Skide godt, Egon!

Ove Sprogøe som Egon Olsen i 'Olsen-bandens sidste bedrifter', som er den film med højest seertal på TV 2 siden 1992, hvor de nuværende seermålinger begyndte. (Foto: Nordisk Film / TV 2)

Ove Sprogøe som Egon Olsen i 'Olsen-bandens sidste bedrifter', som er den film med højest seertal på TV 2 siden 1992, hvor de nuværende seermålinger begyndte. (Foto: Nordisk Film / TV 2)

Olsen-banden indtager en ganske særlig position i kulturhistorien - både dansk og internationalt. TV 2 fejrer 50-års jubilæet for den første Olsen-banden-film med en ny dokumentar i to dele, 'Olsen-banden for altid', der giver et unikt indblik i, hvordan de populære film blev til.

'Skide godt, Egon!' Sådan lød Bennys begejstrede tilråb til Egon masser af gange i 1970'erne og 1980'erne i danmarkshistoriens mest populære filmserie om Olsen-banden.

Her forsøgte Danmarks yndlingsforbrydere, trekløveret Egon, Benny og Kjeld, altid et dristigt kup efter en af Egons geniale planer. Uheldigvis gik planen hver gang galt, og Egon endte bag tremmer det sted, hvor han var blevet løsladt fra i starten af filmen - Statsfængslet i Vridsløselille.

Ove Sprogøe havde nær mistet livet
I anledningen af 50-års jubilæet for den første 'Olsen-banden'-film viser TV 2 den underholdende dokumentar i to dele 'Olsen-banden for altid'. Første del kommer torsdag 11. oktober klokken 20.00 og anden del søndag 14. oktober klokken 20.00.

De to programmer, der også kan ses på TV 2 PLAY, er en hyldest til Olsen-banden og seriens filmiske univers, som er blevet dansk folkeeje og del af vores fælles kulturelle arvegods.

I de to dokumentarer bliver filmserien og dens elskede figurer beskrevet med udvalgte filmklip - og gennem en blanding af gamle arkivoptagelser og nye interviews. Kom blandt andet med bag kameraet til optagelserne til 'Olsen-bandens sidste bedrifter' fra 1974, hvor Ove Sprogøe nær havde mistet livet. Hør desuden når komponist Bent Fabricius-Bjerre fortæller, hvordan den kendte musik blev til. Og kostumier Lotte Dandanell forklarer, hvordan hun skabte de kendte kostumer.

I anden del får vi at vide, hvordan den kendte scene med uret på Københavns Rådhus blev lavet i 1978. Endvidere fortæller Morten Grunwald om optagelserne til 'Olsen-banden på sporet' fra 1975. En elsket film, der har fået dedikerede fans til at bevare den gamle træbygning 'Det Gule Palæ' i København, bare fordi den er med i filmen.

Poul Bundgaard som Kjeld Jensen, Ove Sprogøe som Egon Olsen og Morten Grunwald som Benny Frandsen i 'Olsen-banden i Jylland' fra 1971. Få hele historien om den populære filmserie i de to unikke dokumentarprogrammer 'Olsen Banden for altid', som sendes 11. og 14. oktober. (Foto: Nordisk Film / TV 2)

Sprængladninger og larmende værktøj
Umiddelbart efter det andet af de unikke jubilæumsprogrammer, sender TV 2 en af de mest elskede 'Olsen-banden'-film i sin helhed - 'Olsen-banden ser rødt' – som også blev sendt 1. oktober 1988 på TV 2s første sendedag.

Filmen, som er fra 1976, er den med ’Elverhøj’ og Det Kongelige Teater. Her laver Egon Olsen og co. - med sprængladninger og larmende værktøj - et kup i takt med de instrumentale højdepunkter i Kuhlaus ouverture.

'Olsen-banden ser rødt' er den 'Olsen-banden'-film, som flest har set i biografen. Hele 1.201.293 danskere så den i de danske biografer – tal, som nutidens biograffilm kun kan drømme om. Det gør filmen til den tredje mest sælgende film i danske biografer i årene siden 1976 - kun overgået af James Camerons 'Titanic' og 'Ringenes Herre: Eventyret om ringen'.

