Dokumentar: Bag murene på retspsykiatrisk

27-årige Joakim har slået sin egen mor ihjel. Joakim er paranoid skizofren, så han er indlagt på retspsykiatrisk afdeling på ubestemt tid i stedet for at afsone straffen i et almindeligt fængsel. (Foto: Kristian Friis / TV 2)

27-årige Joakim har slået sin egen mor ihjel. Joakim er paranoid skizofren, så han er indlagt på retspsykiatrisk afdeling på ubestemt tid i stedet for at afsone straffen i et almindeligt fængsel. (Foto: Kristian Friis / TV 2)

05. september 2018;
Af: Lone Leth-Larsen, TV 2 Kommunikation

I den nye TV 2-dokumentarserie 'De sindssygt farlige' sætter fra mandag 10. september fokus på fire retspsykiatriske patienters kamp for at vende tilbage til livet.

Stemmerne rumsterer inde i hovedet på Joakim. Hitlers. Michael Jacksons. En japaner er der også.
Stemmerne er så livagtige, at Joakim nogle gange gør, som de befaler.

Og det er Michael Jacksons stemme, der bliver ved med at vende tilbage. Nu truer han Joakim.

- Jeg skulle slå min mor ihjel, ellers ville han få jorden til at gå under, fortæller Joakim.

Joakim vil forsvinde fra stemmerne og fra situationen. Han ved godt, at det er helt forkert at slå sin egen mor ihjel. Men på vej ud ad døren kommer moren pludselig hjem. Klokken har passeret midnat, og det er blevet 7. juli 2013. Joakims mor, Susanne, har fødselsdag og bliver 53 år. Hun er lige returneret til huset i Solbjerg uden for Aarhus, hvor hun bor sammen med Joakim og hans lillebror, Benjamin.

- Jeg prøvede at stikke af, men så mødte jeg hende i døren, og så troede jeg, at det var et tegn fra Gud om at slå hende ihjel. Det endte med, at jeg gik med hende ind, og så kom jeg til at slå hende ihjel.

Forkert at være glad
I TV 2-dokumentarserien 'De sindssygt farlige' følger vi livet på de retspsykiatriske afdelinger på det psykiatriske hospital i Aarhus-forstaden Risskov. Serien på tre afsnit kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY fra mandag 10. september klokken 20.00.

I serien møder vi 27-årige Joakim Foss Kristoffersen, der har siddet på retspsykiatrisk afdeling i Risskov siden drabet på sin mor i juli 2013. Joakim blev erklæret sindssyg i gerningsøjeblikket, og derfor afsoner han ikke i et fængsel, men er dømt til behandling på retspsykiatrisk afdeling. Der er ikke sat nogen slutdato for behandlingen, så Joakim aner ikke, hvornår han igen kan komme tilbage til virkeligheden.

- Jeg har det, som om mit liv står stille. Som om jeg er her den bedste tid af mit liv, ikke fordi jeg ikke har fortjent det. Det er hårdt. Jeg har været her, siden jeg var 22. Jeg er aldrig rigtigt glad. Og selv når jeg bliver glad, så er det svært at bevare den følelse, for det føles forkert, siger Joakim.

Joakim kæmper stadig med sorgen over at have slået sin egen mor ihjel. Og han kæmper også med skyldfølelsen over for resten af familien. I serien, der er på tre programmer, følger vi Joakim i hans forsøg på at arrangere et møde med sine søskende for at få tilgivelse for det, han har gjort.

På Joakims værelse har han masser af billeder af familien. Blandt andet af sin mor, som han selv slog ihjel i en psykose i 2013. Joakim sidder i dag på retspsykiatrisk afdeling på ubestemt tid. (Foto: Solveig Lydiksen / TV 2 )

Kunne det være undgået?
Serien forsøger at få svar på, om drabet på Joakims mor kunne være undgået. TV 2 har fået fuld aktindsigt i Joakims sag, og der er flere alarmklokker, der ringer, når man læser journalerne. Inden Joakim slog sin mor ihjel, havde han i en årrække været i behandling i den almene psykiatri. De ansatte fortæller, at det er meget normalt for retspsykiatriske patienter.

