Tæt dækning af den første EU-valgaften efter Brexit

I Danmark har Europa-valget en ekstra dimension, fordi valget ligger blot ti dage inden folketingsvalget grundlovsdag. (Foto: Torben Åndahl-Ritzau Scanpix )

I Danmark har Europa-valget en ekstra dimension, fordi valget ligger blot ti dage inden folketingsvalget grundlovsdag. (Foto: Torben Åndahl-Ritzau Scanpix )

Søndag 26. maj holder TV 2 og TV 2 NEWS fælles valgaften i forbindelse med valget til Europa-Parlamentet, der ligger bare ti dage inden folketingsvalget.

I denne uge går borgerne i alle EU-lande til stemmeurnerne for at vælge de mere end 700 medlemmer til Europa-Parlamentet. Når valgstederne lukker søndag aften, sættes stemmeoptællingen i gang efter et valg – det første efter Brexit – som får stor betydning for Europas udvikling i de kommende år.

Hvor er EU på vej hen? Går det frem eller tilbage for de højrenationale partier i Europa? Hvilke europæiske alliancer er på vej efter valget? Bliver der opbrud eller samling om EU? Og hvad betyder den store interesse for miljø og klima for tilslutningen til de grønne partier?

I Danmark har Europa-valget en særlig dimension, fordi valget ligger blot ti dage inden folketingsvalget grundlovsdag.

- Det danske EU-valgresultat er uhyre interessant i sig selv: Bliver Dansk Folkeparti straffet markant af vælgerne uden Morten Messerschmidt på stemmesedlen og efter skandalesagen om Meld og Feld? Går Socialdemokratiet og Venstre frem eller tilbage? Enhedslisten stiller op for første gang, men hvad betyder det for Folkebevægelsen mod EU? Fastholder SF og Radikale deres mandat – eller får de endda et ekstra? Hvordan går det for Mette Bock og Liberal Alliance?

- Hertil kommer så muligheden – eller risikoen afhængigt af synsvinkel – for afsmitning på det folketingsvalg, som ligger lige om hjørnet. Der bliver nok at tale om og dække søndag aften og dagen efter Europa-valget, siger Ulla Pors Nielsen, chef for TV 2 NEWS og TV 2 Event.

Cecilie Beck og Poul Erik Skammelsen er valgværter i TV 2s studie i Vandrehallen på Christiansborg. (Foto: TV 2)

Valgaftenen indledes på TV 2 NEWS
TV 2 NEWS dækker valget hele søndagen og begynder selve valgaftenen søndag klokken 19.25 – umiddelbart efter 19 Nyhederne. Klokken 20.00 præsenterer NEWS en exitpoll.

Fra klokken 20.55 samsender TV 2 og TV 2 NEWS og dækker afgørelsen af valget og partilederrunden på Christiansborg. Efter partilederdebatten fortsætter TV 2 NEWS med at dække EU-valget til langt ud på natten.

Cecilie Beck og Poul Erik Skammelsen er valgværter i TV 2s studie i Vandrehallen på Christiansborg, og de har EU-korrespondent Lotte Mejlhede og politisk kommentator Hans Engell med i studiet.

TV 2 og NEWS har reportere hos alle de opstillede partier, og en lang række TV 2-korrespondenter – Ulla Terkelsen, Divya Das, Svenning Dalgaard, Uffe Dreesen, Frederikke Ingemann, Eva Ravnbøl og Jeppe Krogager – er med fra forskellige EU-lande.

Læs også: Det skal du vide om EP-valget 2019 

------------

Fakta om valget til Europa-Parlamentet

I Danmark holdes der valg til Europa-Parlamentet søndag 26. maj. Mange andre steder i Europa begynder man tidligere og har selve valghandlingen fordelt over flere dage. Stemmeoptællingen finder dog først sted søndag 26. maj.

Der sidder 751 medlemmer i Europa-Parlamentet, og dette antal reduceres til 705, når briterne forlader EU. Der skal vælges 14 danske medlemmer til parlamentet. 13 danske medlemmer indtager deres pladser 2. juli, mens det 14. medlem tiltræder, når Storbritannien forlader EU. Medlemmerne bliver valgt for en femårig periode.

Europa-Parlamentet er medlovgiver og har sammen med Ministerrådet beføjelse til at vedtage og ændre lovforslag. Parlamentet fører desuden tilsyn med arbejdet i Kommissionen og andre EU-organer.

Billede {0} af {1}