Morten Grunwald som Benny Frandsen og Poul Bundgaard som Kjeld Jensen i 'Olsen-banden går i krig' fra 1978. (Foto: Nordisk Film / TV 2)

Et markant fyrtårn i dansk film- og kulturhistorie
Da den første Olsen-banden-film dukkede op i biograferne i 1968, var der næppe nogen, der havde spået den og de efterfølgende film så enorm en popularitet. Men den blev en succes, og de følgende år blev der lavet nye afsnit i den fortsatte saga om Danmarks på én gang smarteste og uheldigste vaneforbrydere.

Bagmændene til filmene var Erik Balling og Henning Bahs, og Danmarks yndlingskriminelle Egon, Benny og Kjeld blev spillet af Ove Sprogøe, Morten Grunwald og Poul Bundgaard, og foruden de tre stjerner medvirkede en række folkekære danske skuespillere i filmene, blandt andre Kirsten Walther, Bjørn Watt-Boolsen, Holger Juul Hansen og Ove Verner Hansen.

Hver gang Nordisk Film overvejede at lukke serien, holdt den sig alligevel i live. Gang på gang lokkede Egon, Benny og Kjeld tusinder og atter tusinder af danskere i biografen, og undervejs holdt Balling og Bahs på imponerende vis stilen i alle filmene.

Olsen-banden blev et markant fyrtårn i dansk film- og kulturhistorie, og sjovt nok opnåede filmserien også gigantisk popularitet uden for landets grænser - især i det daværende DDR, hvor de tre gemytlige forbryderes drøm om at snyde autoriteterne og score kassen var noget, der appellerede til folkesjælen. 
Derfor bliver 50-års jubilæet i år også markeret i stor stil i Tyskland. Der er en stor udstilling om Olsen-banden på filmmuseet i Potsdam, en tysk tv-kanal viser alle 14 film samt en ny dokumentar. Desuden er der teaterstykker, fanklubarrangementer og koncerter med Jes Holtsø, der spiller Kjeld og Yvonnes søn Børge i filmene.

Olsen-banden havde også populære søsterserier i Norge og Sverige. I Norge hed filmserien 'Olsenbanden' og i Sverige 'Jönssonligan'.

Olsen-banden med Børge i 'Olsen-banden på sporet' fra 1975. I to dokumentarprogrammer 11. og 14. oktober fortæller TV 2 historien om Olsen-banden-filmene. (Foto: Nordisk Film / TV 2)

Olsen-banden - populær på TV 2
På dansk tv har Olsen-banden-filmene også været vist med meget stor succes. Den film, som i Gallup-målingernes historie siden 1992 har haft flest seere, er TV 2s visning af 'Olsen-bandens sidste bedrifter'.

Da filmen blev vist 1. januar 1995, blev den set af 2.658.000 danskere. Det er et tal, der aldrig er overgået siden af andre film. I alt er der seks Olsen-banden-film blandt de 75 mest sete film på TV 2 i stationens historie.

Olsen-banden var også baggrunden for TV 2s familiejulekalender i 1999, 'Olsen-bandens første kup'.

Ove Sprogøe som Egon, Poul Bundgaard som Kjeld, Morten Grunwald som Benny og Jes Hotsø som Børge i den danske folkekomedie ’Olsen-banden ser rødt’. Filmen var TV 2s filmtilbud til danskerne på åbningsaftenen 1. oktober 1988, og søndag 14. oktober sender TV 2 igen filmen i anledning af 50-års jubilæet for den første Olsen-banden-film. (Foto: Rolf Konow / TV 2)

TV 2-programmer i anledning af 50-års jubilæet for den første Olsen Banden-film
Torsdag 11.oktober klokken 20 på TV 2: Olsen-banden for altid (1:2)
Søndag 14. oktober klokken 20 på TV 2: Olsen-banden for altid (2:2)
Søndag 14. oktober klokken 21.05 på TV 2: Olsen-banden ser rødt

Allerede nu er der fem minutters smugkig på TV 2 PLAY på ’Olsen-banden for altid’

Se trailer for 'Olsen-banden for altid' herunder.

Seneste nyt

Anna (Molly Egelind).
03. juli 2020

TV 2-sommeren står (også) i fiktionens tegn

Link til TV 2-sommeren står (også) i fiktionens tegn
Dan Sommerdahl (Peter Mygind) og Flemming Torp (André Babikian).
03. juli 2020

'Sommerdahl' er tilbage i Helsingør

Link til 'Sommerdahl' er tilbage i Helsingør
03. juli 2020

YouSee-kunder kan nu vælge TV 2 PLAY i Bland Selv

Link til YouSee-kunder kan nu vælge TV 2 PLAY i Bland Selv

Billede {0} af {1}