- Vi kender op mod 80 procent af patienterne i forvejen (fra den almene psykiatri, red.), hvor vi, hvis vi havde sat ind på en anden måde, ville kunne have forhindret, at de blev retspsykiatriske patienter. Det synes jeg ikke, man kan være bekendt i et land som vores, fortæller Gitte Ahle, der er retspsykiater og formand for Dansk Psykiatrisk Selskab.

På Joakims afdeling fortæller personalet, at de fleste patienter er endt med at begå alvorlig kriminalitet, fordi de ikke i tide har fået den nødvendige behandling, fordi der er for få ressourcer i den almene psykiatri.

- Det er meget ofte en sørgelig historie. Hvor der kunne være gjort meget, som ikke blev gjort, inden de havnede hos os. Men jeg oplever bare flere gange, at folk er blevet ignoreret trods deres alvorlige sygdom. Og det gør ondt at høre og læse om, fortæller pædagogen Lars, der ligesom alle andre på afdelingen kun optræder med fornavn af frygt for repressalier.

Største stigning på verdensplan
Antallet af sengepladser i den almindelige psykiatri er faldet kraftigt de sidste årtier.  Men det er antallet af psykisk syge danskere ikke. I 1980 var der 300 psykisk syge i Danmark med en behandlingsdom. Tallet er eksploderet de seneste 40 år. I 2017 var tallet 15-doblet til 4.500 personer i Danmark med en behandlingsdom. Det er den største stigning på verdensplan.

Bemandingen på en retspsykiatrisk afdeling er væsentligt bedre end på en almindelig psykiatrisk afdeling. Og i og med at patienterne kan være meget farlige, er sikkerheden altid i højsædet på afdelingen.

- Jeg synes, man burde have de samme ressourcer i den almene psykiatri, som vi har i retspsykiatrien. Så kunne man have forhindret en del i at blive retspsykiatriske patienter. Jeg ved, vi har et stort mørketal af patienter, der går ubehandlede rundt, og som burde indlægges, men ikke bliver det, fortæller Gitte Ahle.

- Nogle gange er der patienter, der er meget udadreagerende. I perioder er der kog på her. Man kan mærke energien, når man kommer ind på afdelingen. Det flimrer i luften af uro. Det kunne være, at der er smuglet kokain ind, som gør, at flere af patienterne er oppe at køre. Der er bare en anden stemning, fortæller pædagogen Lars.

Gina har truet personalet og har været bæltefikseret. Nu er hun indkaldt til en alvorssnak med afdelingens psykiater. (Foto: Kristian Friis / TV 2 )

Fik god behandling, da hun blev kriminel
I serien møder vi også 54-årige Gina Ebbe Olesen, der har over 100 indlæggelser bag sig på forskellige almene psykiatriske afdelinger. Gina blev en retspsykiatrisk patient, fordi hun blev dømt for at have sat ild til bygninger, blandt andet sin egen lejlighed, mens hun sad i den.

- Jeg har tre stemmer, der råber mig ind i hovedet. Nogle gange bliver jeg helt ør i hovedet. Jeg kan næsten ikke klare det. En af stemmerne siger, at jeg skal slå personalet ihjel eller mig selv ihjel, fortæller Gina.

Gina fortæller, at hun i mange år røg ind og ud af de psykiatriske afdelinger uden at få den rette hjælp. TV 2 har fået aktindsigt i Ginas sag, der viser, at hun for eksempel blev tvangsindlagt på såkaldt 'røde papirer', fordi hun var til fare for sig selv og andre, men dagen efter blev hun udskrevet. Dette scenarie udspillede sig fire gange inden for blot otte dage.

- Det bedste, der kunne ske for Gina, var simpelthen at få en anbringelsesdom. Fordi det giver en masse ro for Gina. Det er den eneste måde, du kan få en ordentlig psykiatrisk behandling på. Det er ved at blive kriminel. Og det er simpelthen så skræmmende, at det skal være sådan. Det er der mange af vores patienter, der siger, fortæller Jane Stein, der er sygeplejerske på afdelingen.

Dokumentarserien 'De sindssygt farlige' er produceret af Dokumentarkompagniet og vises på TV 2 og TV 2 PLAY.

Se trailer for 'De sindssygt farlige' herunder.

Billede {0} af {1}