgaver, som danskerne har en berettiget forventning om, at de løfter. Derfor er efterforskernes udsagn interessante og vigtige at få bragt frem, så disse forhold kan blive debatteret, især når det handler om så alvorlig kriminalitet som vold, voldtægt og drab. Det er grunden til, at vi kommer med endnu en udgave af ”Hvor er politiet?”, siger TV 2-dokumentarredaktør Lasse Bjerre.

TV 2s dokumentar 'Hvor er politiet?' bliver sendt på TV 2 og TV 2 PLAY torsdag 22. august kl. 20.00, og eksemplerne på den mangelfulde efterforskning bliver også taget op i TV 2 Nyhederne, på TV 2 NEWS og TV2.DK i løbet af ugen.

Billede {0} af {1}